Skip to main content

Csatlakozók és kapcsolók az elektronikában

Megjelent: 2022. április 05.

SGCONN lidMűszaki tanácsadás, szakmai támogatás, segítség a döntéshez

24 év fejlesztőmérnöki és 31 év disztribútori gyakorlattal a háta mögött, az általa alapított FARMELCO Kft. 2020-ban történt tulajdonátadása után Sarkadi Gyögy megalapította az SGconn nevű vállalkozását, és műszaki tanácsadóként folytatja munkáját.

 

Ismerve az elektromechanikai alkatrészek – elsősorban csatlakozók és kapcsolók – jelentős hányadának műszaki tulajdonságait, gyártói hátterét és a piaci viszonyokat, új vállalkozásában segíti ügyfeleit – fejlesztőket, tervezőket és beszerzőket – az alkatrészválasztás és beszerzés során.
Alkotó mérnöki éveiben (VILATI) sok kisebb projekt mellett részt vett a Ferihegyi Repülőtér 1. és 2. terminálépületeiben a vizuális utastájékoztató rendszerek; a KAMAZ teherautógyár diesel próbapad mérés- és vezérléstechnikai berendezései megvalósításának teljes folyamatában (ajánlatkészítés, fejlesztés, tervezés, gyártáselőkészítés, üzembe helyezés).
Az elektronikai alkatrész-kereskedelembe a COMPEX cégnél kapcsolódott be 1990-ben. Az ipar számos területén – orvosi elektronika, ipari elektronika, járműgyártás és javítás, távközlés… – az előző évtizedekben gyűjtött tapasztalatainak birtokában segítette a fejlesztőket, tervezőket és beszerzőket a felhasználandó alkatrészek kiválasztásában, beszerzésében. A COMPEX-ben részese volt a Robinson-Nugent (ma a 3M portfóliójának részét képező termékkör) csatlakozók és a C&K kapcsolók hazai elterjesztésének.

 

sarkadi gyorgy


2000-ben megalapította a magyar piacon elismerten komoly hírnevet szerző Farmelco céget, ahol tanácsadói és kereskedelmi tevékenységgel segítette az APEM, BULGIN, CARLING, CLIFF, COTO, FCT, HARTING, LORLIN, OMNETICS, SAMTEC és SLOAN termékek alkalmazását. Az FCT-t (ma a MOLEX része) a Farmelco vezette be Magyarországon a 2000-es évek elején számos távközlési, orvosi elektronikai és ipari alkalmazással. Az OMNETICS csatlakozók hazai űripari és agykutatói alkalmazása szintén az Ő nevéhez fűződik. Támogatta a BME agymotoros villanyautó és a Masat-1 műhold fejlesztését, közreműködésével kerültek OMNETICS és SAMTEC csatlakozók a C3S Kft. 2021 augusztusában felbocsátott RadCube műholdjába. Vevőkörének nagy része az orvosi elektronika, a távközlés, a biztonságtechnika, az ipari elektronika, a jármű-elektronika és a közlekedési vállalatok (az elektronikai és gépipar jeles képviselői) területéről került ki.
Ahol csak lehetett, személyesen látogatta vevőit, hogy minél pontosabban tisztázza a keresett alkatrésszel szemben támasztott követelményeket, és megismerje a fejlesztés és gyártás személyi és technikai feltételeit.
Fontosnak tartja a beszállítói oldal alapos ismeretét: a személyes ismeretségen túl a disztribútortalálkozókon, oktatásokon, gyárlátogatásokon való részvételt, a gyártói katalógusok és honlapok folyamatos figyelemmel kísérését, az alkatrészek alapos megismerését.
Több szakcikk és előadás szerzője, társszerzője és három szabadalom résztulajdonosa.
Saját alapítású cége, a Farmelco alapító tagja a Magyarországi Elektronikai Társaságnak (MELT).
A Farmelco 2021. január eleje óta új kezekben folytatja kereskedői munkáját, Ő pedig véleményével, tanácsaival továbbra is igyekszik segíteni a munkájukat.
Hitvallása: a sikeres értékesítéshez ismerni kell a vevőt és az alkalmazást, ismerni és szeretni kell az alkatrészt.

 

Sok sikert kívánunk!
A Magyar Elektronika Szerkesztősége

 

Sarkadi György
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: +36 20 961 0416