Skip to main content

Az automatizálás új szintje munkagépek számára

Megjelent: 2024. március 08.

ifm automatizálás a munkagépek számára cikk bevezető kiskép logóvalA kommunális járművekben használt érzékelőknek és vezérlőelemeknek a legmagasabb követelményeknek is meg kell felelniük: az alkatrészek szélsőséges hőmérsékletnek, páratartalomnak, pornak, szennyeződésnek és rezgésnek vannak kitéve. Az „eco­matmobile” sorozatával az ifm automatizálási komponenseket kínál ezekhez a zord környezeti feltételekhez. A Bucher Municipal vállalat az ecomatmobile termékeket használja csatornatisztító járműveihez.

 

A Bucher Municipal speciális járművek, például hulladékgyűjtő járművek, seprőgépek és téli karbantartó berendezések globális szállítója. A dániai Silkeborg városában, a Speciális Járművek Kompetencia Központjában (CCSV) a vállalat többek között csatornatisztító járműveket gyárt.

 

ifm automatizálás a munkagépek számára cikk 1 csatornatisztitó gép munka közben

A Bucher Municipal cég csatornatisztító járműve a csatornatisztításhoz használt feltekercselt vízsugárral és szívószivattyúval


Brian Munk Andersen, a Bucher Municipal dániai technológiai igazgatója így magyarázza e járműtípus felépítését és működését: „A Bucher Municipal csatornatisztító egységei két szivattyúrendszerrel rendelkeznek. A sugárszivattyú a csatornákat és a tartályokat tisztítja. A vákuumszivattyúval a járműre szerelt tartályba iszapot és ipari hulladékot tudunk beszívni”.
A járművön kívül elhelyezett két, mobil alkalmazásokhoz készült ifm vezérlőegységgel a jármű vezetője számos munkafolyamatot végezhet: forgathatja a gémeket, kitekerheti és visszatekerheti a tömlőt, kapcsolhatja a szivattyúkat vagy kiürítheti a szennyvíztartályt. A párbeszédmodulok kijelzői mutatják a vonatkozó rendszerparamétereket és folyamatértékeket, és segítik a felhasználót a munkafolyamatok elvégzésében. A járműben lévő – szintén az ifm által szállított – vezérlőegység gondoskodik az egyes folyamatok zökkenőmentes lefolyásáról.
„A csatornatisztító járműveink intelligens vezérlése hatékony folyamatokat biztosít, és lehetővé teszi a feladatra való maximális összpontosítást, garantálva a lehető legnagyobb hozzáadott értéket a végfelhasználók számára” – mondja Andersen.

 

ifm automatizálás a munkagépek számára cikk 2 a jármű külső vezérlőszekrényébe szerelt kijelző

A jármű külső vezérlőszekrényébe szerelt robusztus 12”-os CR1200 kijelző a gép összes paraméterének megjelenítésére és beállítására szolgál

 

ifm mint partner

Az ifm automatizálási specialista már évek óta támogatja a Bucher Municipal-t mint érzékelőkomponens- és vezérléstechnika-partnerét.
Brian Munk Andersen: „A Bucher Municipal-nál folyamatosan az innovációra és a fejlesztésre összpontosítunk, ezért használunk automatizált és intelligens megoldásokat. Amikor 2016-ban együttműködést kötöttünk az ifm-mel, megbízható beszállítót kerestünk a vezérlési megoldásokhoz. Az ifm a termékünkhöz szükséges alkatrészek széles skáláját kínálja – az érzékelőktől a kijelzőkön és az IO-rendszereken át a vezérlőkig. A fejlesztési fázis során szorosan együttműködtünk az ifm-mel a megoldás kidolgozásában és az ideális termékek kiválasztásában. Járműveinknek nagyon változatos körülmények között, például hidegben, hőségben, porban és piszokban kell megbízhatóan működniük. Ez különösen magas követelményeket támaszt az összetevőkkel szemben. Az ifm-mel közösen egy jó és megbízható megoldást hoztunk létre számos automatizált funkcióval, amely magas minőségi és biztonsági szabványokat nyújt a kezelőnek, amikor a gépeink úton vannak.”

 

ifm automatizálás a munkagépek számára cikk 3 Basic Display CR0451

A BasicDisplay CR0451 a legfontosabb paramétereket jelzi a kezelőpanelen

 

A központi egységek részletesen

A rendszer központi eleme az ecomatController CR711S, egy rendkívül robusztus PLC mobil alkalmazásokhoz. Különlegessége abban rejlik, hogy két egymástól független belső PLC-vel rendelkezik – az egyik egy tanúsított biztonsági vezérlő. A nagy teljesítményű integrált többmagos processzorok lehetővé teszik még az összetett vezérlési funkciók feldolgozását is a biztonságos programrész az általános program megszakítása nélkül végrehajtható. Ez szolgálja a megbízható működést még összetett vezérlési funkciók esetén is. A vezérlő az ISO 13849 PLd és az IEC 62061 SIL CL 2 szab­ványnak megfelelő biztonsági alkalmazásokban használható.
A számos többfunkciós, diagnosztikai képességgel rendelkező be- és kimeneten kívül az ecomatController két Ethernet-porttal és négy CAN-interfésszel is rendelkezik. A CAN-interfészek támogatják az összes fontos buszprotokollt (CANopen, CANopen Safety és J1939), valamint az átlátható és előfeldolgozott adatcserét.
A vezérlési funkciók a CODESYS programozásnak (3.5 verzió) köszönhetően könnyen integrálhatók az alkalmazási programba.

 

ifm automatizálás a munkagépek számára cikk 4 a vezérlőszekrényben található központi elem

A vezérlőszekrény jobb felső részén található központi elem: a nagy teljesítményű ecomatController CR711S két integrált PLC-vel (1x standard, 1x biztonsági)

 

ifm automatizálás a munkagépek számára cikk 5 ecomatController CR711S

ifm – ecomatController CR711S

 

A Buchernél a vezérlőhöz egy GSM rádiómodul is csatlakozik

Brian Munk Andersen: „Sok esetben a távoli kapcsolatunk lehetővé teszi, hogy a problémákat már akkor megoldjuk, amikor a jármű még úton van. Ezzel rengeteg időt takarítunk meg ügyfeleinknek. Csak azokban az esetekben, amikor a távoli hibaelhárítás nem lehetséges, az önkormányzati járművet számos szervizközpontunk egyikében kell ellenőrizni.”

 

I/O modulok

A csatornatisztító járművön különböző érzékelők és működtetők vannak felszerelve a különböző munkafolyamatok és folyamatértékek megfigyelésére és vezérlésére. A decentralizált I/O modulok CAN-buszon keresztül kommunikálnak a vezérlővel.
Brian Munk Andersen így magyarázza az előnyöket: „A teherautó különböző helyein elhelyezett CAN-egységekkel csökkentjük a kábelezést, valamint nagyobb megbízhatóságot és a berendezés egyszerűbb üzemeltetését érjük el”.
A CR2032 típusú vezérlőmodulok mindegyike 16 porttal rendelkezik, amelyek többfunkciósan konfigurálhatók, például digitális bemenetként vagy kimenetként vagy PWM-kimenetként az arányos szelepek vezérléséhez. A modulokba integrált vezérlő lehetővé teszi az érzékelőjelek előzetes decentralizált kiértékelését. Az adatok előszűrése nemcsak a CAN-buszon a vezérlő felé történő adatáramlást csökkenti, hanem egyszerűsíti a PLC alkalmazási programját is.
A robusztus fémházat kifejezetten a mobil gépek zord kültéri használatára tervezték, és a csatlakozók magas fokú behatolás­állósága érdekében IP67-es védettségi fokozattal.

 

Dialógmodulok

A mobil alkalmazásokhoz készült kijelzők egy sorát a járművön kívülre szerelik fel ember-gép interfészként.
Brian Munk Andersen: „A főszekrényben lévő nagy kijelzőn a kezelő vezérelheti a teljes rendszert, és elvégezheti az alapvető beállításokat. Ezt követően a rendszer a távvezérlőn vagy a kezelőpaneleken keresztül működtethető.”
A párbeszédmodulok a mobil gépek és berendezések vezérlésére, paraméterbeállítására és működtetésére szolgáló programozható grafikus kijelzők. Használhatók mobil vezérlővel együtt vagy önálló megoldásként. Az adatok és a készülékfunkciók biztonságosan CAN-interfészeken keresztül kerülnek átvitelre. A kijelzők számos szabadon programozható, háttérvilágítással ellátott funkciógombot tartalmaznak. A készülékek megnövelt EMC-szintet és e1 típusjóváhagyást biztosítanak a közutakon való üzemeltetéshez. A ház magas védettségi fokozatának köszönhetően a modulok alkalmasak külső panel- és felületszerelésre, valamint fülkébe történő beépítésre. A mobil alkalmazásokhoz készült többi ifm alkatrészhez hasonlóan a kijelzők is rezgésállóak és IP67-es védettségűek.

 

Következtetés

Az ifm átfogó termékportfóliót kínál a kommunális járművek funkcionális egységeinek hatékony és megbízható automatizálásához.
Brian Munk Andersen így összegzi: „Az ifm megoldásával olyan magasan automatizált rendszert hozhatunk létre, amely kiemelkedő megbízhatóságot nyújt számunkra, és jelentősen megkönnyíti a berendezéseket kezelők életét”.

Szerző: Bucher Municipal – ecomatmobile egy csatornatisztító járművön

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

#ef9530