Skip to main content

Cree: „hálózati villanykörte”

Megjelent: 2015. február 18.

cree-körteA cím minden, csak nem újdonság – gondolhatja az olvasó –, a villanykörtét már Edison feltalálta, és régóta hálózatról tápláljuk. A „dolgok internetjének” trendje bemutatását gyakran vezetik be úgy, hogy „akár minden villanykörte is az internetre kapcsolódhat”.

Nos, az az újdonság, hogy ezt most „szó szerint vette” a Cree ledgyártó cég, amikor a 60 W-os izzólámpával ekvivalens fényáramú „Connected Cree LED Bulb” elnevezésű termékét piacra hozta. Az eszköz ugyanis kompatibilis a Wink és a ZigBee vezetékmentes hálózati rendszerekkel, és ennek megfelelően funkciói vezetékmentesen távvezérelhetők, állapota  „lekérdezhető”. A technológia nem ismeretlen, ám elfogadható áron még nem sikerült kiskereskedelmi forgalomba hozni. Ezt kísérli meg most a Cree a 15 USD alatti fogyasztói árral.
A „Connected Cree LED Bulb” használatához csupán egy Wink- vagy ZigBee-kompatibilis csomópontnak (hub) kell a hatótávolságon belül lennie, és ettől kezdve a világítótest gyakorlatilag a világ bármely pontjáról vezérelhetővé válik. A Cree maga is tervezi ilyen hub gyártását, amellyel az eszköz már „előre” kompatibilis, de az Apple HomeKit platformjával is együtt tud működni. A retrofit „Connected Cree LED Bulb” melegfehér, nem irányított fényforrásként viselkedik, és 815 lm fényáramot bocsát ki 2700 Kelvines színhőmérséklettel, tartós, törésnek ellenálló tokozatban. A 60 W-os izzólámpánál 81%-kal kisebb fogyasztású, 25 000 óra névleges élettartamú fényforrást hároméves garanciával árusítják, és egy okostelefonra letölthető fényerőszabályozó mini­alkalmazással is népszerűsítik.

www.creebulb.com