Skip to main content

Beckhoff hardver- és szoftverelemek a Szolnoki Színházban

Megjelent: 2023. október 27.

Beckhoff lidA GÉPBÉR-Színpad Kft. több mint két évtizede foglalkozik színház- és színpadtechnikai megoldások tervezésével és kivitelezésével. A Szolnoki Szigligeti Színház felújítása során végzett projektjükben Magyarországon egyedülálló SIL3 biztonságtechnikai minősítést alkalmaztak. A projekthez szükséges hardverelemeket a Beckhoff biztosította.

 

A GÉPBÉR-Színpad Kft. fő tevékenysége a színházi és rendezvényszervezési projektek támogatása, amely magában foglalja dekorációk tervezését, színházi és színpadi eszközök innovatív kivitelezését, audio- és vizuáltechnikai megoldások megvalósítását, valamint színpadi alsó- és felsőgépészet tervezését. Egyedi mozgatórendszerek, LED- és digitáliskijelző-modulok tervezésével és kivitelezésével segítenek megvalósítani az alkotói elképzeléseket, színháztechnikai szervizszolgáltatásukkal pedig a rendszerek zavartalan működését biztosítják.

 

Beckhoff automatizálás szolnoki színház 1

Beckhoff eszközökkel vezérelt, 4 egységből álló ponthúzó gépcsoport

 
A GÉPBÉR-Színpad Kft. az elmúlt években számos kiemelkedő projektet tudhat maga mögött, ahol nagy múltra visszatekintő színházak és társulatok számára biztosított innovatív és szabványoknak eleget tevő megoldásokat. Többek között ilyen projektek voltak az alábbiak:

 • Hungexpo reborn – Gala systems/Gala Venue rendszerkivitelezés;
 • forgószínpad és zenekari árok süllyedő 3D tervezése, gyártása és telepítése a szentesi Tóth József Színház és Vigadó felújításának keretében;
 • LED-kijelzős díszlet létrehozása a Vígszínházban.

A felsorolt projekteken kívül a GÉPBÉR-Színpad Kft. a Szolnoki Szigligeti Színház felújításában is kulcsfontosságú szerepet vállalt, amely során a színpadtechnika teljes körű korszerűsítése volt a feladat. A magyarországi viszonylatban egyedülálló projekthez részben a Beckhoff termékeit használták fel.

 

Beckhoff automatizálás szolnoki színház 2

Beckhoff eszközökkel vezérelt, teljes út-idő szinkronban mozgatható díszlethúzók és ponthúzók

 
„A felújítás előkészületei során kerültünk kapcsolatba a színházzal, illetve a színház képviselőivel. A színház színpadtechnikai felújítása nagyrészt új berendezések készítéséből állt” – mondta Major Attila, a GÉPBÉR-Színpad projektvezetője. Ezenkívül a cég számos hagyományos berendezést is biztosított a projekt keretein belül, mint például kézi díszlethúzókat, vagy éppen beépített vasfüggönyöket.

 

Beckhoff automatizálás szolnoki színház 3

Hangszigetelt gépházban elhelyezett ponthúzó gépcsoportok

  

Kritériumok és telepített elemek

Az új berendezések telepítése során prioritást élvezett a legmagasabb műszaki színvonal elérése. „A felhasznált eszközöknél elsődleges szempont volt az, hogy olyan, az iparban használt részegységeket tervezzünk és építsünk be, amik biztosítják azt, hogy ez a színház 20–25 év múlva is még működőképes legyen” – tette hozzá Major Attila.
A színpadtechnikai elemek beépítésénél a fő kritérium a sebesség és a tömeg volt, hogy a berendezések megfelelő terhelés mellett a lehető leghatékonyabb működést biztosítsák a színház számára. Ennek fényében az alábbi elemek kerültek telepítésre a kivitelezés során:

 • 18 db díszlethúzó berendezés (1 m/s mozgási sebességgel, 250 kg/db terhelhetőséggel);
 • 44 db ponthúzó (11 sorban elhelyezve, oldalirányba manuálisan, függőlegesen pedig géppel mozgatható);
 • 5 részes zenekariárok-mozgatórendszer (amellyel könnyen létrehozható egy flexibilis színpadkép).

A felsorolt berendezések tervezése és telepítése során a GÉPBÉR-Színpad a Beckhoff termékeit használta fel, de ezenkívül további, saját elemek is beépítésre kerültek:

 • egy 9,5 méter átmérőjű peremen futó forgószínpad, amibe több helyen el lehet helyezni 2 db személyi süllyedőt – ezek a berendezések is tartalmaznak Beckhoff eszközöket; illetve
 • a díszletraktárban egy teheremelő (amely a díszletek és bútorok beemelését segíti elő a színpadszintre).

 

Beckhoff automatizálás szolnoki színház 4

Út-idő szinkron mozgatáshoz szükséges SIL3 multiturn absolute encoder, Beckhoff feldolgozóegységgel

 

Biztonságtechnika a legmagasabb fokon

A berendezések hatékonnyá tétele és a színpadi mobilitás megteremtése mellett természetesen a biztonságtechnikára is nagy figyelem összpontosult a projekt során. A GÉPBÉR-Színpad szakemberei egy új uniós szabványt / EN 17206:2020 / figyelembe véve tervezték meg a színpadtechnikai felújításokat. Az EN 62061 szabványnak köszönhetően – Magyarországon egyedülálló kivitelezés keretein belül – a legmagasabb, vagyis Safety Integrity Level 3 (SIL3) biztonsági minősítéssel rendelkező mechanikai elemek és azokhoz csatlakozó vezérlőszoftverek kerültek beépítésre a Szolnoki Színházban.
A SIL3-as minősítés és a hozzá tartozó érzékelők és végpontok az emberélet megóvása mellett a meghibásodások elkerüléséért felelnek. „A EN 62061 szabvány szerinti színházi rendszerek SIL3-as szinttel rendelkeznek, ami többek között azt jelenti, hogy minden egyes vezérlési elemnek redundánsnak kell lennie. Ennek értelmében nemcsak a safety-rendszerek redundánsak, hanem a PLC-rendszer is az. Gyakorlatilag a színpadtechnika vezérlésében két PLC dolgozik egymással összekötve, bármelyik meghibásodása esetén a másik PLC átveszi a rendszer irányítását, így az előadás nem szakad meg, folyamatos marad a rendszer vezérlése” – foglalta össze a berendezés működését Major Attila, majd hozzáfűzte: „A SIL3-as vezérlőrendszerünkhöz az összes hardverelemet és a hardverelemekhez szükséges vezérlőszoftvereket a Beckhoff biztosította a Szolnoki Színház-i rendszer esetén.”

 

Beckhoff automatizálás szolnoki színház 5

A 4 db ponthúzó vezérlőszekrénye

  

Beckhoff: kapcsolat és támogatás

A GÉPBÉR-Színpad a Sceni-Tech színpadtechnikai kiállításon találkozott először a Beckhoff automatizálási megoldásaival és termékeivel. Előadásukat követően világossá vált számukra, hogy a Beckhoff termékei hogyan kapcsolódhatnak egy színházi rendszerhez, hiszen a színpadtechnikai megoldásokon kívül akár az épületfelügyelet, vagy a színpadi hang- és fényrendszerek összekapcsolása is lehetséges. A GÉPBÉR-Színpad szakemberei ekkor már tudták, hogy SIL3-nak megfelelő hardverelemekre lesz szükség a projekt során, a Beckhoff termékei pedig abszolút megfeleltek ennek a minősítési szintnek, így az alábbi Beckhoff termékek kerültek felhasználásra a projektben:

 • EK1100 fejcsatolók (topológiai megkötés nélkül, tehát tetszőleges kialakíthatósággal);
 • safety ki- és bemeneti modulok;
 • I/O-modulok;
 • encoder kártyák.

 

Beckhoff automatizálás szolnoki színház 6

A vezérlőszekrényben elhelyezett EtherCAT-es I/O-szigetek: digitális ki-bemenetek, safety I/O-modulok és EtherCAT hálózati elosztók

 

 „A rendszerben a terhek mozgatására aszinkron motorokat használtak, ami szintén rugalmasan beilleszthető a Beckhoff rendszereibe” – tette hozzá Bódvai János, a Beckhoff Automation Kft. támogató mérnöke, majd ő is hangsúlyozta a biztonságtechnikai szabványok minőségét: „A safety rendszerek SIL3 biztonsági szinttel rendelkeznek. A vezérlésről azt kell tudni, hogy szintén Beckhoff IPC-kel lett kialakítva, és maguk az IPC-k is össze vannak kötve, biztosítva a redundanciát.”
A színpadtechnikai eszközök vezérléséhez – vagyis a díszlethúzók, ponthúzók és a zenekari árok mozgatására – a Beckhoff egy vezérlőket gyártó és üzemeltető cseh céget javasolt a GÉPBÉR-Színpad csapata számára. A kapcsolatteremtés és egyeztetések sora után a GÉPBÉR-Színpad hat hónapon belül leszerződött a cseh céggel a Szolnoki Szigligeti Színház vezérlőrendszerének tervezésére és beüzemelésére.

 

Beckhoff automatizálás szolnoki színház 7

A szerverszekrényben elhelyezett Beckhoff CU2508 Ethernet port-elosztó, ami egyszerre 8 Ethernet hálózat csatlakozását teszi lehetővé

  

De miért éppen a Beckhoffra esett a GÉPBÉR-Színpad választása?

Napjainkban rengeteg cég foglalkozik automatizálással, köztük a trendnek megfelelően egyre több ígéretes startup is megjelenik ezen a piacon. Mi volt tehát a fő szempont a projekt során? A Beckhoff termékeinek sokszínűsége? Vagy éppen a modularitás? Nos, a GÉPBÉR-Színpad szakemberei szerint annál rosszabb reklám nincs, ha azért marad el egy előadás, mert működésképtelen a rendszer. Így a színház műszaki hátterét a hét minden napján, napi 24 órában működőképessé kell tenni. „Amikor mi a Beckhoff mellett döntöttünk, az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a kínált rendszerek és részegységek napi 24 órában rendelkezésre állnak. Meghibásodás szinte alig létezik”. A válasz tehát: a megbízhatóság.

 

Beckhoff automatizálás szolnoki színház 8

A Beckhoff Automation Kft. és a GÉPBÉR-Színpad Kft. munkatársai balról jobbra: Bódvai János, a Beckhoff Automation Kft. támogató mérnöke, Porgánszki Éva, a Beckhoff Automation Kft. marketing vezetője, Lukács Attila, Major Gergely és Major Attila, a GÉPBÉR-Színpad Kft. projektvezetői

  

Tapasztalatok

„A Szolnoki Színház színpadtechnikai rendszerét 2021 augusztusában adtuk át a felhasználóknak. Egy viszonylag hosszú oktatási időszak után a színház dolgozói átvették az irányítást a rendszereink fölött. Nagyon megkedvelték, pontosan azért, mert teljesen hibátlanul tud működni az egész” – mondta Major Attila projektvezető.
A telepített rendszer előnyei között szerepel, hogy távfelügyelet alatt áll, így a GÉPBÉR-Színpad Kft. bármilyen meghibásodás esetén azonnali műszaki segítséget tud nyújtani a színházi kezelőknek. „Az elmúlt egy évben hiba nélkül tudtuk üzemeltetni ezt a színházi rendszert, mindenki megelégedésére” – értékelte a projektet Major Attila.
„Nincs Magyarországon másik színház, ahol ilyen fokú biztonságtechnika lenne jelen. Örömünkre szolgált, hogy ebben a színháztechnikai projektben részt tudtunk venni” – zárta Bódvai János.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest,
Táblás utca 36-38. G épület 2. emelet
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com

 

#c1272d