Skip to main content

Az épületautomatizálás tervezését segítő makrók az EPLAN új platformjában

Megjelent: 2018. május 08.

Macro Air conditioningÚjabb funkciók fűtéshez, szellőztetéshez, klímaszabályozáshoz

A fűtés/szellőztetés/klímavezérlés területén érdekelt vállalkozások számára is izgalmasnak ígérkezhet az EPLAN Platform 2018. őszének folyamán bevezetésre kerülő 2.8-as verziója. Az EPLAN most először az épületautomatizálás rendszerdiagramjait tartalmazó makróprojekteket is beemeli a rendszerébe, ezzel jelentősen leegyszerűsíti az ilyen rendszerek tervezéséhez szükséges munkafolyamatokat.

 

A tervezőszoftver 2.8-as verziójának bevezetésével az EPLAN az épületautomatizálás területén is átfogó makrógyűjteményt kínál majd a szellőztető-, klímaszabályozó- és fűtési rendszerek tervezésével foglalkozó felhasználók számára. A makrók a csövek és műszerek teljes kijelölt sorrendjét és elrendezését tartalmazzák a P&I diagramokon. A számos alkalmazásban használható új szolgáltatás alapadatainak használatával a tervezési folyamat gördülékenyebbé tehető. A makrók alkalmazásával idő takarítható meg, ugyanis a tervezőmérnököknek nem kell létrehozniuk azokat.

 

Macro Air conditioning

1. ábra  Légkondicionálás makró: külső  hőmérséklettől függő hőmérséklet-szabályozás

 

Az új makrók az aktuális szabványokat is támogatják

Az EPLAN 2.8 verziójának szellőztető-, klímaszabályozó- és fűtési rendszerek tervezéséhez használható új tervlapmakrói – többek között a PCT logikai hurkok – a jelenlegi DIN EN ISO 16484-3 és VDI 3813/3814 szabványok mindegyikének megfelelnek. Az épületautomatizálás területén tevékenykedő felhasználók sokkal gyorsabban dolgozhatnak majd a kiegészítő makró-törzsadatokkal. A becslések szerint a kapcsolási rajzok létrehozásában 50–70 százalékos időmegtakarítás érhető el. A felhasználók az előzetes tervezés részeként a folyamat korai szakaszában kezdhetik el a projekt műszaki vonatkozásainak tervezését az EPLAN Platformmal.

 

Macro Outdoor air conditioning

2. ábra  Kültéri légkondicionálás makró: A kültéri légkondicionálórendszer makrója tartalmazhat például egy légtisztítót, egy fűtőberendezést és egy egyszerű hőmérséklet-/páratartalom-szabályozót

 

A tervezés előkészítési szakaszában kidolgozzák a rendszer technikai hatókörének koncepcióit, megbecsülik az előzetes számokat és mennyiségi struktúrákat. A cél a műszakilag legelőnyösebb megoldás meghatározása és a későbbi részletes tervezési specifikációk megállapítása. A későbbiekben a vázlatok létrehozása és részletezése már az előzetes tervezésben meghatározottak alapján történhet meg. Az EPLAN Data Portal eszközadat gyűjteményét kiegészítő, úgynevezett ablakmakrók ingyenesen lesznek elérhetők az EPLAN által meghatározott formátumban – elérésükhöz a gyártó hamarosan egy weboldalt is létrehoz. Az EPLAN új szolgáltatására a frankfurti Light & Building kiállításon vethették az első pillantást az érdeklődők.


Bővebb információ és további újdonságok az Ipar Napjai szakkiállításon, az EPLAN standon: A Pavilon 306/E és a www.eplan.hu honlapon

 

EPLAN Software & Service GmbH Fióktelep

2040 Budaörs, Puskás Tivadar út 1. 

Tel.: +36 23 420 735

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.eplan.hu

 

Még több EPLAN