Skip to main content

Beckhoff Technology Day 2017

Megjelent: 2017. október 09.

DSCN1882

Élenjáró automatizálási megoldások az IoT és az Ipar 4.0 számára

Az elmúlt két év sikerét látva a Beckhoff Automation Kft. a budapesti ÖbölHáz Rendezvényközpontban szeptember 28-án ismét megrendezte a Beckhoff Technology Day konferenciát. Ez egyedülálló lehetőséget kínált arra, hogy a résztvevők értesüljenek az automatizálási technológia aktuális trendjeiről, betekintést nyerjenek a Beckhoff legújabb technológiai és termékújdonságaiba, valamint az ezekkel megvalósult megoldásokba.

 

A rendezvényt Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatójának előadása nyitotta meg, amelyben áttekintette a céggel kapcsolatos friss üzleti híreket, és az aktuális fejlesztési tendenciákról is beszámolt. A Beckhoff új fejlesztései közül kiemelte például a világ – minden bizonnyal – legkisebb ipari számítógépét, a mindössze 82 × 82 × 40 mm-es C6015 típusú modelljét. Az eszköz 1, 2 vagy 4 magos processzorral rendelkezik, felépítése rendkívül kompakt, és összetett vezérléstechnikai megoldásokat tesz lehetővé. Fajlagos teljesítőképességét tekintve még ennél is fejlettebb a DIN-kalapsínre szerelt CX2000 sorozat. Az akár 12 magos Intel Xeon processzort tartalmazó vezérlő merőben új szinthatárokat feszeget az intelligens alkalmazások területén. Az ügyvezető megemlítette az XTS lineáris szállítórendszer legújabb, az élelmiszer- és gyógyszeripar számára rozsdamentes acélból készült, higiénikus változatát. Az IP69K védettségű, kompakt, rendkívül rugalmas és optimálisan tisztítható XTS-rendszer olyan területeken is alkalmazható, ahol szigorú higiéniai követelményeket kell kielégíteni. A kifejezetten folyamatirányítási alkalmazásokhoz fejlesztett termékek között is találunk újdonságokat. A robbanásbiztos ipari területeken alkalmazható, új, moduláris felépítésű ELX-sorozatú EtherCAT-terminálok és CPX-sorozatú vezérlőpanelek kivételesen nagy teljesítőképességűek. Ezek a jellemzők teszik ideális megoldássá a folyamatirányítási alkalmazásokban.

 

DSCN1876


Cserpák Mihály előadásában bemutatta a TwinCAT HMI-t, melynek segítségével a kor követelményeinek megfelelő megjelenítő- és kezelőfelületet lehet létrehozni és futtatni. A TwinCAT 3 automatizálási szoftver újdonságai között említette a TwinCAT Security Management megoldásait is, melyek segítségével a TwinCAT-projekt védelme valósítható meg. Az előadásban ezekenkívül a TwinCAT 3 fejlesztőkörnyezet legújabb verziójának újdonságairól is szó esett, valamint egy jelentős fejlesztés gyakorlati példáját is megismerhette a hallgatóság.

 

DSCN1879


Kiss Balázs, a Microsoft Magyarország Kft. „felhős megoldások” termékmenedzsere előadásában azt tűzte ki célul, hogy megmutatja, miképp tudják a modern adatelemzési eszközök és technológiák egy gyártó cég folyamatait támogatni. A bemutatott megoldások kompatibilisek a Beckhoff-megoldásokkal, a Microsoft felhőjéből szolgáltatásként érhetők el használatarányos díjfizetéssel. Így nincs szükség nagy informatikai beruházásokra, az érdeklődők minimális kockázat mellett gyorsan tapasztalatot tudnak szerezni ezekkel az eszközökkel kapcsolatban.

 

DSCN1881


Mikli Áron előadásában a 2017-es év I/O-újdonságaival foglalkozott. Ezek a következők: az ELX-terminálok, melyekbe leválasztás nélkül zóna 0-s érzékelőket lehet vezetékezni; az IoT-buszcsatoló, amivel külön vezérlés nélkül juttathatunk digitális vagy analóg adatokat a felhőbe. Ezután bővebb betekintést adott a TwinSAFE-újdonságokba és gyakorlati példán keresztül láthatták a hallgatók egy egyszerű VészStop-kör leprogramozását. Az előadás kitért az analóg méréstechnikára és az új ELM-mérőmodulokra is.
Szőllősi Balázs, a Hansa Automatiqa Kft. üzletfejlesztési menedzsere előadásában a Bourns Hungary Kft. részére fejlesztett autóipari gyártósorát mutatta be. A palettás pályarendszerrel összekötött 24 állomás teljesen automatizáltan szereli össze a terméket, amely a végtermék-minősítő állomás előtt számos egyéb ellenőrzési, visszamérési pontot is tartalmaz. A vezérlés TwinCAT 3 platformon nyugszik, amely igen nagyfokú rugalmasságot mutatott, amikor a más gyártók által létrehozott szoftvereket vagy hardvereket kellett a rendszerbe integrálni.

 

DSCN1892

 


Kiss Ákos, a KISSCO Mérnöki Iroda Kft. képviseletében a KISSCO-APS library TwinCAT 3-alapú programcsomagját mutatta be. A library főleg a TargetVisu lehetőségeit használja ki, felhasználási lehetőségeit egy összetett szerelőautomatán keresztül mutatta be az előadó – a teljesség igénye nélkül.

 

DSCN1896


Jamriska Péter előadásának fő témáját az AX5000 szervohajtás szoftveres optimalizálása adta, köszönhetően a legújabb 2.10-es Firmware-nek, amely számos új funkcióval bővíti ki az eszköz alkalmazhatóságát. Élő példán keresztül nyerhettek betekintést a résztvevők a szervotengelyek komplett hajtásláncának a tervezésére és méretezésére szolgáló TwinCAT 3 Motion Designer szoftver használatába. Zárásként az XTS-sel kapcsolatos újdonságokat foglalta össze az előadó.
A világszerte több mint 40 országban jelen levő, méréstechnológiában és folyamatszabályozásban úttörő szerepet betöltő Renishaw Plc útmérő rendszereiről tartott előadást Zelena Zsombor. Prezentációjában az enkóderek széles körű alkalmazhatóságát, illetve személyre szabhatóságát mutatta be három esettanulmányban, melyek közös pontja a Beckhoff-vezérlés. Előadásában kitért a gyűrűs jeladók pontatlan telepítéséből fakadó mérési hibákra, illetve ezen hibák kompenzációjára, elkerülésére.
Az előadássorozatot Perecz Tamás prezentációja zárta a PC-alapú automatizálás lelkét képező ipari PC és beágyazott PC felépítésekről, alkotóelemeikről és működésükről. A PC-k életciklus-modelljének ismertetésén túl olyan szoftver- és hardvereszközöket is bemutatott, melyek megkönnyítik a készülékek kiválasztását, karbantartását és diagnosztikáját.
A rendezvény az előadások anyagát a kiállítótérrel is hangsúlyozta, ahol érdekes bemutatóalkalmazásokat szemlélhettek meg a résztvevők. Az esemény látogatói a Beckhoff magyarországi csapatával is személyes kapcsolatot építhettek ki.

 

DSCN1897

 

A 2017. október 25-27 között Lillafüreden megrendezendő PCS Folyamatirányító Rendszerek Találkozó keretében a Beckhoff Automation két szakmai előadással is képviselteti magát, melyek részletesebben mutatnak be két – elsősorban a folyamatirányítási szakma számára érdekes – témát, melyekről keretes írásunkban adunk ízelítőt.

 

(forrás: A Bechoff Automation Kft. esemény-összefoglalója)

 

Beckhoff-előadások a PCS Folyamatirányító rendszerek Találkozó keretében

 

Folyamatautomatizálás a Beckhoff eszközeivel

(Benjamin Bruns, robbanásvédett termékek menedzsere, Beckhoff Automation GmbH & Co. KG)

Amint a hagyományos elosztott vezérlőrendszerek (DCS) és az Ipar 4.0 irányelvei szerint felépülő, PLC-alapú automatizálási rendszerek egyre közelebb kerülnek egymáshoz, a jól ismert, megkövetelt rendszerképességek (robbanásállóság, HART-kommunikáció, FDT/DTM funkciók támogatása vagy tartalékolás) az extrém gyors kommunikációval és magas fokú rugalmassággal kapcsolatos elvárásokat is kielégítik. E tényezőkön kívül az elosztott gyárak, üzemek a világ bármely pontjáról egy központi vezérlőn keresztül történő irányításához adatkapcsolati funkciókat kell megvalósítani, teljes körű együttműködést kell biztosítani az architektúrák különböző rétegei között, valamint a különféle elosztott vezérlőrendszerek közötti együttműködést is lehetővé kell tenni jól meghatározott, szabványos protokollok segítségével. 
A világ egyik élvonalbeli terepbusz-rendszere, az EtherCAT nagy sebességű kommunikációt, egyedülállóan precíz szinkronizálást és intuitív diagnosztikai funkciókat nyújt. Az ELX-sorozatú terminálok beépített biztonsági mechanizmusaikkal ötvözik az EtherCAT-rendszer előnyeit a belső védelemmel ellátott be-kimeneti fokozatok képességeivel, mindezt igen kedvező méretben. Ezáltal mérsékelhetők a költségek és a berendezések helyigénye, továbbá áttekinthetőbb a telepítés, a karbantartás és a hibák elhárítása is. A Beckhoff sokrétű jelkezelési lehetőségeinek köszönhetően szinte bármilyen berendezés közvetlenül beépíthető a korszerű automatizálási rendszerekbe. Egy 12 mm széles és 100 mm magas, DIN-kalapsínre rögzíthető be-kimeneti terminálhoz négy, a belső biztonsági mechanizmus részét alkotó érzékelő és két beavatkozó szerv csatlakoztatható. 
A TwinCAT 3 automatizálási szoftver jelentős mértékben megkönnyíti a rendszertervezést, egyetlen eszköz keretein belül egyesítve minden funkciót. Egyazon környezetben építhető fel az architektúra, az elosztott vezérlőrendszer programozófelülete, valamint itt található a folyamatok megjelenítéséhez szükséges összes funkció is. A TwinCAT ezek mellett a HART-képességgel rendelkező terepi eszközök közvetlen rendszerbe integrálását is lehetővé teszi, FDT/DTM-alapú adatcsere útján, belső FDT-modulja segítségével. Amennyiben egy TwinCAT által vezérelt részfolyamatot kell beépíteni bármilyen más elosztott vezérlőrendszerbe, akkor ez elvégezhető a TwinCAT CommDTM szoftverrel, vagy akár különféle protokollokon – például MQTT vagy OPC UA – keresztül is. Az említetteken túl a TwinCAT teljes körű vizualizációs környezetet és IoT-funkciókat is tartalmaz, melyek segítségével a folyamatok a világ bármely pontjáról vezérelhetők. Ezzel leszoríthatók a működési költségek és a szükséges személyzet létszáma, az üzemek állásideje, és a folyamatadatok mélységi elemzése révén növekszik a hatékonyság és folyamatbiztonság.
A különféle folyamatok veszélyes környezeten belüli vezérlését és megjelenítését teszik lehetővé a CPX-sorozatú vezérlőpanelek és panel PC-k, melyek közvetlenül telepíthetők 2/22 besorolású zónákba. Csúcsminőségű, többérintéses technológiával rendelkeznek, alumínium készülékházuk pedig vonzó megjelenést kölcsönöz e műszaki élvonalat képviselő megjelenítési környezetnek. Mind a vezérlőpanelek, mind a panel PC-k önálló egységként és beépíthető változatban is elérhetők, háromféle méretben: 15, 19 és 21 coll méretű kijelzővel.

01 keretes Beckhoff

 

Felhőalapú szolgáltatások a folyamatvezérlésben 

(Paul Smith, IoT Marketing Menedzser, Beckhoff Automation GmbH & Co. KG)
A különféle folyamatalapú új üzemek és létesítmények kialakítása, tervezése során az egyik legfontosabb szempont a távvezérlés és adatgyűjtés világviszonylatban történő biztosítása. Az új projektekben egyre fontosabb követelmény a kapcsolódás a felhőalapú szolgáltatásokhoz, illetve e szolgáltatások használata a költségek csökkentése és az állásidő mérséklése érdekében. 
A rendszerintegrátorok és végfelhasználók mindezekkel teljesen új lehetőségekhez jutnak a termelékenység fokozására, az állásidő csökkentésére, az előre tervezett karbantartási időszakok beiktatására, sőt, esetlegesen a helyszínen dolgozó munkatársak létszámának mérséklésére is. 

02 keretes Beckhoff


Az állami vagy magánkézben lévő felhőalapú szolgáltatások kiválasztása során igen fontos, hogy optimális átviteli protokoll mellett döntsünk, kihasználva a kétirányú, könnyen megvalósítható és biztonságos, egyúttal szabványos adatátviteli eljárások nyújtotta lehetőségeket, különösen többféle gyártótól származó elosztott vezérlőrendszerek (DCS) és berendezések összeépítése esetén. A kommunikációs infrastruktúrától és architektúrától nem csupán azt várjuk el, hogy többé-kevésbé automatikusan – vagy, a kapcsolódó eszközök támasztotta követelményektől függően legalábbis minimális erőfeszítések árán – legyen bővíthető, hanem a későbbiekben rugalmasan lehessen hozzá kapcsolni további üzemeket és folyamatokat is.
Az előadás áttekinti a rendszerintegrátorok és megrendelőik közös üzleti célkitűzéseit, a folyamatadatok múltbeli feldolgozásának és elemzésének módját, valamint az ezekből fakadó informatikai kihívásokat. Bemutatja a felhőalapú szolgáltatások előnyeit, két nyilvános felhőszolgáltatás (Microsoft Azure és Amazon Web Services) példájával illusztrálva, majd mélyebben tárgyalja az üzenetközvetítésen alapuló („message broker”) adatkommunikáció műszaki részleteit. Kifejti, hogy miért lesz egyre népszerűbb ez a kommunikációs mechanizmus nem csupán az informatika világában, hanem az automatizálásban is, ahol a cél az elosztott vezérlőrendszerek könnyű és biztonságos összekapcsolása a felhőkkel. Az előadás az MQTT-protokollt veszi alappéldának, de kitér arra is, hogy miért fogják tökéletesen kiegészíteni egymást az OPC UA eljárással, valamint, hogy minek köszönhetően lesz e széles körben használt kommunikációs norma meghatározó része.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

Még több Beckhoff