Skip to main content

Beckhoff Technology Day 2023

Megjelent: 2023. november 20.

Beckhoff lidA tavalyi 10 éves születésnapi ünnepség rengeteg pozitív visszajelzése alapján a Beckhoff újragondolta az évek során hagyományossá vált Technology Day konferenciát. A szeptember 28-án megrendezett eseményen a nap első felében szakmai előadások keretében a legfrissebb technológiai újdonságokról és fejlesztési irányzatokról számoltak be, a meghívott előadók pedig izgalmas esettanulmányok formájában mutattak be néhány megvalósult alkalmazást. A délután folyamán azonban az izgalmas programok, a finomabbnál finomabb ételek és italok vették át a terepet.

 

Az eseményt a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatójának előadása nyitotta meg. Perecz Tamás beszámolt az elmúlt év aktualitásairól, beleértve az értékesítés terén elért eredményeket. Cseh-Németh Petra, a magyar leányvállalat logisztikai vezetője megosztotta a szállítási határidők alakulását. Robin Fleiter, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG területi értékesítési menedzsere a szállítási határidők csökkentését célzó fejlesztéseket és a raktározási kapacitás bővítésével kapcsolatos projekteket mutatta be. Lehotai Ádám, a magyar leányvállalat műszaki igazgatója a technológiai újdonságokat és a kiállítótérben található bemutatóeszközöket ismertette.

 

Beckhoff TechnologyDay2023 1

 (Fotó: CNCMedia)

 

Új szemlélet az automatizálás világában

A Beckhoff vállalatra különösen igaz, hogy megalapítása óta számos olyan fejlesztéssel lépett piacra, ami akár korszakalkotónak is nevezhető az automatizálás világában. Olyan, teljesen új technológiákat vezetett be, mint például a PC-alapú automatizálás vagy az EtherCAT. A rendezvényen az automatizálást forradalmasító legújabb innovációk közül az XPlanar síkmotorrendszert, a gyártásautomatizálás számára új lehetőségeket teremtő MX-rendszert, valamint a robotika szemléletmódját megváltoztató ATRO robotrendszert mutatták be.
Rékasi Endre, a Beckhoff Automation Kft. támogatómérnöke a vállalat legfrissebb innovációi közül két terméket ismertetett. A teljesen érintkezésmentes, szabadon konfigurálható, lebegő XPlanar síkmotorrendszert és a vezérlőszekrények kialakításában forradalmi változást hozó MX-rendszert.
Thomas Morcher, aki 13 évvel ezelőtt gyakornokként kezdett el dolgozni a Beckhoff ausztriai leányvállalatánál, Armin Pehlivannal, a Beckhoff Ausztria ügyvezető igazgatójával együtt dolgozta ki az ATRO moduláris robotrendszer koncepcióját. A koncepció kidolgozása során az új szemlélet kulcsfontosságú pontja az a tény volt, hogy az ügyfél számára lehetővé kell tenni azt, hogy a rendelkezésére álló robotot a gyár és a munkadarab követelményeihez igazítsa. A másik nagyon fontos szempont az volt, hogy sokkal könnyebbé kell tenni az ügyfél számára a robot gyártórendszerbe való integrálását a TwinCAT integrációja révén, ezzel megszüntetve a különböző beszállítóktól származó eszközök összehangolásából adódó problémákat. Ezenfelül lehetővé kellett tenni a Distributed Clock használatát az ATRO és a különböző szállítórendszerek (mint például az XTS lineáris szállítórendszer vagy az XPlanar sík­motorrendszer) szinkronizált mozgásainak létrehozásához. Thomas Morcher, az ATRO fejlesztési vezetője előadásában a Bécsben kifejlesztett, a robotika szemléletét újraértelmező ATRO moduláris robotrendszert ismertette.

 

Beckhoff TechnologyDay2023 2

(Fotó: CNCMedia)


Bódvai János, a Beckhoff Automation Kft. támogatómérnöke a TwinCAT 4026 legújabb buildjét mutatta be, ami egy lépés előre a hatékonyság, a funkcionalitás és a programozói élmény fokozása terén. Ez az új TwinCAT 3 build olyan újításokat hoz, amelyek a programozók és az ipari automatizáció területén tevékenykedők számára még hatékonyabb és gördülékenyebb munkát tesznek lehetővé.
Kántor László, a Beckhoff Automation Kft. támogatómérnöke a Beckhoff hamarosan piacra kerülő, teljes körű gépilátás-portfólióját – beleértve a TwinCAT 3 Vision gépilátás-funkcióit kiegészítő hardverelemeket – ismertette. Bemutatta továbbá a gépi látáshoz kapcsolódó hardverelemek integrálását a már jól ismert moduláris automatizálási rendszerbe.

 

Beckhoff TechnologyDay2023 3

(Fotó: CNCMedia)

 

Beckhoff eszközök a gyakorlatban

Szeljak György, a Rocket Lab Kft. társalapítója és vezető fejlesztője, aki több mint 15 éves szakmai múlttal rendelkezik a filmgyártás és az ezt támogató mechatronikai eszközök fejlesztésének területén, a Rocket Lab-bel közösen olyan termékeket alkotott, mint a Rocket Cinema Robot, a Special Grip Hungary-vel közösen fejlesztett 3D Cablecam rendszer és az ezeket működtető IO Builder szoftver. Ezen eszközök munkáinak eredményével nap mint nap találkozhatunk különböző platformokon, reklámfilmek, mozifilmek, filmsorozatok, sport- és koncertközvetítések formájában.
A Rocket Lab által fejlesztett eszközök olyan produkciókban dolgoztak, mint például a „Terminátor: Sötét Végzet”, „A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya” vagy a hamarosan mozikba kerülő „Lee”. Sorozatok terén kiemelkedő a „The Witcher”, „Halo” vagy „FBI: International”. Együtt dolgoztak továbbá Arnold Schwarzeneggerrel, Kate Winslettel, Nicholas Cage-dzsel vagy például Hanry Cavill-lel. Olyan ismert márkák reklámfilmjein dolgoztak, mint a McDonald’s, Toyota, Schweppes, Taco Bell, Vodafone, Yettel. Sportközvetítések területén pedig a LEN Úszó-Európa-bajnokság, FINA Vizes Világbajnokság, UEFA Labdarúgó-Európa-bajnokság, EHF-bajnokok ligája kézilabda-mérkőzései, ezek kiemelkedő példák, de számos koncertközvetítésen – például az Olasz Music Awards gálán – is évek óta felhasználják eszközeiket. Ezekben a termékekben az a közös, hogy a Beckhoff termékeit – mint például PLC-k, Safety-eszközök, I/O-terminálok vagy az EtherCAT technológia – előszeretettel használják. Előadása során Szeljak György ezekbe az alkalmazásokba adott betekintést, a kiállítótérben pedig a résztvevők élőben is megtekinthették a szóban forgó eszközöket.
Az idén 30 éves ZIPTECH Kft. képviseletében Hajdu István a sörgyártás folyamatába és az ahhoz szükséges berendezések működésébe vezette be a résztvevőket, amelyhez több mint 10 éve csak Beckhoff PLC-ket és modulokat használnak. Az előadó több mint 19 éve tervez és programoz komplett sörgyárakat működtető vezérlőberendezéseket, amelyek a világ számos országában megtalálhatóak Miamitól Vlagyivosztokig.
A kiállítótérben a Beckhoff újdonságai mellett a Rocket Lab által kifejlesztett, filmgyártásban használt eszközök is megtekinthetőek voltak, mint például: a legkisebb, mobil, könnyen szállítható, gyorsan telepíthető és pozicionálható bázisra épülő filmes igényekre kialakított kameramozgató robotkarrendszer a Rocket Cinema Robot „Mini”, valamint a Rocket Lab és Special Grip Hungary közös fejlesztéseként született SGH Cablecam3D rendszer kisebbik változatának egy kábelcsörlője.

 

Beckhoff TechnologyDay2023 4

(Fotó: CNCMedia)

 

Mesterséges intelligencia a vendéglátásban is

A délután során a vendégek számos szórakoztató programon vehettek részt – beleértve a különféle VR-játékokat, csocsóbajnokságot – vagy megörökíthették az ünnepi hangulatot egy Selfie Droid vagy egy digitális karikatúra segítségével. Ezenfelül lehetőségük volt arra is, hogy a szakmai előadások során megismert ZIP söröket meg is kóstolják. A szervezők kifejezetten erre az alkalomra egy koktélt is alkottak a ChatGPT segítségével. Az Ingenium Elixír neve a ChatGPT szerint nemcsak a kreativitásra és az egyedi képességekre utal, hanem a varázslatos italokat is jelenti, amelyek hosszú életet, egészséget vagy más kívánt tulajdonságokat ígérnek.

Az egész napot Szujó Zoltán szenzációs műsorvezetése kísérte végig, a délutáni programok hangulatát pedig Felméri Péter előadása alapozta meg.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest,
Táblás utca 36-38. G épület 2. emelet
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com

 

#c1272d