Skip to main content

Aktív tűzvédelmi funkciókkal bővített épületfelügyeleti rendszerek Saia PLC-vel

Megjelent: 2019. május 21.

sb controls lidKözel tíz évvel ezelőtt kezdte meg a szolgálatát az első PCD vezérlőegységünk a tűzbiztonságban. Azóta számos változás történt mind jogszabályi szinten, mind az alkalmazható PLC-k területén, amelyekről rövid áttekintést szeretnénk adni…

 

 

 

 

Az épületautomatizálás tárgyalásakor mindig nagyobb figyelmet kap az épület üzemszerű működését kiszolgáló automatika, mint a vészhelyzeteket, és ezáltal a személy- és vagyonbiztonságot szolgáló vezérlőegységek és felügyeleti funkciók. Holott a veszélyhelyzet is egyike az épület lehetséges „üzemmódjainak”, amire az automatikának fel kell készülni, és hasznos támogatást kell nyújtani a helyzet megoldásához.

 

Aktív tűzvédelmi funkciók

A szakirodalom szerint az aktív tűzvédelem egyrészt érzékeli a tűz keletkezését, másrészt (fél)automatikusan saját vagy külső érzékelők jelzésének hatására oltani kezdi a tüzet. Osztályozásuk is az utóbbi jellemzőjükből adódik, hiszen oltóanyaguktól függően csoportosíthatjuk őket:

  • Vízzel oltók (sprinkler rendszerek, vízköd rendszerek);

  • habbal oltók (habsprinklerek, habbal való feltöltés);

  • gázzal oltó rendszerek; 

  • aeroszolos oltók;

  • paneloltók, stb. 

 

Felmerül tehát a kérdés, hogy a fentiek fényében a PLC, mint aktív tűzvédelmi eszköz, hogyan tudja megállni a helyét az ismert tűzvédelmi eszközök között. A minősített PLC jellemzően a nagy, közösségi épületekben (pl.: irodaházak, repülőterek, szállodák, bevásárlóközpontok…) a kommunikáció segítségével látja el a feladatát – a tűztabló és a terepi eszközök közötti több kilométernyi speciális tűzálló kábelhalmazt hivatott felváltani sokkal kevesebb kommunikációs kábelre. Ahogy az első ábrán is látszik, az aktív tűzvédelmet ellátó Saia PLC-k soros kommunikációs vonalon kommunikálnak egymással, illetve a központi (tűztablóban helyet kapó) PLC-vel.

 

1 rendszerrajz

1. ábra  Az aktív tűzvédelmi funkcióval bővített épületfelügyeleti rendszerek egyik megvalósítási lehetősége

 

Tűzvédelmi funkciók a tűzbiztonságban alkalmazott vezérlőegységek esetében (1. ábra):

Hő és füst elleni védelem: a nagy közösségi épületek esetében, ahol egy időben sok ember tartózkodik nagyon fontos a biztonságos kiürítés megoldása tűz esetén is. Fontos, hogy a tűz által még nem érintett területekről gyorsan és hatékonyan kerüljön eltávolításra a menekülést, kiürítést zavaró füst és forró levegő. Ezt számos füstmentesítő ajtóval vagy ablakkal, illetve megfelelő nagy teljesítményű füstmentesítő, elszívóventilátorokkal valósítják meg, amelyek a terepi „tüzes” PCD-khez kerülnek bekötésre.
Vészvilágítás biztosítása: a hő- és füstmentesítő rendszerek mellett a megfelelő világítás biztosítása is fontos a kiürítéshez, amelyre speciális vészvilágítási rendszereket telepítenek. Ezek aktiválása jellemzően automatikus, de sokszor igényként merül fel a manuális beavatkozási lehetőség biztosítása is.
Távvezérelt feszültségmentesítés: az oltási területen lévő, működő villamos berendezéseket, szekrényeket megfelelő módon feszültségmentesíteni kell a tűzoltók és a tűzoltás biztonsága érdekében.

 

2 tmt

2. ábra  A PCD3.M5340-es TMT-je

 

Változó jogszabályi környezet

Cégünk 2010 nyarán fordult az ÉMI-hez (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.), hogy Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítvány (TMT) igazolja a PCD3 termékcsalád megfelelőségét az „aktív tűzvédelmi vezérlőeszköz” funkció ellátására. Partnereink számos rendszert telepítettek ennek megfelelően, hiszen a PLC beépítése mellé „csak” egy tanúsítványt (2. ábra) kellett az átadási dokumentációhoz csatolni, illetve átadáskor az illetékes tűzoltónak bemutatni. Öt év eltelte után, amikor a megújítást kértük, szembesülnünk kellett a jogszabályi változással: a korábbiaktól eltérően már nem csak a termék vizsgálatát végzi az ÉMI, hanem a gyártót és a gyártási rendszerét is tanúsítja. A 305/2011/EU rendelet, valamint a 275/2013 (VII.16.) Korm. rendelet szerint a tűzvédelmi rendszerek az 1. rendszerbe tartoznak, amelynek értelmében a lenti táblázat szerint:

  • A gyártó végzi: az üzemi gyártásellenőrzést – a gyárban vett mintákon végzett vizsgálatokkal, meghatározott vizsgálati terv szerint;

  • az ÉMI, mint bejelentett terméktanúsító szerv, a termék teljesítményállandósági tanúsítványát (TÁT) a termék típusvizsgálata, valamint a gyártóüzem és gyártásellenőrzés alapvizsgálata alapján adja ki;

  • ezt követően az ÉMI évente folyamatos gyártásfelügyeletet végez.

  • A gyártó az építési termék alapvető jellemzői alapján adja ki a teljesítménynyilatkozatot.

sb controls tablazat

 

A Nemzeti Műszaki Értékelést követően a hatályos jogszabályoknak köszönhetően 2017-től már nemcsak a PCD3.M5340-es vezérlőegység, hanem a PCD1/2/3/7 termékcsaládok tagjai is alkalmazhatók tűzbiztonsági feladatokra.

 

3 oktatasi anyag reszlete

3. ábra  Az oktatási anyag részlete

 

Az átfogó ellenőrzés menete

2015-ben válaszút előtt álltunk: vagy a késztermék megoldási irányába indulunk el vagy szigorú eljárásrend mellett meghagyjuk a Saia rendszerek szabadon programozhatóságát és széles körű alkalmazhatóságát.
Az előbbi esetben kész terméket bocsátunk piacra – ennek köszönhetően csak az általunk meghatározott adatpontszámú konfigurációk állnak partnereink rendelkezésére, az elosztószekrénybe szerelve és felprogramozva. Az utóbbi esetben továbbra is a Saia vezérlőegységek erősségére támaszkodva rugalmas kialakítású hardver, szabadon programozható és felhasználói (akár kivitelezői, akár üzemeltetői) igényekhez (pl: kommunikációs csatorna, adattárolás, web-es vagy SCADA megjelenítés terén) igazítható rendszer építhető ki. Ez természetesen magával vonja a nagyobb figyelmet gyártói, kivitelezői és üzemeltetői oldalról is.
Az ellenőrzés a tervezési szakaszban megkezdődik, hiszen – a saját eljárásrendünk szerint – aktív tűzvédelmi funkciókkal bővített épületfelügyeleti rendszert Saia PLC-vel csak érvényes bizonyítvánnyal rendelkező tervező készíthet. Évente több alkalommal tartunk képzést, amelynek keretében az általános hardver-szoftver tudnivalók mellett a speciális elvárások és követelmények ismertetése kap szerepet (3. ábra). Az oktatás végén írásbeli vizsgát tesznek a résztvevők (tervező, villanyszerelő, programozó, műszaki ellenőr, projektvezető, üzemeltető), amelyről egy évig érvényes bizonyítványt kapnak.

 

4 konfiguracio

4. ábra  Irodaházi PLC-konfiguráció szállításra készen


A tervrajzon szereplő hardverkonfiguráció alapján a Svájcból beérkezett hardverelemekből fényképes jegyzőkönyv készítése mellett épül fel a tényleges hardverkonfiguráció (4. ábra). A szekrénybe szerelést, valamint a működtető program elkészítését is figyelemmel kísérjük, hiszen ezek is elengedhetetlenek a végső audithoz, illetve a Teljesítmény Állandósági Tanúsítvány (TÁT) kiadásához. A végellenőrzéssel és a rendszer átadásával sem kerül ki a figyelmünk alól a rendszer, hiszen kötelező karbantartási auditokra (5. ábra) kerül sor maximum féléves ciklusidővel.

 

6 diagnostic file

5. ábra  Egy szegedi PCD Diagnostic File részlete

 

Gyakorlati előnyök

Az első olvasatra túlbonyolítottnak tűnő ellenőrzési rendszer lényege az osztott felelősség, amely nemcsak védi a résztvevőket, hanem az érdekeiket is szolgálja. Az előbbire remélhetőleg nem kerül sor, hiszen ahhoz vagyoni- és/vagy személyi sérüléssel járó káresemény szükséges. De ebben az esetben is egy zárt, visszakövethető, fényképekkel és programdiagnosztikai fájllal dokumentált felügyeleti rendszerről beszélünk, amelyről gyorsan kideríthető, hogy sérült-e az utolsó audit óta, vagyis könnyen azonosíthatóvá válik a „károkozó”. Az utóbbi is a károkozáshoz köthető, hiszen nemegyszer hallunk átadott elosztószekrényekről, amikben átkötések, kikötések történnek „maguktól” – jellemzően szabálytalanul. A programozói szabotázs sem ismeretlen fogalom, hiszen többször hallani rendszerleállásról fizetési gondok esetén vagy épp elbocsátás után. Sajnos a jogtalan szoftverhasználat is egyre gyakoribb probléma napjainkban. Többször találkoztunk mi is olyan programmal, amelynek készítője a munkahelyi programozószoftverrel készített magánmunkákat.
Mivel a működtető szoftverről kétféle nyilvántartás is készül – (Softwer Diagnostic File (5. ábra), Online Configurator (6. ábra)), amelyekben többek között szerepel a programozó szoftver tulajdonosa, a programozó, valamint a PLC fizikai címe, továbbá a legutolsó programletöltés időpontja – könnyen azonosíthatóvá válnak az esetleges anomáliák, eltérések.

 

7 Online Config
6. ábra  Irodaház tűztabló PCD2-esének Online Configurator képe

 

Szerző: Dudás Anita – SB-Controls Kft.

 

SB-Controls Kft.
2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz.
Tel: +36 23 501 170
Fax: + 36 23 501 180
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.hu

www.saia-pcd.com

 

Még több SB-Controls