Skip to main content

Automatizálás határok nélkül extrém környezetben – WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR

Megjelent: 2018. szeptember 13.

Wago lidA WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR kompakt, moduláris, terepibusz-független I/O rendszer önálló és decentralizált automatizálási rendszerekhez szélsőséges hőmérsékleten, rezgésállósággal és interferenciával szembeni védettséggel rendelkezik. Ezek a tulajdonságok teszik a 750 XTR-t kiváló választássá különleges igényeket támasztó alkalmazásokhoz.

 

Ott automatizálni, ahol minden más rendszer falakba ütközik: a WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR átlépi a határokat. Az XTR modul már az elnevezésében is az eXTRém környezeti feltételekre utal: a -40 oC-tól +70 oC-ig terjedő megengedett környezeti hőmérséklet minden klímaviszony mellett, bármilyen további légkondicionálás nélkül lehetővé teszi a termék használatát. A PLC konfiguráció ellenáll az elektromágneses interferenciáknak, amelyek leggyakrabban középfeszültségű hálózatokon keletkeznek, ellenáll extrém rezgésnek, ütődésnek is, ezáltal lehetővé válik a vasúti járművekben, dízelhajókon történő használata. Minden áramkör védőlakkal lett bevonva, amely megvédi az áramköröket és a kábelezést a hirtelen kondenzációtól.
Kihasználhatjuk a rendszer által nyújtott egyedülálló, hozzáadott értékeket a szélsőséges környezetben való alkalmazásoknál. Az alacsonyabb helyigény, valamint az alacsonyabb energia és karbantartási költségek biztosítják a rendszer maximális rendelkezésre állását a nagyobb termelékenység érdekében.
Az extrém hőmérsékletállóságnak köszönhetően, az XTR modulok megfelelő működését az időjárás szélsőséges körülményei nem befolyásolják, hiszen -40 oC-tól + 70  oC -ig megengedett a beépítése egészen 5000 m magasságig, így biztonságosan használható például a szélerőműveknél vagy alállomásoknál. Ez mind a rendszer indulására, mind pedig a folyamatos működésére egyaránt vonatkozik.

 

rada xtr web

 

Az átütési szilárdság értéke szintúgy figyelemre méltó. Az XTR elektronikája megbízható védelmet kínál akár a kapcsolásból, akár a villámcsapásból eredő feszültséglökésekkel szemben 1 kV (24 V-os modul) és 5,0 kV (230 V-os modul) esetén.
A WAGO I/O System 750 XTR nagyobb szigetelést biztosít, akár 5,0 kV-os impulzusfeszültségnek is ellenáll, és alacsony az EMC emissziója, emellett nagyobb az ellenálló képessége az EMC interferenciával szemben. Ez garantálja a sikeres kommunikációt. A modularitás és a választható komponensek sokszínűsége rendkívül rugalmas és kompakt kialakítást biztosít, akár 16 csatornát 12 milliméter széles házban. A 750 XTR sorozat a sikeres WAGO I/O SYSTEM 750 rendszer pozitív tulajdonságait ötvözi rendkívül robusztus kialakítással.

 

XTR1


Még egy további előnyt rejt magában a rendszer, mégpedig a komponensek, modulok méreteiben: egészen 16 csatornás kivitelig a modulok szélessége nem több, mint 12 mm. Az XTR rendszerrögzítő sínre szerelt elemeit elhelyezhetjük a motorok vagy nagyáramú kapcsolók közvetlen környezetében is. Az itt fellépő mechanikai hatások, mint a rázkódás, nem befolyásolják az XTR modulok működését: a vibráció esetén 5 g (50 m/s2), rázkódás esetén pedig 25g (250 m/s2) értékig garantált a modulok működése.
A WAGO-I/O-SYSTEM XTR könnyen felismerhető sötétszürke moduljairól.

 

Gyújtószikramentes extrém feltételek

A gyújtószikramentes követelmények összekapcsolása és az extrém körülményekkel szembeni ellenálló képessége teszi a WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR-t egy speciális értékké az olaj- és gáziparban, ahol a rendszer extrém hőmérsékletváltozásoknak van kitéve.
A WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR nem csak pusztán egy távoli I/O rendszerként működik, hanem egy változatos, jövőorientált és megbízható vezérlőrendszerként is, amit a nagy teljesítményű PFC 200 XTR vezérlő irányít.

 

XTR2

 

PFC200 vezérlő

A WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR egyik központi eleme a kompakt, nagy teljesítményű PFC200 vezérlő, amely real-time Linux® operációs rendszerre épül, és mindemellett kiváló interfészekkel rendelkezik. A 750 XTR vezérlők két változatban érhetőek el, eltérő számú kommunikációs interfésszel: az egyik két ETHERNET-csatlakozással és egy RS232/RS485 interfésszel, a másik pedig két ETHERNET-csatlakozással és RS232/RS485, CAN, CANopen és PROFIBUS DP Slave interfészekkel rendelkezik. A PFC200 lehetővé tesz további választási lehetőséget is a felhasználó számára: a projektet létrehozhatja az e!COCKPIT szoftver segítségével, amely CoDeSys 3-ra épült vagy a WAGO-I/O-PRO szoftver segítségével, amely CoDeSys 2 környezeten alapul. A PFC200 mindkét változata elérhető a 750 XTR sorozatban telekontroll-vezérlőként is, amely támogatja a DNP3 mellett az IEC 60870-5-101, -103 és -104, IEC 61850, IEC 61400-25 telekontroll protokollokat. A telekontrollt támogató vezérlők jelenleg csak a CoDeSys 2-ben programozhatóak. A PFC200 telekontrollos vezérlőibe implementálták az IPsec és OpenVPN-protokollokat, ezáltal ezek megfelelnek a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is. Rendelkezik SDHC-memóriakártyabővítési lehetőséggel, passzív hűtéssel, karbantartásmentes és robusztus kialakítással.
A WAGO a 750 XTR sorozatával olyan megoldást kínál, amely szélesebb körben teszi lehetővé gépek és rendszerek használatát, tekintettel a környezeti feltételekre és a külső, zavaró tényezőkre, miközben a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítja.

 

Hőközpontok modernizálása és távfelügyeleti rendszerbe illesztése WAGO PLC segítségével

A FŐTÁV Zrt. a tulajdonában lévő hőközpontok üzemeltetési színvonalának emelése, valamint a szolgáltatás modernizációja érdekében a hőközpontok távfelügyeleti rendszerbe szervezése mellett döntött. A beruházás 2012-ben vette kezdetét és több ütemben valósul meg. Az első ütem során 2014-ig 700 hőközpontot korszerűsítettek, amelyeknek a működése folyamatosan nyomon követhető a SCADA rendszeren keresztül. A második nagyobb terjedelmű ütem 2016-ban következett. A beszerzési fázis követelménye továbbra is olyan PLC kiválasztása volt, amely moduláris felépítésének köszönhetően könnyedén illeszthető az eltérő hőközponti igényekhez (74 különböző konfigurációt azonosítottak), és integrálható a meglévő felügyeleti rendszerhez, valamint amely megbízhatóan üzemel a hőközpontokban uralkodó magasabb hőmérséklet ellenére is. A választás a WAGO BACnet vezérlőjére esett, amely kedvező fizikai paraméterei mellett rendkívül jó programozhatóságának is köszönheti a sikerét. Ezzel a beruházással a központi felügyelet teljes kiterjesztése volt a cél, amely önmagában jelentős technológiai fejlesztést jelent, de a jelen kor technológiai fejlettségén túl a jövőbeli igényekre való felkészülés is fontos szempont volt. 

 

Kép1

 

A beruházás 2017-ben jutott el abba a fázisba, amikor a WAGO BACnet PLC vezérlőit tömegesen kezdték beépíteni a város több pontján. Ezek a kontrollerek autonóm módon is ellátják feladatukat és biztosítják a melegvíz-ellátást, valamint a megfelelő hőmérsékletet a lakóépületekben, közintézményekben. Továbbá a FŐTÁV-nak így direkt kapcsolata lett a fogyasztókat kiszolgáló berendezéssel, és automatizált módon, a kiépített BACnet hálózaton keresztül, táveléréssel is be tud avatkozni a város akár távoli részein lévő hőközpontok működésébe is, valamint mindig naprakész és pontos adatokat kap az ellátásról. A projektben dolgozó programozók színvonalas tudását igazolja, hogy csupán egyetlen működtető program készült, amely alkalmas mind a 74 féle hőközpont vezérlésére. Ez jelentősen megkönnyíti az üzemeltetést és a programmódosítást is.

 

Kép2

 

Amennyiben később mégis valamit változtatni kellene a szoftveren, akkor az új szoftvercsomag tömegesen a FŐTÁV központból tölthető le a távoli vezérlőkbe, így nincs szükség kiszállásra, amely ekkora kontrollerdarabszám mellett ellehetetlenítené az üzemeltetést. A WAGO PLC végzi azoknak a hőmennyiségmérőknek a kiolvasását is, amelyekből kinyert értékek a számlázás alapjául szolgálnak.
Jelenleg körülbelül már 800 db hőközpontba lett beépítve a WAGO BACnet vezérlője, azonban a projekt még a következő években is folytatódik, folyamatosan újulnak meg a hőközpontok és a projekt végeztével legalább 2600 db hőközpont lesz felszerelve ezzel a modern technológiával.

 

A WAGO bemutatása

A németországi WAGO Kontakttechnik GmbH & Co. KG., a rugós csatlakozástechnika piacvezető cége, már több mint 50 éve. Célja olyan eszközök és rendszerek kifejlesztése és gyártása, amelyek teljesen biztonságosak és a világ bármely részén alkalmazhatóak, legyen szó akár csatlakozástechnikáról, akár automatizálásról. A WAGO 1995-ben mutatta be a világ első terepibusz-független moduláris I/O rendszerét. Ez jelentős hatással volt az automatizálásra, hiszen a modern, decentralizált topológiák leváltották az addigi központosított megoldásokat. Az I/O rendszer moduláris kialakítása könnyű, gyors és hatékony installálást tesz lehetővé minden projekt számára. A széles körű termékválaszték pedig megoldást kínál valamennyi automatizálási feladat optimális elvégzésére. 1951-es megalapítása óta a WAGO folyamatosan növekedik, jelenleg világszinten 8000 alkalmazottja van, az éves forgalma 2017-ben pedig elérte a 870 millió eurót.

  

WAGO Hungária Kft.
2040 Budaörs, Ipari Park, Gyár u. 2.
Tel.: +36 23 502 170
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.wago.hu

 

Még több WAGO Hungária