Skip to main content

Analog Devices: szélessávú effektívérték-mérő

Megjelent: 2013. augusztus 08.

analogAz effektívérték-mérés analóg megvalósításánál gyakran találkozunk dinamikai és sávszélességi problémákkal. Különösen igaz ez a GHz-es frekvenciatartományra, amelynek pedig egyre nő a jelentősége a napjainkban széles körben használt kommunikációs módszerek terjedésével. Az Analog Devices ADL5906 TruPwr RMS-detektora erre a méréstechnikai feladatra kínál igényes megoldást.

A használati frekvenciasávja 10 MHz-től 10 GHz-ig húzódik, a bemeneti jeltartomány – 50 Ω-os aszimmetrikus jelről meghajtva – 67 dB-t fog át. Előnye, hogy a bemeneten nem igényel szimmetrizáló (balun) vagy hangoló áramkört. A bemenőjel megengedett maximális csúcstényezője elegendő a GSM-EDGE-, a CDMA-, a W-CDMA-, a TD-SCDMA-, a WiMAX- és az OFDM-alapú LTE-szabványoknál előforduló jelalakok precíz méréséhez.

analog

A működési hőmérséklet-tartomány –55…+125 °C, de a ±1 dB-nél jobb pontosságot is széles –40…+125 °C tartományban „hozza” az eszköz. A pontosság hőmérsékleti feltételének teljesülése beépített hőmérsékletszenzorral ellenőrizhető. A kimeneti jel dB-ben lineáris karakterisztikájú, analóg feszültség, amelynek skálatényezője 55 mV/dB (1,1 V/dekád), de ettől eltérő skálatényezők beállítására is van lehetőség. A tápfeszültség 4,75…5,25 V között lehet, az áramfelvétel működés közben 68 mA (25 °C-nál). Ez „alvó” üzemmódban 250 μA-re csökken. Az elektronikusan kikapcsolt eszköz 1,4 μs alatt „felébreszthető”. Tulajdonságai a térerősség-indikáción kívül az RF-méréstechnikára és a teljesítményerősítők linearizálására és teljesítményszabályozására is alkalmassá teszik.

www.analog.com/adl5906