Skip to main content

Az NI kifejlesztette az első 28 GHz-es kutatásokat támogató szoftverrádiót a 3GPP és a Verizon 5G szabványai szerint

Megjelent: 2017. július 11.

28GHz SDR

 A National Instruments (NI), a mérnökök és tudósok számára a legösszetettebb tervezési problémákat áthidaló, platformalapú rendszereket kínáló vállalat a mai napon 28 GHz es, „mmWave Transceiver System” elnevezésű rendszeréhez tartozó rádiós előfokozatok új családját mutatta be. 

 

 

Ezzel a gyártó megalkotta az első kereskedelmi forgalomban kapható, teljes körű adóvevő elrendezést, amellyel 2 GHz-es sávszélességig szélessávú jelek adhatók és/vagy vehetők a 27,5 GHz és a 29,5 GHz közötti sávban. A „mmWave Transceiver System” szoftverrádió a hozzá tartozó alkalmazásspecifikus programmal együtt mindenre kiterjedő, sokrétű kiindulási alapot nyújt mind a 3GPP, mind a Verizon 5G szabványai szerinti ötödik generációs mérésekhez, kutatásokhoz.

A „mmWave Transceiver System” bármilyen rádiófrekvenciás tesztrendszerben képes hozzáférési pontként és felhasználói készülékként egyaránt működni. Segítségével a milliméteres hullámsávban csatornamérések hajthatók végre, illetve egyedi prototípus-elrendezések is kifejleszthetők. A rádiófrekvenciás átviteli kutatással foglalkozó szakemberek számára ezek elengedhetetlen tevékenységek, ráadásul mindezek egyetlen összeállítással végezhetők el. A szoftver a korábban már piacra dobott, 71 GHz és 76 GHz között működő rádiós előfokozatokat is képes kezelni, így egy milliméteres hullámsávú adóvevő elrendezés e fokozatok cseréjével könnyedén átállítható 28 GHz-re.

28GHz SDR

A fent említetteken túl a „mmWave Transceiver System” alapsávi programja a 3GPP és Verizon 5G szabványaiban foglaltakkal összhangban álló, teljes körű fizikai kommunikációs réteget is tartalmaz, a LabVIEW rendszertervező szoftver alatt futó forráskód formájában. Ebből következően ez a ― bármely módosítást követően azonnal üzemképes ― rendszer a felhasználók által, a saját egyedi kutatási vagy tesztelési célkitűzéseiknek megfelelően módosítható, így segítségével felgyorsíthatók a rendszertervezési folyamatok.

Az NI rádiófrekvenciás/adatkommunikációs élvonalbeli partnerségi programjában kulcsszerepet betöltő AT&T már dolgozott a milliméteres hullámsávú adóvevő rendszer korai változatával a több mint egy éven át tartó, 5G hez kapcsolódó csatornamérési kampánya keretében. Az NI rugalmas szoftverrádiós hátterére alapozva kifejlesztette az 5G normarendszer milliméteres frekvenciasávjainak jellemzésére szolgáló egyik leggyorsabb és legpontosabb eszközét. Az AT&T-n belül „süni” becenévvel illetett csatornamérő valós időben képes a különféle jellemzőket vizsgálni és megfigyelést végezni.

„Az NI új, 28 GHz-en működő milliméteres hullámsávú adóvevője kulcsfontosságú szerepet tölt be az RF/Kommunikációs programunk számos szereplőjénél” – nyilatkozta James Kimery, az NI RF kutatás és szoftverrádió marketing vezetője. „Az egész világon megkezdődött a spektrum lefoglalása az 5G számára. A 28 GHz-es tartományra potenciális jelöltként tekintenek többek között az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Japánban is.”

A rádiós előfokozatok új családjába egy mmRH-3642, egy mmRH-3652 és egy mmRH-3602 típusú egység tartozik. A milliméteres hullámsávú adóvevő rendszerrel („mmWave Transceiver System”) és összeállításaival kapcsolatos további információk itt találhatók.

 
(A LabVIEW, National Instruments, NI, ni.com és az NIWeek a National Instruments védjegye. Minden más említett termék- vagy vállalatnév a megfelelő tulajdonosok védjegye vagy kereskedelmi neve)

 

National Instruments Hungary Kft.
1117 Budapest Neumann J. u. 1/E 2. em. (Infopark E ép.)
Tel.: +36 1 481 1400
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: hungary.ni.com
Szakmai tanácsadás: 06 80 204 704
Technikai kérdések: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Még több National Instruments