Skip to main content

Az IoT-tervek „demokratizálása”

Megjelent: 2019. január 07.

Farnell lidA nyílt forráskódú fejlesztőpanelek és közösségek szerepe

A „Dolgok internete” annak a középpontjában áll, amit a Világgazdasági Fórum negyedik ipari forradalomnak nevez: egy gazdasági, műszaki és kulturális átalakulás, amely ötvözi a fizikai, digitális és biológiai világot. Olyan technológiák vezérlik, mint a mindenhol jelen lévő csatlakoztathatóság, big data, elemzések és a felhő.

 

A „számítástechnika demokratizálása” absztrakt koncepcióként hangozhat, de ez egy valódi forradalom, amely már egy ideje készül a felszínre törni. Lebontva a falat, amely hagyományosan elválasztotta a hardverrel és a szoftverrel kapcsolatos tudományágat, az utóbbi időben felgyorsult az elektronikai projektek fejlesztésének demokráciája felé vezető elmozdulás, amely az új technológiák megjelenésének és az elmúlt években a legfoglalkoztatottabb műszaki trendek egyike – a Dolgok internete (IoT) – köré csoportosuló, újonnan megalakult közösségeknek köszönhető.
Ha azonban az IoT megvalósítja az ígéretét, miszerint nagyobb lehetőségeket szolgáltat a technológiai közönség számára, akkor le kell egyszerűsíteni a munkafolyamatait és jobban hasznosítani kell a modulokba rendezett összetevőket, hogy meg lehessen felelni az IoT-tervekkel kapcsolatos nagyon is valódi műszaki kihívásoknak, a szoftvertervezéstől a hardverimplementációig. A fejlesztőkészletek, egylapos számítógépek (SBC-k) és prototípustervező platformok (pl. Raspberry Pi és Arduino) részei egy nyílt forráskódú, költséghatékony és egyszerűen használható hardverösszetevők új generációjának, amely fejlesztők nagyobb csoportja előtt nyitotta meg az IoT-megoldásfejlesztést, továbbá alapot biztosít az IoT-innováció referenciatervezeteihez.
Hangsúlyosan fontos, hogy ezen fejlesztőkészletek, SBC-k és általában a nyílt forráskódú platformok által támogatott alkotó és hacker online közösségek egy támogató szakértői hálózatot biztosítanak, hogy segítsenek a kezdőktől a „nappali fejlesztőkig és éjszakai alkotókig” mindenkinek sikereket elérni az IoT-tervek terén.

 

Lehetőségek és kihívások

A nagyon közeli jövőben az IoT érzékelő- és okoseszköz-hálózata gyakorlatilag környezetünk minden elemét össze fogja kötni: otthonainkat, fizikai tárgyakat, ipari munkafolyamatokat, szállítási és kommunikációs rendszereket, ruházatokat és viselhető eszközöket, ezáltal lehetővé téve, hogy azok csatlakozzanak egymáshoz és adatokat cseréljenek.
Az IDC piackutató cég előjelzése szerint 2020-ra 50 milliárd IoT-érzékelő fog működni, 2030-ra pedig több mint 200 milliárd hálózati eszköz. Emellett az IoT képes demokratizálni a hardver- és szoftvertervezést azáltal, hogy fejlesztők és feltalálók új generációját szolgáltatja a csúcstechnológiai iparágak számára. A Gartner előjelzése szerint a főbb fogyasztói cikkeket forgalmazó kis- és nagyvállalatok helyett az alkotók és startupok fogják elősegíteni az IoT-technológiák elfogadását, használatát és növekedését olyan alkalmazások körének létrehozása által, amelyek nagyobb elismerésre találnak a piacon.
Ha azonban az IoT fogja előrevinni a tervezés demokratizálását, a tervezés megkönnyítése érdekében egyszerűbbé kell tenni. Az IoT-megoldások közismerten összetettek és kihívást jelent a megépítésük, valamint a teljes, átfogó IoT-platform fejlesztése több szakterület (mint az érzékelők, energiakezelés, processzorok, vezeték nélküli hálózati csatlakoztathatóság, biztonság, beágyazott szoftverek, adatelemzések és felhőalapú platformok integrálására és kezelésére vonatkozó képességek) ismeretét teszi szükségessé. Kevés alkotó vagy kisebb startup rendelkezik az ilyen összetett termékek piacra viteléhez szükséges házon belüli szakértelemmel.
Az IoT-platformok nulláról való felépítése általában nem a legjobb megközelítés a legtöbb feltaláló számára. A hardver, szoftver és vezeték nélküli technológia felhőalapú hozzáféréssel való integrálása összetett és hosszan eltartó folyamatnak bizonyulhat, amely sokkal nagyobb költségekkel és késleltetett piacra vitellel jár. Itt jönnek számításba a nyílt forráskódú fejlesztőpanelek.

 

image 40 element14

Raspberry

 

A beszállító szerepe

A startupok, vállalkozók és alkotók képesek kiaknázni a költséghatékony, nyílt forráskódú elektronikai platformok és SBC-k elérhetőségét, amelyek olyan beszállítóktól származnak, mint a Farnell element14, ezáltal hatékony tervezési eszközöket nyújtanak több tervező számára, így minden típusú felhasználónak gyorsabban elérhetőbbé és megközelíthetőbbé teszik az IoT-technológiákat.
Ezen fejlesztőplatformok segítségével áthidalható a mérnökök és kódtervezők közötti szakadék. A mérnököknek hagyományosan a rendszerkialakítás számára történő hardverfejlesztésben volt szerepe, és „bare metal” környezetekben, (legfeljebb) C alapú programozást végeztek. Másrészt a szoftvermérnökök szinte kizárólag az operációs rendszerek számára történő kódírásra fókuszálnak, azonban amint meglátnak egy hardverplatformot rajta egy vezetékkel, sokuk aggódik, hogy esetlegesen rövidzárlatot vagy kárt okoz a panelben. Az olyan platformok, mint a Raspberry Pi és a BeagleBoard egyesítik a két tábort, a hardverfejlesztő mérnökök pedig magasabb szintű programozásban vehetnek részt egy integrált operációs rendszerrel rendelkező platformon, miközben a szoftverkódolók mostantól költséghatékony módon érthetik meg jobban a fizikai számítástechnikát.

 

beagleboneblack

BeagleBone


A beszállítói hálózatok műszaki tanácsokhoz és támogatáshoz is közösséget biztosítanak (nincsenek triviális kérdések!), így lehetőség van a társaktól és szakemberektől való tanulásra. Közösségi fórumok, valamint új elektronikai eszközökkel kapcsolatos webináriumokhoz és „terméktesztekhez” hasonló tevékenységek biztosítanak teret mérnökök és alkotók számára ahhoz, hogy találkozzanak és többet tudjanak meg mind az új, mind pedig a korábbi technológiák nyílt forráskódú hardver- és szoftverkínálatokon keresztüli alkalmazásáról.
Speciális IoT-fejlesztőkészletek is elérhetők, amelyeknek köszönhetően a hardver, szoftver, firmware és integrációs eszközök képesek felgyorsítani a tervezési időt. Mindenekelőtt általában ezek az IoT-készletek érzékelőkiépítési összetevőket és felhőalapú hozzáférési megoldásokat is tartalmaznak annak érdekében, hogy könnyítsenek ezen technológiák funkcionális tervezésekbe való beépítésének terhén. A fejlesztőkészletek a referenciatervekkel gyorsan egyenértékűvé válnak az IoT-infrastruktúrák számára, mivel a beszállítók elkezdik kifejleszteni az „azonnal beüzemelhető” élményt, hogy ne csak egy alapplatformot, hanem nélkülözhetetlen érzékelő és felhőalapú hozzáférési lehetőségeket is biztosítsanak.
A terveiket iparosítani és gyártás alá helyezni kívánó tervezők számára a legjobb beszállítók „gyártásra való tervet” és gyártási szolgáltatásokat is kínálnak, hogy ezáltal a legkisebb vállalat is megtegye a lépést ahhoz, hogy alkotóból eredeti berendezésgyártóvá (OEM) váljon.

 

A kicsi szép és gyorsabban piacra vihető

Az IoT-fejlesztés demokratizálása gyorsan valóra válik. A nyílt forráskódú fejlesztőkészletek és egyéb prototípustervező platformok alapvető fontosságúak az IoT ellátási lánc kiegyenlítése terén, felgyorsítják az innovációt, valamint bárkit ötletekre és ambícióra inspirálnak a sikeres IoT-megoldások megtervezésével és megépítésével kapcsolatosan.
Ezen platformok segítségével minden eddiginél gyorsabban piacra vihetők az IoT-megoldások. Kirobbanó erőt nyújtanak a jelenleg uralkodó technológiai titánok számára is a nyílt forráskódú technológiáknak és beszállítói hálózatoknak köszönhetően, amelyek összetevőkhöz, készletekhez és támogató online közösségekhez engednek hozzáférést.
A fejlesztőkészletek, megosztott nyílt forráskódú szakértelem, kis tételben való gyártás és az IoT felemelkedése kéz a kézben jár, és elősegíti a gyors fejlesztést és prototípus-készítést egy nagy, dinamikus és gyorsan növekvő piac számára.

 

Szerző: Cliff Ortmeyer – a Farnell element14 megoldásfejlesztési részlegének globális vezetője

 

Cliff Ortmeyer Headshot 

 

Farnell element14
Ingyenesen hívható telefonszám: 06 80 016 413
Műszaki támogatás e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://hu.farnell.com

www.element14.com