Skip to main content

Atmel: nyolcbites – és korszerű

Megjelent: 2016. április 06.

Sokan talán már el is felejtették a nyolcbites mikroprocesszorokat, pedig sok egyszerű vezérlési feladat ezekkel is kiválóan megoldható, különösen, ha a 8 bites mikrovezérlő egyébként „minden földi jóval” fel van szerelve, ami a megoldást kényelmessé teszi.

 

Ezt az utat járja az Atmel is a nyolcbites világ legnagyobb teljesítményű processzorának kibocsátásával, amely kis fogyasztással és 1 kbájtos flash-memóriával rendelkezik. Az új ATtiny102/104 MCU akár 12 MIPS számítási teljesítménnyel is futhat, és olyan belső perifériákkal van ellátva, ami csak a nagyobb teljesítményű eszközöknél szokásos. A nyolcbites MCU-k piacának növekedése nagyrészt olyan alkalmazásokból származik, amelyekre régebben a diszkrét elemekből összerakott megoldások voltak jellemzők. Az ilyen egyszerű megoldások visszatérő elemei az időzítések, a motorvezérlés, bizonyos funkciók logikai feltételektől függő ki-be kapcsolása. A nyolcbitesek fontos alkalmazási területét alkotják továbbá a személyi egészséggondozás egyszerűbb feladatai, a háztartási gépek és más fogyasztási cikkek. Az ATtiny102/104 MCU mindezt kicsiny, árhatékonyságra optimalizált, kis kivezetésszámú, mindössze 1 kbájtos flasht tartalmazó kivitelben valósítja meg. Ezen belül azonban a firmware külső eszközt nem igénylő újraprogramozhatóságával, a megbízható motorvezérléshez szükséges, pontos belső órával, gyors USART-kommunikációval, 10 bites, belső referenciás AD-átalakítóval, az 1,8…5,5 V-os tápfeszültség-

tartománnyal és a statikus RAM adatainak megőrzését is biztosító, 100 nA alatti alvó állapotú áramfelvétellel teszi lehetővé, hogy a fejlesztő kihasználhassa a korszerű architektúra előnyeit.


www.atmel.com