Skip to main content

Az autóipari technológia jövője

Megjelent: 2023. december 07.

DigiKey lidA technológia oly sok mindent megváltoztat mindennapi életünkben – beleértve azt is, hogy hogyan közlekedünk. A járművek villamosítása, az autonóm járművek és az összekapcsolt rendszerek a városokban már nem távoli álmok, ezek a technológiák és a jobban összekapcsolt autóipari ökoszisztéma ma már valóságosabb, mint valaha.

 

A 2000-es évek elején az elektronika a jármű összköltségének kevesebb mint 20%-át tette ki, 2020-ban már 40%-át, és arra számítunk, hogy 2030-ra az elektronika az új autók árának mintegy felét teszi majd ki, s hogy 300 millió elektromos járművet (EV) fogunk látni az utakon. A technológia gyorsabban viszi előre a közlekedési ágazatot, mint azt sokan várták. Bár lehet, hogy nem látunk repülni autókat, mint a Jetsonok, de az, ahogyan a városban mozgunk, ahogyan kapcsolódunk a körülöttünk lévő világhoz, és ahogyan közlekedünk ingázva, olyan átalakuláson megy keresztül, amely meghatározó és még évekig folytatódni fog.
Mi a biztosíték arra, hogy készen állunk? Hogyan tudnak összefogni a magáncégek, a városok és az átalakulást támogató infrastruktúrát kiépítő emberek, hogy mindez valósággá váljon? Milyen technológia van a láthatáron? A DigiKey csapata és partnerei ezen dolgoznak, hogy átlássák ezt a helyzetet.

 

A jövő városa infrastruktúrájának kiépítése

Nem titok, hogy az elektromos járművek iránti kereslet és az infrastruktúra – különösen a rendelkezésre álló töltőállomások – között szakadék tátong, ugyanakkor az elektromos járművekre sokunk a belsőégésű motoros járművek reális alternatívájaként tekint. Az Egyesült Államokban körülbelül 130 000 nyilvános töltőállomás van, és az EV-k eladásai folyamatosan emelkednek, 2022-ben 65%-kal nőttek. Az ezeket a járműveket az utakon támogató infrastruktúrának fel kell zárkóznia, ugyanakkor óriási kihívás olyan valamibe befektetni, ami a várakozások alapján létezni fog, ám még nem létezik.
Emellett egyre több város próbál a nap- és szélenergiára támaszkodni, de ezek az energiaforrások nem olyan megbízhatóak és kiegyensúlyozottak, mint más típusú villamosenergia-termelés.

 

City Digital Episode 1

A mobilitás fejlődése (City Digital videósorozat 1. epizód)
Ebben az epizódban az autóipar fejlődését vizsgáljuk meg, feltérképezve az elmúlt évtizedekben elért fejlődést, és azt, hogy a technológia hol mutatja meg a jövő útját

 

A jövő járművei

A technológia számos módon javította a közlekedésünket, annak hatékonyságát és az autóink biztonságát. Izgatottan várom az alábbi fejlesztéseket, továbbá azok hatásait a közlekedésben, mindannyiunk számára.

  • Az emberi sofőr szükségességének megszüntetése – a versenyelőny megőrzése érdekében sok vállalat (a költségek csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében) a vezető nélküli járművek felé fordul. Az autonóm képességek révén olyan anyagszállítási és fuvarmegosztó szolgáltatásokat fogunk látni, amelyeknél senki sem ül a vezetőülésben.
  • Akkumulátoroptimalizálás – az alapján, ahogyan például a mesterséges intelligencia megtanulja a telefonhasználatot (ahogy a rendelkezésre álló minták és viselkedés szerint, valamint annak megfelelően tölti fel a telefont, hogy a lehető legjobban kihasználja az akkumulátort és növelje annak élettartamát), arra számíthatunk, hogy ez a jövőben az autóakkumulátorok esetében is lehetséges lesz. Az akkumulátor amellett, hogy drága, olyan fontos tényező, amely meghatározza az autó élettartamát, a fejlesztések pedig segítenek abban, hogy az elektromos autók hosszabb ideig maradhassanak az utakon.
  • Megelőző karbantartás – kiváló módszer arra, hogy megbecsüljük vagy megjósoljuk, mikor kell karbantartást végezni egy járművön. Már most is vannak érzékelők a személygépkocsikban és teherautókban, ezért a jövőben arra számíthatunk, hogy egyre több és több szenzorral fogunk találkozni, amelyek a jármű különböző részeit (például a motort, a fékeket és más mozgó, kopásra ítélt alkatrészeit) figyelik. Ha a problémákat időben fel lehet fedezni és a javításokat el lehet végezni, akkor elkerülhetők a később, főleg váratlanul bekövetkező, költségesebb és gyakran időigényesebb javítással járó katasztrofális meghibásodások.
  • Kabinon belüli segítségnyújtás – a járművek külső részén a környezet érzékelésére használt technológiák (mint például a gépi látás és az mmWave radarérzékelők) az utastérben is használhatók a vezető szívritmusának, légzésszámának, fejmozgásának, szemmozgásának stb. megfigyelésére, továbbá annak megállapítására, hogy a vezető fáradt, esetleg nem képes biztonságosan vezetni a járművet.
  • Az IoT és az autók – amikor autóját elviszi egy szerelőhöz, az autószerelő a telefonján keresztül csatlakozhat hozzá, és még mielőtt kinyitná a motorháztetőt, teljes körű tájékoztatást kaphat arról, hogy mi történik az autóval, ezáltal gyorsabban és hatékonyabban kezdhetik meg a problémák diagnosztizálását.

 

City Digital Episode 2

A jövő útja (2. epizód)
Ebben az epizódban a töltőállomások iránti növekvő igényt vizsgáljuk a mai intelligens városokban. Megtudhatja, hogy az iparág vezetői hogyan zárják le az EV-k iránti kereslet és a támogatásukhoz szükséges infrastruktúra közötti szakadékot

 

Összekapcsolt járművek

A járművek közúti kommunikációjának lehetővé tétele új együttműködési szintek előtt nyitja meg az utat. Az összekapcsolt technológia használatával például a vállalatok sokkal hatékonyabb konvojokat hozhatnak létre. Az előre meghatározott útvonalon, előre meghatározott menetrend szerint, a forgalmat figyelembe véve, szorosan egymás mögött haladó teherautók üzemanyagot takarítanak meg, csökkentik a légellenállást és javítják a szállí­tási időt.
A járművek emellett valós idejű információkat oszthatnak meg a forgalomról és az útviszonyokról a közelben tartózkodó többi járművel. Ha egy úton haladó autó nagy forgalommal vagy vészhelyzeti járművekkel találkozik, ezt az információt közölni tudja a mögötte vagy a környéken lévő járművekkel, lehetőséget adva számukra, hogy új útvonalat találjanak. Ez vonatkozik az olyan egyedi vezetési veszélyekre is, mint például az úton lévő szarvasok, jeges foltok és egyebek, ami nemcsak a hatékonyságot, hanem a biztonságot is javítja.

 

Teljesen összekapcsolt autóipari ökoszisztéma

A járművek nemcsak egymással, hanem a mobileszközökkel és az intelligens ökoszisztémákkal (intelligens városok, intelligens infrastruktúra stb.) való összekapcsolódásának képessége izgalmas perspektíva. Ahelyett, hogy kizárólag a gépi látórendszerekre hagyatkoznának a környezetük érzékelésében, a kommunikációs hatótávolságon belüli kulcsfontosságú objektumok visszajelzést adhatnak, ami csökkentheti a számítási terheket és növelheti a jármű „látásába” vetett bizalmat. Ilyen objektumok lehetnek például az okostelefonok a gyalogosok azonosítására, a közlekedési lámpák a kereszteződések forgalmának irányítására és a közlekedési táblák a közlekedési szabályok betartatására.
Az intelligens infrastruktúra továbbá képes racionalizálni az autonóm járművek A pontból B pontba való eljutását. Az utak és utcák mentén elhelyezett jeladók képesek helymeghatározó adatokat sugározni a járművek számára, amelyeket akkor is felhasználhatnak, ha a GPS-jelek gyengék vagy teljesen elvesznek (pl. alagutakban vagy magas épületek között). Az intelligens parkolóórák közvetlenül a járműtulajdonosoktól kérhetnek díjat, pontosan az alapján, hogy mennyi ideig volt elfoglalva a parkolóhely. A közvilágítás fényereje járművek közeledtével növelhető a jobb láthatóságért, míg a fennmaradó időben pedig az energiatakarékosság érdekében csökkenteni lehet a fényerőt. A lehetőségek valóban végtelenek.

 

City Digital Episode 3

Fenntartható vezetési élmény megteremtése (3. epizód)
Ebben az epizódban felfedezzük, hogy a jövő városai hogyan fognak együttműködni az autógyártókkal a fenntartható gyártás, az energiatárolás és a következő generációs csatlakoztathatóság támogatása érdekében

 

A biztonság figyelembevétele

Bár izgalmas időszak a csatlakoztatott járművek és a közlekedés jövőjének felfedezése, vannak még leküzdendő akadályok és megfontolandó szempontok. Bár a járművek összekapcsolhatósága nagymértékben leegyszerűsítheti a jövő közlekedésének autonóm funkcióit, ahhoz, hogy minden együtt működjön, hatalmas mennyiségű adatra van szükség. Ez pedig az említett adatok kezelésének és értelmezésének összetett problémáját veti fel az információk hatékony felhasználása érdekében.
Emellett minden eddiginél fontosabb, hogy biztonsági intézkedéseket hozzunk annak érdekében, hogy az adatok ne kerülhessenek rossz kezekbe. Biztosítanunk kell, hogy a hekkerek ne tudják átvenni az autók vagy más intelligens eszközök, például az utcai lámpák irányítását. Szerencsére a mikrokontrollerek és mikroprocesszorok egyre több hardveres biztonsági funkcióval vannak ellátva, amelyek megkönnyítik a biztonságos kommunikációt, garantálják a firmware integritását, és megakadályozzák az érzékeny adatok kiszolgáltatását.

 

Hogyan támogatja a DigiKey az autóipari technológiát?

A DigiKey-nél tisztában vagyunk annak fontosságával, hogy megfelelő termékeknek kell rendelkezésre állni a technológia és az innováció lehetővé tételéhez. Az autóipari termékek hatalmas választékával, valamint alkalmazási részletekkel, cikkekkel és műszaki forrásokkal rendelkezünk, amelyek az iparág legokosabb elméitől származnak és továbblendítenek minket.
Látszólag végtelen lehetőségek előtt állunk, ezért izgalmas időszak ez, amikor ebben az alkotói térben tevékenykedhetünk, és segíthetünk létrehozni egy hálózatba kapcsolt ökoszisztémát, továbbá részesei lehetünk az autóipar jövőjének.

Ha többet szeretne megtudni a mobilitás jövőjéről, nézze meg a City Digital videósorozatunkat.
City Digital | DigiKey (https://www.digikey.hu/en/resources/iot-resource-center/city-digital#VTabs3)

 

Szerző: Matt Mielke – alkalmazástechnikai mérnök, DigiKey

 

A szerző

Matt MielkeMatt Mielke a DigiKey alkalmazástechnikai mérnöke. A DigiKey elismert globális vezető és folyamatos innovátor az elektronikus alkatrészek és automatizálási termékek élvonalbeli kereskedelmi forgalmazásában világszerte, több mint 17,2 millió alkatrészt kínálva több mint 2 800 minőségi márkás gyártótól.

 

 

DigiKey
www.digikey.hu
Matt Mielke
Applications Engineer
Tel.: +1-800-338-4105/12146
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

#ff2100