Skip to main content

BACnet™ Room Controller

Megjelent: 2017. augusztus 30.

SB Controls 1abraA Saia legújabb épületautomatizálási fejlesztése

A mai modern épületautomatizálás kedvelt kommunikációs protokollja a BACnet™, amely a nemzetközi piacok után Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít. Itt az ideje tehát, hogy a Saia a vezérlőegységei mellett a terepi eszközeivel is lépéseket tegyen a BACnet™ irányába.

 
A BACnet™ és a Saia Burgess Controls AG.

A BACnet™, amelynek neve a Building Automation and Control (BAC) network-ből származik 1987. júniusában indult útjára Nashville-ből (Tennessee, USA). Az ezredforduló után kezdett el jelentősen terjedni, amelynek hatására sorban jelentek meg a BACnet-en kommunikálni képes vezérlőegységek és terepi eszközök.

A legfontosabb készülékcsoportok:

  • BACnet Operator Workstation (B-OWS)

  • BACnet Building Controller (B-BC)

  • BACnet Advanced Application Controller (B-AAC)

  • BACnet Application Specific Controller (B-ASC)

  • BACnet Smart Actuator (B-SA)

  • BACnet Smart Sensor (B-SS)

 

A Saia 2010-ben mutatta be BACnet Building Controller (B-BC) vezérlőegységeit, amelyek alapját az ismert PCD2.M5 és PCD3 vezérlőegységek képezték, melyeket BACnet kommunikációs modullal egészítettek ki. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye a nyitottság volt, hiszen számos kommunikációs protokollon (EnOcean, Modbus, M-bus, MP-Bus, KNX/EIBnet, DALI, Profibus stb.) „beszélő” eszközt lehetett problémamentesen a BACnet hálózatba illeszteni. A Saia BACnet Building Controller gyakorlatilag a PCD-k gateway funkciójára építve terjedt el az épületautomatikai piacon.
2014 nyarán már 7 vezérlőegység (PCD2.M5540; PCD3.M5340…) rendelkezett a WSPCert által kiállított tanúsítvánnyal. Napjainkra ez a lista kibővült a PCD1 sorozattal beleértve az új E-Line CPU-t, a már gyorsabb processzorral gyártott 60-as végű vezérlőegységekkel, valamint a programozható MB Panelekkel.

BACnet Room Controller

A fenti Building Controller csoportot bővítik a most megjelent helyiségautomatizálásra specifikált BACnet HVAC vezérlők (1. ábra). A PCD7.LRxx vezérlők többféle adatpontszámú és tápfeszültségű verzióval jelentek meg.

 

SB Controls 2abra

1 ábra BACnet Room Controller


A sorozat tagjai:

  • LRS4 (230 VAC, 4 analóg kimenet (AO), 4 univerzális bemenet (UI), 4 relékimenet (RO), 2 TRIAC kimenet (Tri),

  • LRS5 (24 VAC, 4 AO, 4 UI, 4 RO, 2 Tri),

  • LRL2 (230 VAC, 2 AO, 6 UI, 4 RO, 4 Tri).

Adatpontjainak köszönhetően ideális vezérlése lehet fan-coil-nak (3 pontos vagy változó levegőmennyiségű VAV (Variable Air Volume) légkezelésnek, mennyezethűtésnek, padlófűtésnek, radiátoros fűtésnek vagy épp ezek valamilyen kombinációjának. Az ismert L6xx helyiségszabályozó-családhoz képest nemcsak nagyobb I/O száma, hanem jobb kezelhetősége, beállíthatósága is előnyt jelent. Az eszközök gyors és könnyű konfigurálását az androidos okoskészülékekre telepíthető (Google Play áruházból letölthető) RoomUp applikáció garantálja (2. ábra). Az alkalmazás template-jeinek használatával „szabványosíthatóvá” válnak a helyiségtípusok, vagyis az azonos tulajdonságokkal és kívánt értékekkel rendelkező helyiségek beállításait egyszerűen másolni kell az érintett vezérlők között.

 

SB Controls 3abra

2. ábra A BACnet applikáció képei


Ahogy a rendszer konfigurálása, úgy a tesztelés is rendkívül egyszerűvé válik (3. ábra). Az okoskészülékre telepített app segítségével a vezérlőegységek bármilyen vezetékes összeköttetés nélkül, egyenként azonosíthatók és beállíthatók. A BACnet Wifi Adapternek köszönhetően külső szakember bevonása nélkül ellenőrizhetjük egyenként az eszközök működését, és ezekről a RoomUp segítségével riportot (4. ábra) is készíthetünk.

 

SB Controls 4abra

3. ábra Konfigurálás gyorsan és egyszerűen

 

SB Controls 5abra

4. ábra Az elkészült riport

A Room Controllerek rendszerbe illesztése

A 5. ábrán egy Saia által javasolt elvi rendszerkiépítést láthatunk. Jelen esetben a BACnet Building Controller szerepét egy PCD3-as vezérlőegység tölti be, amelybe a kommunikációs topológia kiépítéséhez kétféle kommunikációs modult helyeztünk (PCD3.F215 – BACnet MS/TP kommunikációs interfész, PCD7.R562 – BACnet firmware bővítő). A kommunikációs hálózat kiépítésekor figyelni kell arra, hogy egy-egy MS/TP csatornán 30-nál több BACnet Room Controller ne legyen. Egy PLC-hez a megfelelő jeltovábbítás és adatkezelés biztosítása érdekében nem rendelhető négynél több MS/TP csatorna. Az automatikus címzésnek köszönhetően az egyes PCD7.LRxx vezérlők címzésével a kiépítés során nem kell foglalkozni. Az adott helyiséghez való hozzárendelés kétféle módon történhet: egyrészt a szervízgomb segítségével, másrészt vonalkódos matrica szkenneléssel.
Mindegyik vezérlőegység rendelkezik egy Sylk Bus csatlakozóval is, így a helyiségben elhelyezhető kezelőfelületek nemcsak a Saia PCD7.L6x sorozatból kerülhetnek ki, hanem akár LCD kijelzős, beépített CO2 érzékelővel rendelkező típusok közül is választhatunk.

 

SB Controls 6abra

5. ábra Javasolt rendszerkiépítés


Az új rendszerelemeknek köszönhetően egy minőségi, könnyen kezelhető, egyszerűen bővíthető és módosítható épületautomatikai rendszer hozható létre, amely továbbra is biztosítani tudja a távoli elérés adta biztonságot és kényelmet – immár BACnet alapokon.

 

Szerző: Dudás Anita – SB-Controls Kft.

 

SB-Controls Kft.
2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz.
Tel: +36 23 501 170
Fax: + 36 23 501 180
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.hu
www.saia-pcd.com

Még több SB-Controls