Skip to main content

Civil kommunikációs technológia a fizikai alapkutatás szolgálatában

Megjelent: 2016. augusztus 04.

eyecatcherA CERN teljes mértékben a Rohde & Schwarz mobilhálózat-tesztelő rendszerére támaszkodik

A világ egyik legismertebb kutatóközpontja, a svájci Genf mellett található Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) a Rohde & Schwarz mobilhálózat-tesztelő rendszerére bízta magát: a QualiPoc Remote Control nevű hálózatfelügyeleti egységek segítségével ellenőrzi mobilhálózatát. Ezzel tudja garantálni, hogy közel 6000 munkatársa a nap 24 órájában, a föld felszíne alatt és fölött egyaránt megbízhatóan elérhető legyen mobiltelefonon.

 

Az átlagosan 100 méter mélyen fekvő, több, mint 50 kilométer hosszú alagút- és barlangrendszerben elterülő CERN működteti a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumát. Itt található a legnagyobb részecskegyorsító gyűrű is, az ún. Nagy Hadron Ütköztető (Large Hadron Collider – LHC, 1. ábra). A 27 kilométeres kerületű alagútrendszer Európa egyik legnagyobb kiterjedésű föld alatti létesítménye (2. ábra), amely teljes mobilhálózati lefedettséggel rendelkezik.

RS LHC 1abra

1. ábra Az LHC-gyorsító alagútrendszerének egy részlete

RS LHC 2abra

2. ábra Az LHC felszíni és föld alatti létesítményeinek vázlata


A CERN valamennyi munkatársa számára csak stabil és megbízható hálózattal garantálható mobil telefon- és adatátviteli szolgáltatás a fenti komplexumban. A számos földfelszíni bázisállomásból és 46 föld alatti ismétlőből felépített, külön e célra tervezett hálózat a 2G-, a 3G- és a 4G-technológiát egyaránt támogatja.
A szolgáltatásminőség (QoS[1] és QoE[2]) valósidejű, különféle szolgáltatásiszint-szerződések (SLA-k) szerinti ellenőrzése érdekében esett a CERN választása a „QualiPoc Remote Control” elnevezésű rendszerre, amely a Rohde & Schwarz egyik leányvállalata, a svájci Zuchwilben bejegyzett SwissQual AG által fejlesztett méréstechnikai megoldás.
A CERN átfogó műszaki előírások alapján, próbaüzem keretében próbálta ki a SwissQual méréstechnikai rendszerét. „A QualiPoc Remote Control megfelelt az elvárásainknak, emellett a legrugalmasabb és költséghatékonyság szempontjából a legkedvezőbb megoldásnak bizonyult” – nyilatkozta Frédéric Chapron, a CERN kommunikációs szolgáltatásokért felelős vezetője. Az okostelefonon alapuló hálózatmérő szonda is kielégítette a kompakt felépítéssel, megbízhatósággal és alacsony fogyasztással kapcsolatos, igen szigorú követelményeket. A QualiPoc Remote Control rendszer teljes mértékben távve-zérelhető a beállítások kezelése, az adatok elemzése és a jegyzőkönyvkészítés vonatkozásában egyaránt.

RS LNC 3abra

3. ábra A QualiPoc Remote Control kommunikációs mérőhálózat egy mérőegysége


A SwissQual a hálózat teljes területén 60 mérőegységet (3. ábra) telepített, melyekkel többféle RF-jellemző ellenőrizhető folyamatosan (többek között a legfontosabb üzemi mutatók, a jelzésátviteli és a 3. rétegbeli paraméterek), emellett ütemezett szolgáltatásminőségi (QoS és QoE) vizsgálatok végezhetők a szolgáltatásiszint-szerződésekben (SLA) foglaltak és a kommunikációs szolgáltatások ellenőrzése érdekében. A központi kiszolgálóra (szerverre) beküldött adatokat egy teljes körű háttéralkalmazás dolgozza fel, valós időben áttekintést adva a hálózat állapotáról.
A Rohde & Schwarz földfelszín fölött és alatt üzemelő, nagykiterjedésű mobilhálózat-felügyeleti rendszerének komoly kihívásokat jelentő, sikeres telepítését követően azonnal, garantáltan felfedhetők a CERN-hálózatában esetlegesen fellépő problémák, mielőtt azok a szolgáltatásminőségi (QoS és QoE) jellemzőkben érzékelhetők lennének. A versenykiírás megnyerésével a Rohde & Schwarz ismételten bebizonyította, hogy a különösen megbízható, precíz mobilhálózati mérőrendszerek területén a műszaki fejlesztések élvonalát képviseli.

 


[1] Quality of Service: Egy kommunikációs hálózat erőforrásait a felmerülő kommunikációs igényekhez dinamikusan hozzárendelő szolgáltatás.

[2] Quality of Experience: egy mobilszolgáltatás minőségének mérése a felhasználói elégedettség alapján.

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

 

Még több Rohde & Schwarz

Címkék: CERN | LHC