Skip to main content

AUTOMOTIVE HUNGARY

Megjelent: 2019. november 11.

automotiv lidA szakemberképzéshez és -foglalkoztatáshoz kapcsolódó közös oktatási és vállalati gondolkodásmódban teljesedhet ki a hazai autóipar sikere

A résztvevők szakmai és üzleti szempontból egyaránt sikeresnek értékelték a nemrég megrendezett 7. AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást és az Autótechnika-Autodiga szakkiállítást. A számos szakmai programot felvonultató esemény három napja alatt több mint 10 000 érdeklődő látogatott el a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba, ahol 15 ország 200 kiállítója mutatkozott be idén.

 

A kiállítás megnyitóján Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért Felelős Államtitkára kifejtette, hogy a magyar járműipar az elmúlt kilenc évben megduplázta a kibocsátását, miközben 34 százalékkal nőtt a szektorban foglalkoztatottak száma. Idén az első nyolc hónapban csaknem 12 százalékkal bővült a hazai járműipar, miközben Németországban zsugorodik a termelés.

 

automotiv


Ganczer Gábor a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a megnyitón elmondta, az iparág fejlődésével rendszeresen megújul, és évről évre növekszik az AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás.

 

Kiállítás

Az idei rendezvényre 15 ország 200 kiállítója hozta el termékeit, újításait. A négy magyarországi autógyár és motorgyár – az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki – mellett a legnagyobb beszállítók, szolgáltatók, valamint állami szervezetek és szakmai szövetségek is jelen voltak. Az AUTOMOTIVE HUNGARY és a vele egy időben rendezett Autótechnika-Autodiga szakkiállításon – a régióban egyedülállóként – az autógyártás teljes spektruma képviseltette magát, a formatervezéstől a gyártáson át a szervizig.

 

automotiv2

 

Szakmai programok

A kiállításhoz kapcsolódó szakmai programok, továbbképzések iránt óriási volt az érdeklődés. A Portfolio és a MAGE Ipar 4.0 konferenciájának témái többek között a digitalizációt, a fejlesztési projekt tervezésével és megvalósításával kapcsolatos folyamatokat, valamint az okosgyárak (smart factory) lehetőségeit is magukban foglalták.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett „Innovatív utakon az autóipar” című konferencián elsősorban az Ipar 4.0 integrálásáról, a szinergiák kihasználásáról, az egyetemi – ipari együttműködésekről, a tudástranszferről és a piacok működéséről esett szó. A rendezvényen többek között hat egyetem képzésért felelős vezetői vitatták meg az iparág és a képzés kapcsolatát. Dr. Hanula Barna, a győri Széchenyi István Egyetem, Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja szerint újra kell gondolni a felsőoktatás céljait. „Az Audi Hungariával való kapcsolatban is látszik, hogy a konkrét tudás helyett a diákok szemléletmódjának és gondolkodóképességének fejlesztése az igazán fontos” – hangsúlyozta ki a szakember.
Ugyanezen a konferencián Dr. Zöldy Máté, a BMGE Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának tudományos főmunkatársa azt emelte ki, hogy az oktatási intézményeknek az iparral „folyamatos és értéket kereső kapcsolatban” kell állniuk. „Elindult az a folyamat, hogy az egyetemek az iparból hoznak vissza kollégákat, ami segíti a közös gondolkodást a vállalati szférával” – mondta.
A Pannon Gazdasági Hálózat – am-LAB Digital Innovation Hub által szervezett „Mesterséges Intelligencia és az Autóipar” konferencián elsősorban a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és az autóipar kapcsolatáról, a német autóipar helyzetéről, a nagy autógyártók gondolkodásáról, valamint a robotoknak a munkavégzés folyamatába történő bevonási lehetőségeiről esett szó.
A MAGE – HIPA B2B beszállítói fórum már évek óta az AUTOMOTIVE HUNGARY szakkiállítások egyik legnépszerűbb eseménye, amely egyedi üzleti lehetőségeket nyújt beszállítók és beszerzők részére. A B2B fórum lehetőséget teremt a beszerzők számára a magyar beszállító cégek feltérképezésére, velük való személyes tárgyalásra és az esetleges későbbi üzletkötésre. Idén első alkalommal nemzetközi és magyar járműgyártók-, meghatározó rendszerintegrátorok beszerzői 274 sikeres üzleti tárgyalást folytattak, több mint 60 potenciális beszállító cég képviselőjével.
Kivételes alkalom volt a Magyarországon először megrendezett Volvo Beszállítói Fórum, ahol a magyar beszállítók megismerhették a világ egyik vezető járműipari cégének beszerzési és együttműködési politikáját. Az elképzeléseket a Volvo autóbusz, tehergépkocsi és munkagépgyártó üzletágainak képviselői mutatták be.

 

automotiv3

 

A 7. AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás és a vele egy időben rendezett Autótechnika-Autodiga szakkiállítás mögött ezúttal is széles körű szakmai és állami támogatás állt, amely lehetővé tette a magas színvonalú szakmai programok megvalósítását. A kiállítás szakmai partnerei a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE), a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA); a kiállítás fővédnöke: Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter volt.

 

TechTogether

Tizenhat egyetemi csapat részvételével rendezték meg a kiállításon a mérnökhallgatók hagyományos versenyét, a TechTogether-t, amelyet idén az Arrabona Racing Team – Széchenyi István csapata nyert.
A versenyen rendezett munkaerő-kerekasztal beszélgetésen részvevő egyetemisták a legnagyobb autóipari cégek és beszállítóik, közöttük a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és thyssenkrupp Components Technology Hungary vállalati humánerőforrás-fejlesztéssel foglalkozó munkatársaitól kérdezhettek.

 

Innovációs Termékdíj Pályázat

Másodszor hirdette meg a Hungexpo Zrt. az AUTOMOTIVE HUNGARY Innovációs Termékdíj pályázatot. A szakmai zsűrihez (amelynek tagjai: Kilián Csaba – a MAGE főtitkára, Szammer István – az autopro.hu ügyvezetője és dr. Takács János– a GTE elnöke) idén is számos, rendkívül színvonalas pályázati anyag érkezett, amelyek közül három innováció Nagydíjat, kettő pedig Különdíjat kapott. (Ezekről részletesen is említést tettünk az idei AUTOMOTIVE HUNGARY szakkiállítás programjairól szóló cikkünkben.)

 

 

Az AUTOMOTIVE HUNGARY 2019 kiállításon készített videóink

 kiallitas  rohde video
 sanxo  techtogether
 kermann  rexroth
 weldmatic  jatekos robotika

 

 

HUNGEXPO Zrt.
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

 

AUTOMOTIVE HUNGARY projekt
Tel.: +36 1 263 6088, +36 1 263 6007, +36 1 263 6104
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.automotivexpo.hu

 

AUTÓTECHNIKA projekt
Tel.: +36 1 263 6074
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.autotechnika.hungexpo.hu

 

még több Automotive Hungary