Skip to main content

Az SPS szakkiállítás helyett: Beckhoff Live + Interactive

Megjelent: 2022. február 28.

Beckhoff lidA növekvő koronavírus-fertőzések száma miatt a Beckhoff úgy döntött, hogy a Nürnbergi SPS szakvásáron nem vesz részt kiállítóként. Ezzel a biztonsági intézkedéssel a vállalat munkatársai és ügyfelei iránt kívánt felelősségteljes magatartást tanúsítani.

 

 

A kiállítás végül teljesen elmaradt, azonban a Beckhoff egy üres gyárcsarnokban néhány nap alatt felépített egy 680 m²-es standot, ahol november 23–26. között – az SPS kiállítás eredetileg tervezett időtartama alatt – a vállalat termékmenedzserei naponta élő közvetítéseken keresztül ismertették a legújabb innovációkat, virtuálisan bemutatták a legújabb termékeket, és megosztották azokat a híreket, amelyeket a kiállításon terveztek prezentálni. Mindeközben a háttérben egy több mint 20 fős csapat állt rendelkezésre, hogy azonnal megválaszolja a chat-felületen beérkezett kérdéseket. A körülbelül 30 perces német nyelvű élő közvetítésekhez naponta 8.30-tól, az angol nyelvűekhez pedig 10.00 órától lehetett csatlakozni a vállalat weboldalán vagy LinkedIn csatornáján keresztül. Az eseményt a világ minden részéről követték, a négy nap alatt több mint 20 000 nézője volt a közvetítéseknek.

 

Beckhoff kezdö


A négynapos élő közvetítés során bemutatott számos újdonság közül az alábbiakban szeretnénk kiemelni néhány innovációt.
Az AL2000-sorozatú, szinkron szervomotorok családja tavaly tovább bővült, aminek eredményeképpen külön termékcsoport vált ki belőle. Az AL8000-sorozatú lineáris motorok dinamikus és hatékony lineáris tengelyű mozgatásra képesek, miközben nagymértékben kompatibilisek maradtak az AL2000-sorozattal.
Az XTS lineáris szállítórendszer intelligens mozgatókkal bővült. Az új okos mozgatók képesek 30 W-os teljesítmény folyamatos, illetve 70 W-os teljesítmény impulzusszerű átvitelére érintkezésmentesen. Saját, TwinCAT-kompatibilis vezérlőintelligenciájuk számára valós idejű adatátvitelt is biztosítanak szintén érintkezésmentesen.
A transzlációs szervomotorokat a jelenleg bevezetett AA3000 típusú elektromos munkahengerek egészítik ki, számos további funkciót egyesítve, így ezek vonatkozásában is tetten érhető a mechatronika felé történő elmozdulás. Az elektromos munkahengerek peremátmérője 75 mm, és kétféle – egy kisebb és egy nagyobb kivitelű – változatban érhetők el. Ezek csúcselőtoló ereje 6250 N, illetve 12 500 N.
Az XPlanar síkmotorrendszer új érdekessége a forgatás, ami járulékos mozgáselemként a munkadarabok pozicionálását segíti elő. Emellett egy újabb méretű mozgató is megjelent: a 80 mm-es és 120 mm-es élhosszúságon túlmenően most már 100 mm-es mozgató is elérhető. Ezenfelül a terhelhetőség akár 50%-kal is meghaladhatja az eddigieket, így egészen 6 kg-ig terjedhet a munkadarabok tömege.
Az online közvetítéseken a Beckhoff legújabb fejlesztésű, 9. generációs Intel processzorokat tartalmazó ipari PC-it is bemutatták. A piacon megjelentek a CX5200-as család új Intel processzor generációjával rendelkező változatai, valamint az új, CX5600-sorozatú, AMD központi egységet tartalmazó ipari PC-k.
Az új C6675 típusú, vezérlőszekrénybe építhető ipari szerver, amely ATEX-alaplappal ötvözi a C6670 típusú ipari szerver tápegységét és készülékházát, lehetővé teszi a nagy teljesítményű grafikus kártyák használatát, ami megfelelő kiegészítő környezetet szolgáltat különösen a komplex mesterséges intelligenciát (AI), gépi tanulást (ML) és gépi látást (Vision) használó alkalmazások számára.

 

A virtuális esemény teljes anyaga elérhető az alábbi linken:
https://tinyurl.com/j8vfnb8n

 

 

Az MX-rendszer – ahol a vezérlőből
moduláris vezérlőszekrény lesz

Az MX-System gyakorlatilag ötvözi az összes Beckhoff-tech­nológiát, és leegyszerűsíti a vezérlőszekrények építésének folyamatát, ezáltal forradalmasítva a hagyományos gépépítést. A rendszer bevezetésével a Beckhoff egy rugalmas, helyoptimalizált és intelligens rendszermegoldást kínál, amely teljes mértékben felváltja a hagyományos kapcsolószekrényt, hogy egyszerre forradalmasítsa a kapcsolószekrény-kialakitást és az automatizálást.

 

Beckhoff MX

 

Ha gépek vagy üzemek automatizálásáról van szó, a Beckhoff Automation rendszerbeszállítónál széles teljesítménytartományban elérhető gyakorlatilag az összes szükséges alkatrész TwinCAT vezérlőszoftverrel, IPC-kkel, vezérlőkkel, I/O-kkal, meghajtókkal, motorokkal, tápegységekkel és kábelekkel, amik megalapozzák a nagy teljesítményű automatizálást. Ezzel egyidőben a Beckhoff nagy tapasztalattal rendelkezik a kapcsolószekrény-kialakításban is, amiben a jelenleg mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztató cég – amely szintén a Beckhoff Csoport tagja – több mint 40 évvel ezelőtti alapítása óta részt vesz.
Az új MX-rendszer a vállalat rendszer- és alkatrészekkel kapcsolatos technológiai ismereteit, valamint gyakorlati alkalmazásban szerzett tapasztalatát egyesíti. Az MX-rendszer egy egységes moduláris automatizálási komponens, amelynek segítségével a hagyományos kapcsolószekrények számos alkalmazásban teljes mértékben helyettesíthetők modulokkal.
A rendszer egy robusztus, IP67-es alumínium alaplemezből és beépített modulslot-okból áll, amelyek EtherCAT kommunikációt és integrált tápegységet tartalmaznak (biztonságos extra alacsony feszültségek, valamint 400 V AC és 600 V DC). A legnagyobb bővítési opcióval még 400 V AC/63 A csatlakoztatott terhelést is képes fogadni.
A hálózati csatlakozáshoz és a kapcsolószekrény összes többi funkciójához megfelelő modulok állnak rendelkezésre. A modulok a terepi csatlakoztatáshoz olyan csatlakozódugókat használnak, amelyeket az automatizálási technológia területén éveken keresztül vizsgáltak és teszteltek.
Az alaplapból és modulokból álló rendszerkombináció IP67-es védettségű, és közvetlenül a berendezésre szerelhető. A rendszer mérsékli a gyártói erőfeszítéseket, különösen a tervezési és telepítési szakaszban, míg az integrált diagnosztikai funkciók egyszerűsítik a végfelhasználó számára az alkalmazást. Mindez együttesen egy magas védelmi szintű moduláris kapcsolószekrény-rendszert eredményez, amely további védőburkolatok nélkül is felszerelhető a berendezésre.

www.beckhoff.com/mx-system

 

 

25 éves a TwinCAT – a bátor döntések
és az innovációs törekvés eredménye

A 25 éve útjára indult, sokrétű TwinCAT automatizálási szoftvercsomag számos technológiai újdonsággal bővült.

 

Beckhoff Twin Cat

TwinCAT Realtime Hypervisor

Ennek az izgalmas újdonságnak köszönhetően a TwinCAT gazdagép operációs rendszerén egyidejűleg több „vendég” operációs rendszer futtatható (például Linux vagy Windows), a TwinCAT jól ismert kiváló valós idejű képességeinek és determinisztikus, jóval 1 ms alatti válaszidejeinek megőrzése mellett. A valós idejű képességek mindeddig mélyen a Windows rendszerbe integráltan működtek, most azonban a valós idejű műveleteket biztosító Hypervisor futásával párhuzamosan lehet elindítani vagy leállítani egy Windows vagy Linux operációs rendszert ugyanazon a gépen.

 

Szervermotor a gépi tanulás fokozódó igényeihez

A TwinCAT Machine Learning Server egy szokványos TwinCAT PLC-könyvtár, valamint egy úgynevezett közel valós idejű motor, ami azt jelenti, hogy a két korábbi motorral ellentétben nem szigorúan valós időben, hanem külön folyamatban fut le. Így elvben minden mesterségesintelligencia-modellt a szervermotor futtathat, mégpedig teljes ONXX-támogatással. Ehhez rendelhetők mesterséges intelligenciára optimalizált hardverkiegészítések is, amelyekkel a számítási teljesítmény az igényekhez igazítható. Az általános célú processzorok képességeinek hatékony kihasználása mellett hozzáférhetünk az Intel processzorok integrált grafikai feldolgozó egységei (iGPU®) és például az NVIDIA diszkrét grafikai feldolgozó egységei (dGPU) nyújtotta lehetőségekhez is.

 

TwinCAT Analytics Data Scout

Az adatok vizuális kiértékelését a TwinCAT Analytics munkafolyamat új kiegészítése, a TwinCAT Analytics Data Scout teszi lehetővé, amely a Microsoft Visual Studio® alatt a jól ismert TwinCAT Measurement projektbe van beépítve, és Data Track Editor nevű szolgáltatása révén adatkövetési/adatszerkesztési funkciókat is kínál. Kiválóan alkalmas az egyes rögzített adatok gyors áttekintésére, és közvetlenül feldolgozhatók vele a TwinCAT Target Browser eszköz kimeneti adatai. Az új adattömörítési és -indexelési módszerek lehetővé teszik az adatok rendkívül gyors és különféle részletességi szinteken történő betöltését. Exportálással létrehozható egy új rögzített adatcsoport, amely a Target Browser terméken keresztül más eszközök bemeneteként is használható.

www.beckhoff.com/twincat

 

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com