Skip to main content

Az igus® polimertechnológia segíti a stroke-betegek rehabilitációját

Megjelent: 2022. június 09.

igus lidAz igus drylin® lineáris rendszerei és iglide® sikló­csapágyai biztosítják a kenés- és a karbantartásmentes beállítást a stroke-betegek fejlett robotikus exoszkeletonjához.

 

 

 

 

 

Világszerte sok stroke-beteg szenved hemiplégiában (részleges bénulás). Az olyan exoszkeletonok (külső csontváz / mesterséges külső váz), mint a Harmonic Bionics terméke a Harmony, segíthetnek a karok és vállak idegpályáinak újjáépítésében. Annak érdekében, hogy a fizioterápiában a robottal támogatott rendszert gyorsan a különböző testméretekhez lehessen igazítani, a fejlesztők az igus könnyű, önkenő és karbantartásmentes siklócsapágyas technológiájára támaszkodnak.
Világszerte évente 16 millió ember szenved agyvérzést. A betegek fizioterápiás rehabilitációjának segítésére a texasi Austinban működő Harmonic Bionics vállalat a Nemzeti Tudományos Alapítvány támogatásával kifejlesztett egy robotikus exoszkeletont, amelyet kifejezetten az izomkárosodások gyógyítására terveztek. A Harmony névre keresztelt robot tehermentesíti a vállízületet és maximalizálja a páciens mozgásterjedelmét. A rendszer így a karok természetesebb és átfogóbb terápiáját teszi lehetővé.
Ehhez a Harmony a Bilaterális Szinkronterápiára (BST) támaszkodik. A robot regisztrálja az egészséges kar mozgását, és szinkronizálja azt a stroke által érintett oldalra, amivel segít helyreállítani az idegpályákat. Ahhoz, hogy az exoszkeleton az emberi testtel együtt mozogjon, a robot tengelyét megfelelően kell a beteghez igazítani, mert a helytelen beállítás az ízületek sérüléséhez vezethet. A Harmony gyors adap­tálá­sához a fejlesztők a mozgásplasztikákra spe­ci­­ali­­zálódott igus cég lineáris vezetőit és siklócsapágyait vették igénybe.

 

igus 1

Iglide® siklócsapágy

 

 

Önkenő és gyorsan testre szabható

A drylin T és R sorozatú sínvezetők, a drylin® R lineáris csapágyak és az iglide® siklócsapágyak lehetővé teszik a rendszer egyszerű beállítását a páciens magasságához, karhosszához és vállszélességéhez. A nagy teljesítményű iglide® J anyagból készült polimer csapágyakat nagy kopásállóság és hosszú élettartam jellemzi. Mivel nincs szükség külső kenőanyagokra, a csapágyak teljesen karbantartásmentesek, tiszták, higiénikusak és ideálisak az orvostechnikai alkalmazások számára. Minden alkatrész könnyű anyagokból, például műanyagból és alumíniumból készül. A kialakítás olyan kompakt, hogy a robot karcsú dizájnjába integrálható.

 

igus 2

Drylin® R lineáris csapágy

 


„Az igus polimer csapágytechnológiájának köszönhetően az exoszkeleton mostantól másodpercek alatt a beteghez igazítható” – lelkesedik Rohit John Varghese, a Harmonic Bionics, Inc. kutatási, új termék- és innovációs alelnöke.

A Harmony Harmonic Bionics exoszkeletonja működés közben: https://youtu.be/PcmNloLIqKk_https://youtu.be/PcmNloLIqKk_

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu