Skip to main content

Automatizálás és energiamenedzsment a gyakorlatban

Megjelent: 2017. március 02.

Hotel YachtA helyszíni bejárással egybekötött, tavaszi országos rendezvénysorozat már hagyománynak tekinthető az SB-Controls Kft. életében. Az idei év helyszíneinek és egyben a bemutatni kívánt alkalmazásainak kiválasztásakor az volt a fő szempont, hogy a bemutatott automatizálási feladat tette képessé a megrendelőt valamilyen jogszabályi kötelezettség betartására.

 

Számtalan ok van, amely miatt automatizálási megoldást választ valaki. Lehet ez munkaerő-megtakarítás, minőségjavítás, a termelőberendezések jobb kihasználása, és még sorolhatnánk. Cégünk idei roadshow-jának témaválasztásában az vezetett minket, hogy olyan automatizálási megoldásokat mutassunk be, amelyek valamilyen jogszabályi előírás teljesítéséhez segítik hozzá a felhasználót. Ennek jegyében a roadshow-nk állomásai között találunk

  • energiafelügyeleti rendszerrel rendelkező kiskereskedelmi energiaértékesítőt,

  • ISO 50 001 tanúsítványt szerzett nagyvállalatot,

  • helyiségenkénti szabályozással üzemelő szállodát, valamint

  • már élesben bizonyított aktív tűzvédelmi rendszerrel rendelkező bevásárlóközpontot.

Az előadások célja megmutatni, hogy automatikai eszközökkel hogyan lehet eleget tenni a környezetvédelmi és energiahatékonysági törekvéseknek – illetve az ezeket előíró jogszabályi kötelezettségeknek. Például milyen monitoring és távfelügyeleti rendszerek kiépítésével lehetséges megfelelni az Energiahatékonysági törvénynek (2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról), a NÉeS (Nemzeti Épületenergetikai Stratégia) 2020-nak vagy a NÉeS 2030-nak. Hogyan lehet felkészülni a „költségoptimumszint”, majd a „közel nulla szint” teljesítésére az épületgépészet és az épületgépészeti automatika összehangolt munkájával. A roadshow helyszínein egy-egy ilyen problémára mutatunk be megoldást.

A Lurdy-ház (Budapest) energiafelügyeleti rendszere

Budapest egyik ismert bevásárlóközpontjában olyan átfogó villamosenergia-mérő- és -adatgyűjtő rendszer telepítésében működtünk közre, amelynek köszönhetően bérleményekre bontva kísérhető figyelemmel a komplexum villamosenergia-fogyasztása. A mérőrendszer megvalósításához 66 db 32 A áramterhelhetőségű, egyfázisú S-Bus-os, valamint 128 db háromfázisú, 65 A méréshatárú direkt, valamint 40 db S-Bus-os, 1500 A-es áramváltós fogyasztásmérőt telepítettünk. A távoli mérők integrálásához 34 db RF-modemet építettünk be.

Az energiafelhasználás optimalizálása a BPW-Hungária Kft.-nél

A Szombathelyen működő és a 25 éves jubileumát idén ünneplő futóműgyár tavaly júniusban szerezte meg az ISO 50001 tanúsítványt, amelynek felkészülési és tanúsítási feladataira kevesebb, mint egy év jutott. Ehhez azonban az energia- és környezettudatosság iránti elkötelezettségen kívül hosszú évek munkájára és fejlesztéseire is szükség volt. Ilyen többek között a szintetikus gázellátó rendszer megvalósítása, a 3000 m2 felületű napelempark telepítése, valamint egy komplex adatgyűjtő-elemző épületfelügyeleti rendszer kiépítése is.

bpw

A szombathelyi BPW-üzem gyártócsarnoka

Kisvízművi ivóvíz-minőségjavító projekt

A Dél-Dunántúlon, Regöly térségében megvalósított projekt során nemcsak az ivóvíz minősége javult, hanem a kiszolgáló műszaki létesítmények is megújultak, valamint egy távfelügyeleti rendszer is kiépült. A Tolna megyei településeken végzett beavatkozások célja a nyersvíz vas-, mangán- és ammóniumtartalmának eltávolítása, mielőtt ezek az egészségre káros összetevők a hálózatba juthatnának. A projektet a 201/2001. (X.25.) Kormány sz. rendelet előírásainak, illetve a vízminőségi követelményeknek megfelelően, a kezelt víz fertőtlenítésével és udvartéri tárolásával oldották meg. Az ezt szolgáló automatizálási rendszer kialakításában cégünk is jelentős részt vállalt.

Négycsillagos szálloda épületfelügyeleti rendszere

Siófokon, egy wellness, business és gyógyturisztikai szolgáltatásokat egyaránt nyújtó szállodában a vendégek kényelméről és megfelelő komfortérzetéről egy teljes körű épületfelügyeleti rendszer is gondoskodik.

Hotel Yacht

A Hotel Yacht**** Wellness & Business

Gázanalizátor általi kompresszorszabályozás

Hajdúnánás: a nyersvíz biológiai tisztítása során a túlméretezett légszállítás elkerülése jelentős villamosenergia-megtakarítással járhat, ami gazdaságosabb működtetést eredményezhet. Az aerob medence gázterében mért szervesanyag-koncentráció változásával szabályozott levegőztetés eredményeképp a 2680 m3/nap tisztított szennyvizet kibocsátó Hajdúnánás-Hajdúdorog szennyvíztisztító telepen több, mint 25% fajlagos villamos energia megtakarítást értek el, miközben a tisztított vízből (akkreditált módon) vett pontminták vizsgálati eredménye alapján – az előző évekhez képest – a tisztítás hatékonysága nem romlott.

Új távlatok az áramlásmérésben

A minél pontosabb mérés iránti igény eredményeként valósult meg egy új 3600 m3/h méréshatárú vízközegű, valamint egy 3200 m3/h méréshatárú levegőközegű áramlásmérő berendezés.

Az Agóra kulturális központ épületautomatikai rendszere

Az Agóra-program keretében a szolnoki Aba-Novák Kulturális Központ (ANKK) egy új épülettel és egy harangtoronnyal gazdagodott. Az épület hő- és HMV-ellátásáért hőszivattyúk felelnek, míg a megfelelő minőségű szellőztetőlevegő előállítása 4 db légkezelő feladata. Az épület fűtési és hűtési rendszerének alapját 2 db 40 kW-os és 1 db 60 kW-os kaszkádüzemű geotermikus hőszivattyú adja, amelyek hőforrása több, mint 20 darab 100 m mély függőleges szonda a pincetér alatt.

agora

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

A szegedi sportcsarnok fűtési rendszere

Szeged városában a számos sportversenynek otthont adó sportcsarnok és az uszoda fűtési rendszerének a néhány évvel ezelőtt kiépített geotermikus kaszkádrendszerrel is összhangban kell működnie.

Aktív tűzvédelmi funkciókkal bővített BMS-rendszer

A rendezvénysorozat záró helyszíne Szegeden lesz, ahol a Szeged Nova bevásárlóközpont aktív tűzvédelmi rendszerével ismerkedhetnek meg a résztvevők. Szünetmentes tápegység gondoskodik a PCD3.M5340-es vezérlőegység üzemkészségéről, így bármikor indíthatók a ventilátorok a mélygarázsban, valamint a tetőn.

Biztonsági és felügyeleti funkciók

A rendezvénysorozat további célja megismertetni a résztvevőket a technológiai vezérlések nyújtotta lehetőségeken kívül a nagy közösségi épületek tűzbiztonságát szolgáló, aktív tűzvédelmi funkcióval bővített épületfelügyeleti rendszerek követelményeivel is. A Saia PLC-k kiemelten fontos szerepet játszanak az épületek üzemszerű működését kiszolgáló automatikai feladatok mellett a vészhelyzetek kezelését támogató – és ezáltal a személy- és vagyonbiztonságot szolgáló – eszközök és felügyeleti funkciók megvalósításában is. A 2010-ben szerzett „Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítvány” igazolta a PCD3-termékcsalád megfelelőségét az „aktív tűzvédelmi vezérlő eszköz” funkció ellátására. Idén már a PCD1/2/3/7-termékcsaládok bizonyos tagjai is alkalmazhatók ilyen rendszerek kiépítésénél. Ugyanis a 305/2011 EU rendelettel harmonizáló 275/ 2013 kormányrendelet alapján cégünk jogosítványt szerzett az automatizálási rendszereken belül megvalósított, aktív tűzvédelmi funkciókkal bővített épületfelügyeleti rendszerek átfogó ellenőrzésére és minősítésére a tervezés, a gyártás és a kivitelezés fázisaira, a hardver és szoftver kidolgozására egyaránt.

Ezek a néhány soros ismertetők az érdeklődés felkeltésére talán elegek lehetnek. Reméljük, hogy az itt leírtak kíváncsivá teszik Önöket, és a szakmai előadásokon, valamint a helyszíni bejárások során bővebb információkkal is szolgálhatunk.

Jelentkezés a roadshow-ra ezen a linken.


SB-Controls Kft.

2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz.
Tel: +36 23 501 170, fax: + 36 23 501 180
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.huwww.saia-pcd.com

Még több SB-Controls