Skip to main content

Az SB-Controls roadshow központi témája: az energiamegtakarítás

Megjelent: 2017. április 13.

csapatTudósítás az első – budapesti – állomásról


Nagy tempót diktál az idén az SB-Controls csapata. Március 28-án a budapesti Lurdy-házban kezdték már jól bevált éves utazó bemutatójukat, de mire ez a cikk megjelenik, már múlt időben mondhatjuk majd, hogy nyolc színhelyen, Budapesten kívül Szombathelyen, a Tolna megyei Regölyön, Siófokon, Hajdúnánáson, Szolnokon és Szegeden is megfordult a cég négy munkatársa, hogy termékeiken, szolgáltatásaikon kívül egy-egy helyi referenciamunkájukat is bemutassa az érdeklődőknek.

 

Az első állomásra szerkesztőségünk is meghívót kapott, és az eseményről szóló tudósítást azért is olvasóink figyelmébe ajánljuk, mert rendkívül időszerű témát, az energiamegtakarítást szolgáló automatizálási megoldásokat helyezték a központba. A cég ügyvezető igazgatója, Opitzer Gábor köszöntőjében bemutatta a svájci székhelyű Saia Burgess Controls vállalatot, amely a magyar SB-Controls Kft. által forgalmazott technológiákat és termékeket fejleszti és gyártja.

csapat

Az SB-Controls csapata

A 85 millió EUR éves forgalmat lebonyolító, 300 munkatársat foglalkoztató vállalat évente 7,6 millió EUR-t fordít fejlesztésre, az évente gyártott 40 ezer CPU-juk 2 millió I/O-pontot kezel. Nem egy „nagyon” nagyvállalatról van tehát szó, de a termékeik ismertek és elismertek, amelynek okát az ügyvezető így fogalmazta meg: „Svájci minőséget gyártanak nem svájci árszinten”. A Saia termékei elsőként 1983-ban, a VIV (az egykori Villanyszerelőipari Vállalat) gondozásában jutottak el Magyarországra. A VIV Saia-termékekkel foglalkozó szakemberei az addigi üzleti és szakmai sikereikre alapozva hozták létre 1993-ban az SBA Kft.-t, amelynek már elsődleges feladata lett a Saia-termékek hazai értékesítése, műszaki támogatása és szoftverfejlesztése. Ma az SBA jogutódjaként a 100%-os magyar tulajdonú SB-Controls Kft. végzi ugyanezeket a tevékenységeket. És hogy nem eredménytelenül, arra bizonyság, hogy a cég a közelmúltban költözött első önálló, saját tulajdonú telephelyére, amely méltó környezetet kínál a zavartalan munkához, és egyben példa azokra az energiatakarékossági technológiákra, amelyeket a cég idei roadshow-jának fókuszába helyezett. Ebbe tartoznak az épületautomatizálás és aktív tűzvédelem, az infrastruktúra és technológiai automatizáció, és az energiaoptimalizálás PLC-vel kezelhető megoldásai.

1abra

Az SB-Controls azonban nem áll meg a részegységek forgalmazásánál, hanem partnereivel együttműködve – akik közül nem egy céggel egészen a VIV-korszakig vezethető vissza a kapcsolat – nagy projektek megvalósítására is vállalkoznak. Ilyen éppen az az energiafelügyeleti rendszer is, amelynek a kedvéért a Lurdy-ház lett az idei első rendezvény színhelye. Az ügyvezető kiemelte, hogy az általuk gondozott projektekhez már nem csak a szaktudás, hanem a hatósági jogosítványok is a rendelkezésükre állnak. Éppen az előadás közben, afféle „breaking news-ként” értesültek arról, hogy megkapták a jogosítványt az aktív tűzvédelmi rendszerek auditálására, amelyet „egy kézen megszámlálható” cég végezhet csak Magyarországon. Az M7-es autópályán, kevéssel Érden túl elérhető új, sóskúti telephely nem csak „szakmai fertőzöttségből kifolyólag” törekszik a legmagasabb energiahatékonyságra, hanem az oktatócentrumba látogató felhasználók számára referenciahelyként is szolgál. A termékcsalád magva természetesen a Saia PCD „fedőnevű” PLC-családja (és vélhetően sokáig az is marad), de ma már a VISIONx folyamatmegjelenítő rendszer és a hatékony épületautomatizálásban ma már egyre kevésbé nélkülözhető meteorológiai műszerek is a választékba kerültek.

dudasanita

Dudás Anita


Érdekes témát járt körül Dudás Anitának, a cég mérnökének előadása. Úgy vélhetjük, az energiamegtakarítás mindnyájunk jól felfogott érdeke, amit a mi mostani villanyszámlánk csökkentéséért, de utódaink tiszta levegőjéért és élhető környezetéért is vállalunk. Ennél azonban „keményebb” a helyzet: gyors lépésekben szigorodó jogszabályok is előírják, mit kell tennünk ennek érdekében. A korábbi, 2020-as időtávlatú „20-20-20 szabály” (20%-kal csökkentendő az üvegházgázok kibocsátása, ugyanennyivel kell növelni az energiahatékonyságot és a megújuló forrásokból nyert energia részarányát) most már 2030-ig lát előre, és 40-30-40-es szabállyá változott. És ez nem csak „jámbor óhaj”, az energiaauditálás is egyre kevésbé „megkerülhető”, a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia hazánkban is erre kötelez. Az előadó több „élő példát” is felsorolt a családi háztól a hotelen és irodaházon át a gépjárműalkatrész-gyárig terjedő spektrumból, amelyekben az energiahatékonyság kényszerítő követelményeinek a Saia eszközeit is felhasználva tettek eleget.

3abra

4abra

5abra
Csernyik Ottó, a cég mérnöke arról beszélt, hogy az épületautomatizálás céljait néha „rögös utakon” haladva lehet elérni. Műszaki oldalról nézve a beruházó, a kivitelező és az üzemeltető nem mindig azonos elképzeléseit kell összehangolni, és inkább szabály, mint kivétel, hogy eltérő automatizálási rendszerek együttműködését kell megvalósítani. Az elképzelések gazdasági vonatkozásait sem mindig egyszerű egyformán értelmezni a projektek szereplőinek: a független rendszerek gyakran mérhető többletköltségekkel terhelik a kivitelezést és az üzemeltetést, és az „ingyen” energiáról sem azonosak a fogalmaik. Láttunk néhány fotót a „rögvalóságról”, azokról az „épületautomatikai” megoldásokról, amelyben dróttal megerősített pillanatszorító gondoskodott egy szelepbeállítás tartásáról, és arról a tépett kartonpapírra, filctollal felfirkantott „techno-lógiai utasításról”, mely szerint „A lúgozót 6-kor, 12-kor, 18-kor és 24-kor nyitni kell, rövid időre”. A sportban azt mondják: innen szép nyerni, és valóban, van még bőven feladat addig, amíg a gazdaság egyik nagy energiafaló kategóriájáról, az épületekről elmondhatjuk, hogy eleget tettünk a kor kihívásainak. Az előadó külön kiemelte a légtechnikában, az energiatakarékos és „emberbarát” szellőzésben megoldásra váró feladatokat – és ebben az SB-Controls tapasztalatai széles nagyságrend-tartományt fednek le a családi háztól a Liszt Ferenc Repülőtér SkyCourt csarnokáig.
Dudás Anita következő előadásában a technológiai vezérlések széles választékáról mondott el érdekességeket. Ezt itt nem részletezzük, mert az SB-Controls korábbi lapszámaiban közölt cikkei közt ezek a témák is előfordultak. A témák meghökkentően változatosak a szennyvízkezelés gázanalizátorral vezérelt levegőztetésétől a kortárs művészet környezethez alkalmazkodó „mobilszobrának” vezérléséig.

2abra

Mint mondtuk, a Lurdy-ház nemcsak a rendezvény helyszíneként, de referencia-projektként is szerepet kapott a programban. Megtudtuk, hogy az energiamérés rekonstrukciójának munkaszervezése szinte biztosan nagyobb részt tett ki, mint az energiafelügyelettel kapcsolatos közvetlen technikai feladatok. A 7/24-es üzemben működő plázát nem lehet „kikapcsolni”, gyakorlatilag üzem közben kellett elvégezni az új, távleolvasható energiamérők felszerelését és üzembe helyezését, és nem csak a szakmai trend, a „divat” követése, hanem az épület technikai lehetőségei és elrendezése kényszerítette ki, hogy számos fogyasztásmérő műszert vezetékmentes kommunikációval kellett csatlakoztatni.
Az ebéd után a hallgatóság helyszíni bejáráson is benyomásokat szerezhetett a projektről – ennek részleteiről azonban nem számolunk be, mert fő paramétereiről (és az idei roadshow további referenciahelyszíneiről) az SB-Controls márciusi lapszámunkban megjelent cikkében már hírt adtunk.
További eredményes munkát kívánunk a vendéglátóknak.


Tóth Ferenc

Még több SB-Controls