Skip to main content

Automatizált gyógyszeradagolás

Megjelent: 2017. május 17.

Beckhoff NewIcon Finland 2107 001 04Robotizált válogatórendszer PC-alapú vezérléssel

Egy kórház gyógyszerellátásában az adagolás és válogatás hagyományos kézi megoldása bonyolult és erőforrásigényes feladat. A finn NewIcon vállalat robotizált megoldásával a költség, a munkaerőigény és a hibavalószínűség is jelentősen csökkenthető. Az automatizálási eszközök jelentős részét a Beckhoff vállalat szállította.

 

 

A NewIcon finn vállalat a gyógyszerkezelés automatizálására szakosodott. „Mega-Fixu” nevű, robotizált raktározó- és kiadórendszere segítségével automatizálható a gyógyszeradagolás, amelyet ezért elsősorban kórházak patikái használnak. Ez moduláris rendszer, amely a különféle egészségügyi intézmények egyedi elvárásainak megfelelően testre szabható, és egyúttal fennakadásmentesen be is integrálható a már meglévő vállalatirányítási rendszerekbe. Mindennek a központi vezérlése a Beckhoff ipari számítógépére épül.

 

Beckhoff NewIcon Finland 2107 001 02

Mika Rissanen, a NewIcon Oy automatizálási igazgatója a robotizált gyógyszeradagoló rendszer vezérlőszekrényét mutatja.


A megbízható és gyors Mega-Fixu rendszer segítségével teljes mértékben automatizálható a gyógyszerek azonosítása, szortírozása és kiadása is, mentesítve a gyógyszerészeket, egészségügyi dolgozókat a fárasztó, monoton munkafolyamatok alól. A felsoroltak mellett a biztonságot is fokozza, mert a zárt kezelésű rendszer biztos, védett helyen tárolja a gyógyszereket, valamint folyamatosan figyeli a környezeti hőmérsékletet és nyilvántartja a lejárati időket is. A patikaszerek raktározása és kiadása során elkövetett emberi hibáktól ezután már nem kell tartanunk. A rendszer további előnye, hogy segítségével ergonomikusabb munkahelyi környezet alakítható ki, hatékonyabb helykihasználással, míg összetettsége és ára tekintetében teljes mértékben egy adott gyógyszertár méretéhez és forgalmához illeszthető.

Beckhoff NewIcon Finland 2107 001 01

Egy Mega-Fixu tárolóegység közel 30 000 gyógyszercsomag tárolására alkalmas. A tárolóegységek számát és méretét a megrendelők határozhatják meg.

PLC-funkciók, képfeldolgozás és adatbázis-műveletek egyetlen, nagy teljesítőképességű platformon

A vezérlőrendszer és az adatbáziskezelés a Beckhoff C6650 típusú ipari számítógépén (IPC-n) fut, amely egy igen hatékony, négymagos Intel® Core™ i7 processzort, egy RAID-vezérlőt és tartalék merevlemezeket tartalmaz. Maga a vezérlőrendszer, valamint az adatbázis és a vállalatirányítási rendszer kapcsolódási felülete is a TwinCAT automatizálási szoftveren alapul. „Számunkra igen fontos az ipari számítógépek nyújtotta megbízhatóság és teljesítőképesség, mert az adatbázisunk 150 ezer bejegyzést tartalmaz, a különféle tároló pozícióknak megfelelően” – nyilatkozta Mika Rissanen, a NewIcon automatizálási igazgatója. „A felsoroltakon túl esetünkben döntő szempont volt, hogy egy rendszer nyitott és moduláris is legyen. Ezért tettük le végül voksunkat a PC-alapú automatizálás mellett. Rendszereink modularitásához tökéletesen illeszkedik a Beckhoff egymásra épülő elemeken alapuló vezérléstechnikája, ráadásul azt az ambiciózus célt tűztük ki magunk elé, hogy egyetlen számítógépes környezeten belül egyesítsük az adatbázisunkat, a képfeldolgozást és az automatizálási funkciókat”. Mindez az igen hatékony, C6650 típusú ipari PC és a kommunikációs folyamatokat biztosító EtherCAT egységek segítségével meg is valósult. A rendszer Rissanen által felsorolt további előnyei közé tartozik az olcsó üzemeltetés, valamint a távoli hozzáférés támogatása. „A PC-alapú vezérlőrendszer alkalmazásával immár távolról is hozzáférhetünk a Mega-Fixu alkalmazásokhoz, karbantartás céljából” – tette hozzá Rissanen.
A Mega-Fixu rendszer robotizált bevételi egységgel rendelkezik, amely minden egyes csomagot egy vonalkód-olvasó és egy intelligens képfeldolgozó segítségével azonosít, illetve megmér. Ezt követően a vezérlőrendszer meghatározza az adott csomag számára legmegfelelőbb tárolási helyet. A gyógyszerek szortírozását és kiadagolását végző robotok XY-szervotengelyeit Beckhoff AM8000 sorozatú motorok hajtják meg, melyek vezérlése egykábeles (OCT) technológiával, valamint kétcsatornás, AX5000 típusú szervohajtásokkal történik. A mozgásokat a Beckhoff DIN-kalapsínre szerelt, CX5020 típusú beágyazott számítógépei vezérlik.

abra

A Mega-Fixu rendszer vázlatos felépítése

További tervek: előrejelző diagnosztika és állapotfigyelés

„Mivel a gyógyszertárak és kórházak adagolórendszereinek problémamentesen, igen megbízhatóan kell működniük, a legcélszerűbb előrelátóan, kezdeményező jelleggel végezni a szervizelést és karbantartást” – magyarázza Mika Rissanen. „Megrendeléseink száma oly mértékben megemelkedett, hogy egy minden eddiginél átfogóbb diagnosztikai és állapotfigyelési rendszer kidolgozását tervezzük. A TwinCAT IoT, valamint a TwinCAT Analytics szoftvereszközök segítségével a jövőben egyszerűen tudunk majd felhőalapú szolgáltatásokat és automatizált diagnosztikai funkciókat a rendszereinkbe építeni” – állítja Rissanen. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Beckhoff támogatja az IoT-lehetőségek integrálását az automatizálási rendszerekbe, valamint lehetővé teszi az IoT-eszközök különálló adatgyűjtő rendszerként való kezelését, amely hozzáilleszthető akár a már meglévő elrendezésekhez is.”

 

Beckhoff NewIcon Finland 2107 001 04

Az egykábeles (OCT) vezérléssel működő, AM8000 sorozatú szervomotorok segítségével a robotokat mindig a megfelelő

További információk: newicon.fi oldalon

NewIcon Oy

A NewIcon Oy egészségügyi vállalatot 2007-ben alapították. Székhelye a finnországi Kuopio-ban található, jelenleg 50 alkalmazottat foglalkoztat. 2015-ben 5,5 millió eurós éves árbevételt ért el, amely azóta is gyorsan növekszik. A gyógyszertárak és kórházak készleteinek automatizálása terén Finnországban piacvezető.

 

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

Még több BECKHOFF