Skip to main content

Az IPAR NAPJAI és az AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás

Megjelent: 2020. november 11.

20201021 135538A koronavírus-járvány miatt a megszokottnál kevesebb kiállító és látogató ellenére pozitívan értékelték a résztvevők a most véget ért IPAR NAPJAI szakkiállítást, amelyet ezúttal az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítással egy időben rendeztek meg a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az üzleti partnerek egyetértettek abban, hogy a gazdaság újraindítása azon is múlik, hogy a cégek a járvány idején is megtalálják-e a mostani eseményhez hasonló kapcsolatteremtési lehetőségeket. A kiállítás szervezői a helyzethez igazodó rendkívül szigorú egészségügyi és higiéniás intézkedéseket vezettek be, amelyek betartása minimalizálta a fertőzés kockázatát.

 

A COVID-19 vírus okozta több mint fél éves kényszerszünet után október 19–22. között rendezte meg a HUNGEXPO az IPAR NAPJAI szakkiállítást és vele egy időben a 8. AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást, amelyek így együtt – a világjárvány okozta nehézségek ellenére – ezúttal az ipar és a járműgyártás hazai és nemzetközi beszállítóinak és szolgáltatóinak találkozási pontjául szolgáltak, és amelyeken közel 100 kiállító vett részt. A résztvevők a megszokottnál kisebb kiállítói és látogatói létszám ellenére pozitívan értékelték a kiállítást.

 

20201021 101345


A koronavírus rendkívül gyors alkalmazkodásra kényszerít mindenkit, ahogy a gazdaságot és az ipart is – mondta a kiállítás megnyitójára küldött videóüzenetében Palkovics László ipari és technológiai miniszter. A tárcavezető szerint a változások jelentőségét jól mutatja, hogy „egyes előrejelzések szerint a mostani iskolások nagyrészt ma még nem létező munkakörökben fognak majd dolgozni.” A kormánynak ebben a helyzetben nem csupán követnie, hanem alakítania is kell az innovációs környezetet – tette hozzá a miniszter.
Dr. Nagy Ádám, a tárca iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára a kiállítás idejére szervezett konferencia megnyitóján arról beszélt, hogy a járvány nem csupán az egészségügyet állította kihívás elé, hiszen biztosítani kellett a vállalatok működőképességét, a munkahelyeket és a gazdasági eredmények megőrzését is.

 

20201021 102654


A HUNGEXPO vezérigazgatója a vállalati együttműködések szerepét emelte ki. Ganczer Gábor szerint a gazdaság újraindítása részben azon is múlik, hogy a cégek a járvány idején is megtalálják-e a kapcsolatteremtés lehetőségeit. Mint mondta, a kiállítás legnagyobb eredménye az, hogy a baljós előjelek ellenére sikerült megrendezni. „Aki idén eljött, az a jövőbe, a saját növekedésébe fektetett be” – mondta a vezérigazgató.
Sikeres volt a hagyományos B2B Beszállítói Fórum, amely egyedi üzleti lehetőségeket nyújtott a beszállítóknak és beszerzőknek kapcsolatteremtésre és üzletkötésre. A zártkörű fórumon az előzetes minőségi szűrőn már átesett, de a beszerzők számára korábban ismeretlen beszállító cégeket ismerhettek meg a partnerek. A Beszállítói Fórumon 50 beszállító több mint 110 találkozót bonyolított le 10 nagyvállalat beszerzőivel a kiállítás idején, és a visszajelzések alapján számos jelentős üzlet is köttetett.

 

20201021 110125


Hetedik alkalommal rendezték meg a kiállításon a Techtogether Automotive Hungaryt, a mérnökhallgatók országos versenyét. A 12 csapat 270 hallgatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Óbudai Egyetem mérnöki képzését képviselte. A feladatok – amelyek komoly mérnöki kihívás elé állították a csapatokat – ismert nemzetközi vállalatoktól és a magyar gép- és járműipar kiváló középvállalataitól érkeztek. A verseny helyszíni zsűrijét ebben az évben is a Gépipari Tudományos Egyesület biztosította. A versenyt az Arrabona Racing Team nyerte, a második helyen a Szombathelyi Gépész – StudentTechLab végzett, a harmadik idén a BME Formula Racing Team lett. Az idei esemény különlegessége volt, hogy egyidejűleg zajlott az online térben és a helyszínen.

 

20201021 135538


A HUNGEXPO ezúttal is mindent megtett, hogy minimalizálja a járványügyi kockázatot a rendezvények lebonyolítása során. Az elmúlt hónapokban összeállított egy POST COVID kézikönyvet, valamint létrehozta a Kiállítási Központ területére vonatkozó belépési szabályzatot. A kialakított koncepció tartalmazta a központilag előírt, alapvető higiéniai szabályokat, segítette ezek betartását, és jelentősen csökkentette a fertőzés kockázatát.
Az intézkedések közé tartozott, hogy a beléptetés során a résztvevők testhőmérsékletét ellenőrizték a fogadócsarnokokban kihelyezett hőkamerás kapuval, amely egyúttal fertőtlenített is.
A zsúfoltság elkerülése érdekében a HUNGEXPO szélesebb járófelületekkel, haladási irányok kijelölésével, előzetes online tárgyalási időpontfoglalási lehetőséggel segítette a részvevőket. A kiállításnak helyet adó pavilonokat előzetesen fertőtlenítették, vírusmentesítették speciális fertőtlenítő gép segítségével.
A négy nap alatt rendszeresen végeztek fertőtlenítő takarítást virucid és baktericid anyagokkal.

 

ipar 20201019 1103 DSC 2727


A HUNGEXPO – ahogy az egy héttel korábban rendezett CONSTRUMA kiállításon – ezúttal is platformot biztosított a részvevőknek, hogy a lehető legbiztonságosabb módon, virtuálisan találkozzanak a látogatókkal. Ezzel a lehetőséggel 25 kiállító élt.
A jelenlegi helyzetben a szervezők számára különösen fontosak a kiállítók és a látogatók visszajelzései, mert ezek alapján tervezhetik a jövő évi kiállításokat – mondta a kiállítás zárásaként Ganczer Gábor.
„A most rendelkezésre álló adatok alapján van ok az optimizmusra: már eddig több mint 60 kiállító jelezte részvételét a 2021-es Ipar Napjai – MACH-TECH kiállításra” – tette hozzá a vezérigazgató.

 

HUNGEXPO Zrt.
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

 

IPAR NAPJAI projekt
www.iparnapjai.hu

 

AUTOMOTIVE HUNGARY projekt
www.automotivexpo.hu