Skip to main content

Az Avnet Embedded bővíti széles SMARC™ modul termékportfólióját

Megjelent: 2023. június 15.

EBV lidA kompakt SMARC™ számítógépmodul szabvány óriási sikert aratott a különböző piacokon, az alacsony fogyasztású alkalmazásokban. Az Avnet Embedded, a beágyazott modulok egyik vezető gyártója széles SMARC™ termékportfólióval rendelkezik, amely skálázható processzortechnológiákat és interfészfunkciókat tartalmaz, és átfogó tervezési támogatást nyújt ügyfeleinek.

 

A használatra kész, szabványosított számítógépes modulok (COM – Computer-on-Modules) ideálisak innovatív ipari termékek fejlesztéséhez, mivel könnyen optimalizálhatók. Például a rugalmas SMARC™ szabványos modulok számos változatban állnak rendelkezésre, skálázható teljesítményt és modern interfészek választékát kínálva. A tervezők az alkalmazási követelményektől függően választhatnak szabványosított beágyazott modulokat olyan bevált formátumokból, mint a SMARC™Qseven™OSM™COM Express™ és COM-HPC™. Ezen modulok bármelyike megfelelő hordozókártyára csatlakoztatható az alkalmazásspecifikus funkciók megvalósításához.
A kompakt COM-ok Smart Mobility ARChitecture™ (SMARC™) specifikációja a közelmúltban hatalmas sikert aratott. A SMARC™-ot a beágyazott technológiák szabványosítási csoportja (SGET) fogadta el, és kifejezetten olyan alkalmazásokhoz optimalizálták, ahol fontos a kompakt méret és az energiahatékonyság. A SMARC™ modulok egyaránt alkalmasak ARM® és x86 processzorokhoz. A 314 tűs, költségoptimalizált, robusztus MXM-3 csatlakozó nagy átviteli sebességet támogat, és Gigabit Ethernet PCI Express™, USB 2.0 vagy 3.0 és SATA funkcióval rendelkezik. A kétcsatornás LVDS-interfészek beágyazott DisplayPort­ként (eDP) vagy alternatívaként MIPI DSI-ként is használhatók. Az MXM-3 csatlakozó a jövőbeni további interfészek számára fenntartott kivezetéseket kínál. A SMARC™ formatényező a 82 × 50 mm (rövid méret) és 82 × 80 mm (teljes méret) modulméreteket határozza meg.
A SMARC™ termékpaletta folyamatosan bővül, és a rendkívül hatékonyaktól a nagyobb teljesítményű osztályokig a teljes sávot lefedi. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan új és érdekes alkalmazási területek kerülnek kifejlesztésre. A tipikus alkalmazások közé tartozik az összes ipari ágazat, a közlekedés, az energiatechnika, az épületautomatizálás, a távközlés, az orvosi berendezések, valamint az intelligens IoT- és AI-rendszerek.
Az Avnet Embedded tizennégy modulcsaládból álló SMARC™ termékportfólióján, egyetlen platformon keresztül optimalizált megoldást tud nyújtani a különböző követelményekre.
A skálázható modulok különböző processzorokat integrálnak az NXP® Semiconductors i.MX 6, i.MX 8 és i.MX 9 változatoktól kezdve a Renesas RZ/G2UL, Intel® Atom® x6000 és Intel® Atom®E3900 sorozatú processzorokon át a nagy teljesítményű AMD Ryzen™ Embedded APU-kig. Az Avnet Embedded nagy teljesítményű beágyazott megoldások tervezése és gyártása terén szerzett szakértelmének köszönhetően az ügyfelek számára gyorsan biztosítani tudja az egyedi modulmintákat.
Az Avnet Embedded tovább egyszerűsíti a beágyazott szoftverfejlesztést a SMARC™ 2.1.1.1 modulcsaládjaival elérhető SimpleSwitch platformmal. A SimpleSwitch lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a szoftveralkalmazásokat a forráskód egyetlen sorának módosítása nélkül váltsák át a különböző modulcsaládok (például az i.MX 8M család vagy az ARM és az x86) között.
Az Avnet Embedded folytatja hosszú és sikeres partnerségét az NXP Semiconductors céggel, és számos, az NXP processzorain alapuló kártyát kínál. A nagy teljesítményű MSC SM2S-IMX93 modulcsalád támogatja az NXP új i.MX 93-as alkalmazásprocesszorait SMARC™ 2.1.1 formátumban. Az i.MX 93 heterogén többmagos architektúrát használ, amely egy- vagy kétmagos ARM® Cortex™-A55 magokon alapul, legfeljebb 1,7 GHz-en, egy ARM® Cortex™-M33 valós idejű processzoron 250 MHz-ig, valamint egy hatékony 2D GPU-n a PXP Engine-nel. Az ARM® Ethos™-U65 microNPU (Neural Processing Unit) 256 MACs/ciklusú processzorral lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy nagyobb képességű, költséghatékonyabb gépi tanulási alkalmazásokat hozzanak létre. A processzorok fejlett biztonsági funkciókat nyújtanak az integrált EdgeLock® biztonságos enklávéval az energiahatékony edge computing támogatása érdekében. Az NXP innovatív Energy Flex architektúrája hosszú akkumulátor-élettartamot biztosít a hordozható rendszerekben.

 

EBV Avnet termék 1

1. ábra Az MSC SM2S-IMX93 modulcsalád

 
Az energiatakarékos MSC SM2S-IMX93 modulok tipikus alkalmazási területei közé tartozik az ipari automatizálás, például a nagy teljesítményű ipari HMI-rendszerek, a gépi látó- és vezérlőrendszerek, valamint az átjárók (gateways). További tipikus alkalmazások az intelligens otthoni és épületautomatizálási megoldásokban – hőszivattyúk, termosztátok és biztonsági rendszerek. A kompakt SMARC™ modulok ipari közlekedési és hálózati infrastrukturális megoldásokba – EV-töltés, környezetszabályozó berendezések és energiafogyasztás-mérő rendszerek – is beépíthetők.
Az Avnet Embedded MSC SM2S-IMX8PLUS SMARC™ 2.1.1.1 modulcsaládja az NXP nagy teljesítményű i.MX 8-as alkalmazásprocesszorait integrálja. Az Avnet Embedded emellett kínálja az MSC SM2S-IMX8 és MSC SM2S-IMX8M csúcskategóriás modulokat, valamint a költséghatékony MSC SM2S-IMX8MINI és MSC SM2S-IMX8NANO változatokat. Az Avnet Embedded MSC SM2S-IMX8PLUS modulcsaládja az NXP Semiconductors i.MX 8M Plus alkalmazásprocesszorain alapul. Ez a modulcsalád alacsony tervezési energiaigénnyel rendelkezik, és 14 nm-es LPC FinFET eljárással készül. Két- és négymagos, akár 1,8 GHz-es ARM® Cortex™-A53 processzorokat, egy 800 MHz-es ARM Cortex-M7 valós idejű processzort és a hatékony GC7000UL multimédiás 2D/3D GPU-t integrálnak OpenCL™ Vulkan® támogatással. A termékportfólió VPU-val (Video Processing Unit), gépi tanulási gyorsítással vagy képi jelfeldolgozó processzorral (ISP) ellátott és anélkül is tartalmaz változatokat.
A beágyazott interfészek közé tartozik az USB 3.0, az USB 2.0, két CAN-FD port és a Dual Gigabit Ethernet. Mindkét Ethernet-interfész támogatja az IEEE1588 szabványt, az egyik port támogatja a TSN-t (Time-Sensitive Networking). A kártyák egy-/kétcsatornás LVDS, HDMI 2.0 és MIPI-DSI grafikus interfészeket kínálnak. A nagy felbontású kameramodulok két MIPI CSI-2 x4 porton keresztül csatlakoztathatók. A kompakt modulcsaládot a -40 °C és +85 °C közötti ipari hőmérséklet-tartományra specifikálták.

 

EBV Avnet termék 2

2. ábra Az MSC SM2S-IMX8PLUS és MSC SM2S-IMX8MINI SMARC™ 2.1.1 modulcsaládok

 
Az MSC SM2S-IMX8PLUS és MSC SM2S-IMX8MINI SMARC™ 2.1.1 modulcsaládok az első Cassini kompatibilis ARM SystemReady IR IoT termékek. Az ARM® processzorgyártó által kezdeményezett Cassini projekt egyszerűsíti az ARM processzorok használatát és további biztonsági funkciókat nyújt. A Cassini az ARM SystemReady programon alapuló robusztus szabványokat, a Platform Security Architecture (PSA) és a Platform AbstRaction for SECurity (Parsec) platformbiztonsági architektúrának köszönhető biztonsági API-kat és tervezési tanúsítványokat, valamint referenciamegoldásokat tartalmaz. Ezek a funkciók támogatják a következő generációs, nagy teljesítményű IoT- és AI-alkalmazások fejlesztését.
Az Avnet Embedded termékportfóliójának újabb bővítését ösztönzte a szigorú energiahatékonysággal rendelkező kompakt beágyazott modulok iránti növekvő kereslet. Az MSC SM2S-IMX8ULP modulcsalád 82 × 50 mm-es méretekkel (rövid méretű formatényező) az NXP i.MX 8ULP crossover alkalmazásprocesszorain alapul – mindegyik kártyán használt alkatrész és a kialakítás a rendkívül alacsony energiafogyasztás és a jó számítási teljesítmény kombinációját szolgálja.

 

EBV Avnet termék 3

3. ábra MSC SM2S-IMX8ULP

 
Az MSC SM2S-IMX8ULP modulok célpiacai a szigorú energiahatékonysági követelményekkel rendelkező, rendkívül árérzékeny alkalmazások, mint például a hosszú üzemidejű akkumulátoros/napelemes rendszerek, IoT edge termékek, gazdaságos beágyazott vezérlők, hatékony otthoni és épületautomatizálási megoldások, kézi teszt- és mérőeszközök, mobil orvosi rendszerek és hordozható nyomtatók, valamint olyan alkalmazások, amelyek korábban mikrokontrollereket (MCU-kat) vagy multichipes megoldásokat használtak.
Az Avnet Embedded a további feladatokra, valamint a skálázható szabványos modulok új piacainak és alkalmazásainak megnyitása érdekében az Avnet Group és a Renesas meglévő partnerségét kiterjesztette a kompakt SMARC™ modulokra.

 

EBV Avnet termék 4

4. ábra Az MSC SM2S-G2UL és a MSC SM2S-EL modulcsaládja

 
Az Avnet Embedded energiatakarékos és költséghatékony MSC SM2S-G2UL SMARC™ 2.1.1 modulcsaládja Renesas RZ/G2UL ARM Cortex-A55 processzorokkal felszerelt, amelyek egy 1,0 GHz-en működő, egymagos ARM Cortex-A55 processzort, egy ARM Cortex-M33 valós idejű processzort és egy képfeldolgozó egységet integrálnak. A kártyák akár 2 GB DDR4 SDRAM-ot kínálnak inline ECC-vel, akár 256 GB eMMC Flash memóriával együtt. A beágyazott alkalmazásokhoz különböző interfészek is rendelkezésre állnak, például Gigabit Ethernet, USB 2.0, kettős CAN-FD, kétcsatornás LVDS és MIPI CSI-2 kameramodul csatlakoztatásához.
Az Avnet Embedded kompakt MSC SM2S-EL modulcsaládja többmagos Intel® Atom® x6000E / Pentium® / Celeron® N és J sorozatú processzorokat (kódneve: Elkhart Lake) integrál. A fejlett 10 nm-es gyártástechnológiájának és a processzorok új Intel®Atom®Core architektúrájának köszönhetően ezek a modulok a CPU és a grafikus teljesítmény jelentős növekedésével rendelkeznek, a korábbi sorozatokkal azonos számú magok és hasonló fogyasztás mellett.
Az MSC SM2S-EL változatok többsége -40 °C és +85 °C közötti hőmérséklet-tartományban használható, és megbízható 24/7 folyamatos működést biztosít még zord ipari körülmények között vagy kültéri létesítményekben is. Az igényes hálózati alkalmazásokhoz a kártyák erős valós idejű funkciókat és két Gigabit Ethernet portot kínálnak Time-Sensitive Networking (TSN) és Intel®Time Coordinated Computing (Intel® TCC) támogatással. A modulok akár három független, maximum 4k felbontású kijelzőt is képesek meghajtani.
A beágyazott modulok gyors értékeléséhez és tervezéséhez az Avnet Embedded teljes ökoszisztémát kínál, beleértve a kezdőkészletet, a Board Support Package (BSP) csomagot és az olyan átfogó szolgáltatásokat, mint a design-in támogatás, a hordozókártya-tervezés felülvizsgálata és a hőmérséklet-ellenőrzés. A cél az, hogy az ügyfelek a nagy teljesítményű szabványos modulokon alapuló számos alkalmazást nagy költséghatékonysággal és rövid idő alatt valósíthassanak meg.
Az Avnet Embedded skálázható SMARC™ moduljait házon belül, a világ különböző pontjain található tervezőközpontokban és a németországi, magasan automatizált gyártóüzemekben fejlesztik és gyártják. A korai fejlesztési fázistól a gyártásig a következetesen fenntartott cél a klímasemleges gyártás és a termék tartóssága iránti elkötelezettség.
Az EBV Elektronik – mint vezető félvezető-forgalmazó Európában – széles gyártói portfóliójából a legújabb alkatrészek és félvezető-megoldások teljes és folyamatos ellátását garantálja. Vegye fel a kapcsolatot az EBV technológiai és piaci szakértőivel, hogy az alkalmazásaihoz az optimális megoldást választhassa!

Több mint disztribúció – EBV Elektronik!

Farkas Szabolcs
EBV Elektronik Kft.
1117 Budapest, Budafoki út 91–93.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ebv.com

 

#0b5a9a