Skip to main content

Analog Devices: DSP-rendszercsip gyors és összetett jelfeldolgozásra

Megjelent: 2015. július 23.

Analog-SoCAz Analog Devices újdonsága az a nyolctagú rendszercsip (SoC-) -család, amely két SHARC-processzormagjával és fejlett DSP-segédprocesszoraival 20 GFLOP lebegőpontos műveleti sebességgel képes jeleket valós időben feldolgozni például FFT vagy véges (FIR), vagy végtelen (IIR) impulzusválaszú digitális szűrőalkalmazásokban.

Az ADSP-SC58x és az ADSP-2158x-sorozat tagjainak fogyasztása a 2 W-ot sem éri el. Ezzel az új termékcsalád energiahatékonysága ötszöröse a korábbi SHARC-alapú modellekének, sőt még az eddigi legjobb versenytársait is kétszeresen múlja felül. Ez döntő előny lehet az olyan alkalmazásoknál, ahol az eszköz hőleadása nehézségekbe ütközik, vagy például a projekt nem viseli el ventilátoros hűtés magasabb árát és alacsonyabb megbízhatóságát. Az alkalmazások köre kiterjed az automotív és a professzionális és a fogyasztási célú audioberendezésekre, többtengelyes mozgzásvezérlőkre és az energiaeloszó rendszerekre. Az ADSP-SC58x-családban a SHARC+ processzormagok és a DSP-gyorsítóegységek mellé még egy lebegőpontos koprocesszorral is felszerelt ARM Cortex-A5 processzort és Neon DSP-kiterjesztéseket is beépítettek, amelyek elegendő számítási teljesítményt nyújtanak az időkritikus audiojel-feldolgozáshoz éppúgy, mint a zárt hurkú ipari szabályozásokhoz és szenzorokhoz. Az interfészek között Gigabit-Ethernet, USB, SD-memória, PCI-Express és más kommunikációs megoldások is megtalálhatók.
Az ADSP2158x-család az előbbitől eltérően nem tartalmaz ARM Cortex-A5 processzort, tehát az elsősorban DSP-műveletekre épülő alkalmazásokhoz ajánlott.
www.analog.com