Skip to main content

Beckhoff Technology Day 2019

Megjelent: 2019. november 05.

20190926 091401Az idén öt éves évfordulóhoz érkezett Beckhoff Technology Day konferencia szeptember 26-án került megrendezésre a budapesti ÖbölHáz rendezvényközpontban.

Az egész napos rendezvény célja az volt, hogy átfogó képet adjon a szignifikáns technológiai újdonságokról és fejlesztési irányzatokról, esettanulmányok formájában – a fejlesztés során felmerült kihívásokkal együtt – bemutasson néhány megvalósult alkalmazást, valamint szó volt a képzési lehetőségekről, és a Beckhoff oktatásban betöltött szerepéről.

 

A konferenciát Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatójának előadása nyitotta meg, amely tájékoztatást nyújtott a vállalat üzleti eredményeiről, beszámolt az értékesítési hálózat kiterjesztéséről, a termékgyártás és gyártóterületek terén bekövetkezett kapacitásnövelésről, a magyar iroda bővüléséről, valamint röviden ismertette a Beckhoff technológiai újdonságait – amelyekről a nap folyamán bővebb információt is hallhattak a résztvevők.

 

20190926 091401

Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatója


A következő előadás keretében Perecz Tamás a Beckhoff ipari PC-k biztonsági kockázatainak kezeléséről beszélt. Az IPC Security Guideline egy szabadon letölthető dokumentáció, amely az ipari PC-k biztonsági kérdéseivel foglalkozik. A segédlet részletesen ismerteti a felmerülő kockázatokat, és konkrét intézkedési javaslatokat tesz ezen kockázatok csökkentésére, illetve elkerülésére. Melléklete konkrét step-by-step útmutatót tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy a szükséges beállításokat hogyan lehet elvégezni a különböző operációs rendszerek alatt.
A Beckhoff oktatásban betöltött szerepéről is hallhattunk Perecz Tamás következő előadásában. Megtudhattuk, hogy a tavalyi év óta a Debreceni Egyetem Műszaki Karának kihelyezett tanszékeként működik a Beckhoff. Az intézmény fejlesztéseinek köszönhetően pedig hamarosan átadásra kerül egy Beckhoff-eszközökkel felszerelt referencialaboratórium, ahol a hallgatók ipari eszközökön sajátíthatják el az ipari automatizálás témakörét viszonylag magas szinten, két féléven keresztül heti hat órában. Ezenkívül folyamatban van egy kutatólaboratórium kialakítása is, ahol a Beckhoff ipari partnereinek oktatása mellett a hallgatók önálló feladatokat végezhetnek el, Tudományos Diákköri munkát folytathatnak, illetve elkészíthetik szakdolgozatukat, diplomatervüket.
Perecz Tamás után Lehotai Ádám vette át a szót, aki elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja a Beckhoff a szakmai képzést Magyarországon, és ennek milyen előnyét élvezhetik hosszú távon partnereik a technológiai fejlődés napjainkban is tartó növekedésével lépést tartva. Áttekintést adott a képzési programba már beillesztett, valamint a közeljövőben megvalósítani kívánt oktatási témákról, azok rövid tematikájáról, és az ehhez kapcsolódó, kifejezetten erre a célra fejlesztett eszközökről. A Beckhoff és a Hunify Laboratories Kft. közös munkájának eredményeképp létrejövő szolgáltatáscsomagot Fazekas Sándor, a Hunify Laboratories Kft. ügyvezető igazgatója ismertette. A megoldás oktatási intézményeket, valamint gyártócégeket céloz meg, és a lényege, hogy leegyszerűsítse és könnyebbé tegye a Beckhoff által nyújtott egyes technológiák elsajátításának folyamatát. A Hunify Laboratories Kft. a konzultáció és műszaki megoldás kidolgozásától a gyártáson és oktatáson át az egyes oktatóberendezések telepítéséig és utógondozásáig segítséget tud nyújtani.
A Beckhoff által fejlesztett EtherCAT-technológia a leggyorsabb ipari Ethernet-technológia, amely globálisan egyre nagyobb teret hódít. Az EtherCAT Technológiai Csoport (EtherCAT Technology Group – ETG) a világ legnagyobb ipari Ethernet- és terepi buszrendszerekkel foglalkozó szervezete, amely az EtherCAT-megoldásokat használó tagvállalatokat foglalja magában. Martin Rostan, az EtherCAT Technológiai Csoport ügyvezető igazgatójának előadásából megismerhettük a technológia legfontosabb jellemzőit, valamint megtudhattuk azt is, hogy használata milyen előnyöket nyújt a gépépítők, rendszerintegrátorok és végfelhasználók számára.
Cserpák Mihály az előadásban ismertette a TwinCAT 3 automatizálási szoftverrel kapcsolatos újdonságokat. A legújabb verzió bemutatása előtt kitért a különböző verziók kezelésével kapcsolatos szempontokra, amelyek nagyon fontosak a problémamentes fejlesztés és üzembe helyezés szempontjából. Ezenkívül bemutatásra kerültek még a TwinCAT rendszer legújabb funkciói, amelyekkel a valós idejű rendszer monitorozása, többfelhasználós projektkezelés és letöltés, egy projekten belüli variánskezelés, valamint gépi tanulással kapcsolatos modellek implementálása valósítható meg. Az előadó ezután áttért a TwinCAT 3 Vision rendszer ismertetésére. Bemutatta a TwinCAT gépi látással kapcsolatos legújabb funkcióját, amelynek segítségével lehetséges egy rendszeren belül kezelni a gépi látásban használatos tipikus feladatokat. Például mintakeresést, azonosítást, mérést, alkatrész tájolásának és helyzetének felismerését tudjuk megvalósítani.
A rendszer GiGE Vision interfésszel rendelkező kamerákat képes fogadni, ezenfelül a TwinCAT-rendszer többmagos kezelésének köszönhetően lehetőségünk van a képfelismerési algoritmusok futási idejének optimalizálására. Lehotai Ádám egy gyakorlati bemutatóval folytatta az előadást. Egy tárolt képekről vonalkódot olvasó élő alkalmazás elkészítésén keresztül bemutatta a TwinCAT 3 Vision működését és használatát.

 

20190926 111111

Martin Rostan, az EtherCAT Technológiai  Csoport ügyvezető igazgatója


A Virtech Labs Bt.-től érkezett Nyírő Márton a gépi látási (machine vision) rendszerek hardverelemeit mutatta be, úgy, mint az optikák, kamerák, megvilágítások. Ezenkívül gyakorlati példákon keresztül végigvette a különböző termékváltozatok előnyeit, hátrányait, tipikus felhasználási módjait.
Jamriska Péter az ingyenesen elérhető TwinCAT Motion Designer szoftvert ismertette, amellyel a komplett hajtáslánc és mozgásprofil szimulálható. Ennek köszönhetően már a tervezés fázisában el tudjuk dönteni, hogy a megtervezett mechanika alkalmas-e az adott feladat végrehajtásához. Bár a program számos paraméter figyelembevételével segít kiválasztani a megfelelő motort, szervohajtást és egyéb kiegészítőket, mégis az egyes paraméterek jelentésével nem árt tisztában lenni. Például egy szerszámgépes alkalmazásnál az inerciaarány kulcsparaméternek számít, amelynek ideális esetben 1 és 3 közé kell esnie.
A következő előadás keretében egy felhasználói megoldást ismerhettek meg a résztvevők. Szabó Zoltán, a Door2World Kft. által fejlesztett nyomdaipari megoldást mutatta be. Az Ophrys Iricolor egy boríték-felülnyomó, amely borítékológépekhez illeszthető, és kiváló minőségű színes nyomatokat képes a már lezárt borítékok felületére nyomtatni. Ehhez a mai kor legkorszerűbb nyomtatási technológiáját alkalmazzák. Mivel a nagy felbontású nyomtatáshoz pontos és gyors mozgásokra van szükség, hogy a különböző vastagságú borítékok is nyomtathatók legyenek, ezért szükség volt egy megbízható mechanika kialakítására. Ennek biztosítására a Beckhoff szervorendszereit és vezérlőit használják. Az előadásban Szabó Zoltán szemléltette, hogy a Beckhoff mérnökei és eszközei segítségével már a tervezés korai szakaszában jól ki tudták számolni a hajtás méretezését.

 

20190926 103710

Fazekas Sándor, a Hunify Laboratories ügyvezető igazgatója


A záróelőadásban Mikli Áron egy TwinSAFE osztott logikával épített bemutatóalkalmazást ismertetett. A négy modulból álló alkalmazás minden modulja saját Safety Master-el rendelkezett, és az adott modul safety feladatát a dedikált Safety PLC végezte el. A Safety PLC-ben a hagyományos safety digitalis jeleken kívül, analóg jelek és motorenkóderjelek is feldolgozásra kerültek. Továbbá bemutatásra került a Safety Masterek közötti kommunikáció EtherCAT vonalon, valamint a hagyományos Ethernet hálózaton keresztüli FSoE(Fail-Safe Over EtherCAT) kommunikáció.
A kiállítótérben számos izgalmas alkalmazás volt megtekinthető, többek között a valós idejű képfeldolgozást lehetővé tévő TwinCAT Vision rendszer, az EtherCAT G rendszerkiegészítés, a TwinCAT Speech beszédfelismerő- és hangalkotási képességekkel felvértezett vezérlőrendszer, valamint a hat szabadságfokú, lebegő mozgató egységekkel megvalósított XPlanar síkmotorrendszer.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

 

még több Beckhoff

 

 

A képre kattintva elérhető az eseményen készített rövid videónk

 

beckhoff technology day 2019 xplanar demo