Skip to main content

Beckhoff TwinCAT automatizálási szoftverplatformra épített megoldások

Megjelent: 2021. március 29.

BeckhoffA Beckhoff TwinCAT automatizálási környezetébe integrált TwinCAT MTP szoftver automatikus kódgenerálással segíti az MTP-projektek létrehozását, lehetővé téve a TwinCAT fejlesztői környezetén (Engineering Environment) belüli hatékony modulfejlesztést. A TwinCAT IoT-termékcsalád 2015 óta nyújt IoT-eszközökhöz kapcsolódó különféle adatátviteli képességeket. Az adatok felhőbe vagy hálózati gépek között történő továbbítása óriási lehetőség a termelés hatékonyságának növelésére. Több más megoldás mellett a MindSphere®, a Siemens ipari IoT-re épülő szolgáltatása is beépíthető a TwinCAT rendszerbe.

 

 

Hatékony modultervezés automatikus kódgenerálással

A modultípuscsomag (Modular Type Package – MTP) folyamatipari üzemek modularizálására szolgáló, korszerű leírórendszer. Az általa definiált felület megkönnyíti a modulok összehangolását és magasabb szintű vezérlőrendszerhez való csatlakoztatását.
Az MTP-elv saját vezérlőrendszerrel rendelkező intelligens modulok kezelésén alapszik. Leírja a modulvezérlő és a magasabb szintű összehangolás közötti kapcsolódási felületet. Az összehangolásért az úgynevezett folyamatösszehangolási réteg (Process Orchestration Layer – POL) felel, amelynek szerepét például egy elosztott vezérlőrendszer (Distributed Control System – DCS) töltheti be. Maga az MTP is egy archív fájlban megtestesülő modulleírás, amelyet a modultervezési rétegből lehet kiexportálni, és a magasabb szintű vezérlőrendszerbe betölteni. Ez a modulleírás minden olyan információt tartalmaz, amire a POL-rétegnek szüksége van a modulokkal OPC UA protokollon keresztül folytatandó adatcsere felépítéséhez.

 

Beckhoff 1

1. ábra A folyamatipar egyre intenzívebb üzemmodularizálási törekvései a Beckhoff automatizálási szoftverének új, TwinCAT MTP moduljával támogathatók

 

 

A TwinCAT MTP közvetlenül a megszokott TwinCAT fejlesztői környezeten belül teszi lehetővé a folyamatipari üzemek MTP-re felkészített moduljainak tervezését. Minden ehhez szükséges lehetőséget biztosít a modul definiálásától kezdve az MTP importálásán/exportálásán át a kód automatikus előállításáig. A projektek magas fokon automatizált kezelése érdekében a kódgenerálás több illesztőfelületen keresztül a konkrét felhasználói igényekhez igazítható. Ezen új TwinCAT-funkció használatához a vonatkozó irányelveket csupán minimális mértékben kell ismerni, ezért a modulfejlesztők a vezérlési logika kialakítására összpontosíthatnak.
Az MTP-hez kapcsolódó funkciókat a TwinCAT MTP Runtime futtató kód és a TwinCAT MTP Engineering szoftver segítségével biztosítja a TwinCAT programrendszer. A TwinCAT fejlesztői környezet tartalmaz egy projektkezelőt is, amelybe a TwinCAT MTP Engineering külön projekttípusként épül be. A TwinCAT MTP Runtime egy IEC 61131-3 szabványú programozási könyvtár: ezt használja a TwinCAT MTP Engineering által generált forráskód a vonatkozó irányelveknek megfelelő interfész megvalósításához. A könyvtárban leírt funkcióblokkok biztosítják az OPC UA felületen keresztül történő kezelhetőséget. Az ehhez szükséges TwinCAT OPC UA modul lehetővé teszi, hogy a folyamatösszehangolási réteg (POL) a VDI/VDE/NAMUR 2658 norma 1–4. oldalain előírtaknak megfelelő módon férjen hozzá az adatokhoz. (www.beckhoff.hu/twincat-mtp)

 

Beckhoff 2 uj

2. ábra A TwinCAT IoT számos szabványos felhőalapú kommunikációhoz kapcsolódó protokollt is támogat

 

 

Adatátviteli és adatszolgáltatások
hatékony integrálása a felhőben

A TwinCAT 3 automatizálási szoftver HTTP(S)-kliensként képes kommunikálni HTTP(S)-kiszolgálókkal, például REST API webes szolgáltatáson keresztül folytatott adatcsere céljából. Ennek köszönhetően most már a MindSphere® megoldáshoz is fel lehet építeni HTTPS-alapú kapcsolatot telemetria-adatok cseréjéhez. Az átvitel védelmét a TLS- (Transport Layer Security) protokoll és a MindSphere® hitelesítési mechanizmusai biztosítják.
A TwinCAT 3 szoftver „TC3 IoT HTTPS/REST (TF6760)” funkciójához kapcsolódó, a vonatkozó dokumentációban szereplő mintapéldák szemléltetik, hogy milyen módon lehet csatlakozni a MindSphere® megoldáshoz. Ezek a példák megkönnyítik a TwinCAT és a MindSphere® összekapcsolásának megértését, segítségükkel a felhasználó saját egyedi igényeihez igazíthatja a programkódot. (www.beckhoff.hu/twincat-iot; www.beckhoff.hu/tf6760)

 

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu