Skip to main content

BARTEC – Safe.t® Academy

Megjelent: 2016. október 10.

bartec2Ez évben Hajdúszoboszlón került sok a BARTEC Hungary Kft. évente visszatérő vevőtalálkozójára, amely a cég újdonságain kívül rendszeresen beszámol a folyamatipar biztonságát érintő jogszabályok aktualitásáról is.

 

A folyamatipar biztonságtechnikájáért felelő szakemberek a rendszeres látogatói annak a BARTEC-rendezvénynek, amely minden évben egyszer áttekinti a vállalat technológiai újításait, új termékeit. A meghívó cég ügyvezetője, Fáklya László bevezető előadását ezúttal Xavier Hamers, a BARTEC GmbH. kelet- és dél-európai szektorért felelős alelnöke társaságában tartotta meg. Az 1975-ben alapított vállalat tevékenységének súlypontja a folyamatipar és ezen belül különösen az ipari biztonság témája. A cég e területen már a vezető gyártók egyikévé fejlődött. Ma már 1800 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, termékeit több ország 12 telephelyén állítják elő, és 30-nál több leányvállalaton, illetve 50 képviseleten keresztül értékesítik. 2012-ben az alapító tulajdonostól egy brit pénzügyi befektető csoport vette át az irányítást, ez azonban a szakmai kérdésekben megnyilvánuló kompetenciát, a fejlesztések irányát és a felhasználókkal ápolt jó kapcsolatokat nem érinti. A céget 2016-ban ismét a száz leginnovatívabb német középvállalat egyikeként ismerték el. Komponenseken kívül rendszereket és szolgáltatásokat is értékesítenek a robbanásbiztos terepi eszközök, a méréstechnika és analizátorok, az ipari villamos fűtések, az extrém bányászati környezet irányítástechnikai eszközei, valamint a távfelügyelet és a kommunikáció területén. Hazai felhasználói között fontos olajipari, élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipari vállalatok is megtalálhatók.

bartec1

Mivel a közel 80 fős hallgatóság soraiban sokan a vállalatuk ipari biztonságának felelősségét viselik, mindig érdeklődés kíséri a rendezvény rendszeres előadójának, Müllner Jánosnak, az Ex Vizsgálóállomás ügyvezetőjének előadását, amely ebben az évben a felhasználók jogait és kötelességeit tekintette át a robbanásbiztonsággal kapcsolatban. Ebből azt a lényeges információt emeljük ki, hogy a 2014/34/EU direktívával kapcsolatos átmeneti rendelkezést, amely szerint a tagállamok nem akadályozzák meg az olyan termék forgalmazását, amely megfelel a 94/9/EK direktívának, már 2016 április 20-a előtt forgalomba hozták. Ennek értelmében a 94/9/EK-direktívának megfelelő tanúsítványok is érvényesek. Új keretszabályozásként figyelembe kell venni az 1025/2013/EU-rendelet harmonizált szabályait, amelyek az ATEX néven ismert technikai direktívákat is magukban foglalják.
A következő előadás keretében Tobias Dold, a BARTEC munkatársa és Fáklya László ügyvezető a cég új villamos fűtési rendszereit mutatta be a hallgatóknak. Elsőként ismertették a technológiai fűtés fogalmait. Ennek célja a fagyvédelem, a közeghőmérséklet fenntartása vagy a lerakódásokat okozó fázisátalakulások megszüntetése. A technológiai fűtés fontos előnye, hogy kevesebb energiával oldható meg, mint amennyit a fűtés nélküli csővezetékben a közeg megnövekedett áramlási ellenállása felemészt. A fűtés a csővezetékkel párhuzamosan futtatott gőzvezetékkel, a csövet körülvevő burkolatban áramoltatott fűtőfolyadékkal vagy a vezetékre rögzített elektromos fűtőkábellel történhet. Ez utóbbi a legkisebb helyigényű, és a legjobban szabályozható. A villamos fűtőkábel előnyei egyértelműen hangsúlyozzák, hogy ezt a módszert érdemes figyelembe venni a megoldásválasztás fázisában. A BARTEC pozitív hőfoktényezőjű (PTC) kábelei alacsony környezeti hőmérsékleten nagyobb fűtőteljesítményt adnak le, mint magasabbnál, és ezzel önszabályozást valósítanak meg: nincs túlmelegedés, és fűtőáram-szabályozásra sincs szükség.

bartec3

Ex-es kivitelű AC motor


A BARTEC néhány éve megvásárolta az elektromos motorok gyártásával foglalkozó szlovén Varnost céget. Ez a robbanásbiztos Ex-motorok és vezérlők termékkörével bővítette a BARTEC portfólióját. Ezek újdonságairól számolt be Aleksander Pavlic, a szlovén leányvállalat munkatársa és Major Attila (BARTEC Hungary) közös előadása. A robbanásbiztos motorok gyártásában több mint fél évszázados tapasztalattal rendelkező BARTEC Varnost jó minőségű, 0,25 kW-tól 250 kW-ig terjedő teljesítménytarto-mányban fejleszt és gyárt ATEX/IECEx-tanúsítvánnyal rendelkező motorokat. Kiváló piaci elismertség és referenciák mellett a termékcsalád versenyképes áron áll a felhasználók rendelkezésére.
Az ez évi Safe.t® Academy a gyakorlati alkalmazások bemutatójával zárult.

Tóth Ferenc

Még több BARTEC Hungary Kft.