Skip to main content

ABB napenergia-hasznosítási portfólió az Intersolar 2018 szakkiállításon

Megjelent: 2018. június 15.

abb intersolar 2018 react 2 lidAz ABB teljes körű „sun-to-socket” megoldások szállítására törekszik a napenergia-ágazatban. Portfóliójuk legújabb tagjai a PSV-175 nagy teljesítményű string inverter és a REACT 2 napenergia-tárolási megoldás – amelyek az ABBfree@home® és AC Wallbox EVLunic gyorstöltő rendszerbe integrálhatók – azt mutatják be, hogy miként hasznosítható a napenergia napjainkban, illetve a jövőbeni energiaigények kielégítésére. Az ABB AbilityTM platform által támogatott és az inverter-portfólióba beépített digitális képességek pedig olyan jövőbiztos megoldásokat garantálnak, amelyekkel valóban fenntartható napenergia-hasznosító rendszerek építhetők ki.

 

A Münchenben, 2018. június 20-22. között megrendezésre kerülő Intersolar Europe 2018 kiállításon a szakmai közönség megtekintheti az ABB PVS-175 típusú 1500 V egyenfeszültségű (1500 VDC), nagy teljesítményű string inverterét, amelyet elsősorban napelemparkokhoz fejlesztettek ki. A kategóriájában a legnagyobb névleges teljesítménnyel rendelkező inverterrel az alacsonyabb AC-feszültségű rendszerekhez képest akár 50%-kal is növelhető a kimenő teljesítmény. A nagyon magasnak számító, 1,3 kW/kg teljesítménysűrűséget nyújtó termékkel maximalizálható a teljes rendszer befektetési megtérülése.

 

abb pvs 175 v001 002

 

Szintén érdeklődésre tarthat számot az ABB új REACT 2 energiatárolási megoldása. A nagyfeszültségű, hosszú élettartamú lítiumion-akkumulátort magába foglaló REACT 2 a legnagyobb energiatárolási kapacitást biztosítja a lakossági rendszerek csoportjában, maximális kapacitása eléri a 12 kWh-t. Az energiafelhasználás tekintetében a REACT 2 hatékonysága akár 10%-kal is nagyobb lehet, mint az alacsonyabb feszültségű akkumulátoros megoldások, és ehhez a kedvező mutatóhoz még nagyobb mértékű költségmegtakarítás is társul. A moduláris kialakítású, más termékekkel, így például az ABBfree@home®-mal és AC Wallbox EVLunic gyorstöltővel rendszerbe illeszthető REACT 2 akár 90%-kal is csökkenti a lakóépület energiaköltségeit, de a napenergia hasznosítását is gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi.

 

abb react 2

 

A napenergia hasznosítására berendezkedő üzleti épületek számára a PVS-50/60 kínál ideális megoldást, amely segítségével egyszerűsíthető az üzemeltetés és a karbantartás, és – ami különösen fontos – az inverter alkalmazásával optimalizálhatók a költségek. A PVS-50/60 esetében a felhasználók kiaknázhatják a telepítési alkalmazás által biztosított kommunikáció és vezérlés előnyeit. Az app segítségével akár 70%-kal csökkenthető az üzembe helyezési idő. Az alkalmazás a meglévő energiairányítási és ellenőrző rendszerekkel történő integráció céljából harmadik fél készülékeihez is könnyen illeszthető.
2019-ben kerül forgalomba az ABB következő generációs, maximum 2091 kVA névleges teljesítményű PVS980 központi invertere, amellyel a cég a PVS inverter családját kívánja tovább bővíteni. Az új PVS980 kompakt, szabadtéri kialakítású házzal készül, amely lehetővé teszi, hogy az inverter a középfeszültségű részegységekkel együtt egy költséghatékony, 40 lábas konténerbe építhető legyen.
Az ABB standján látható lesz az új, kétirányú, maximum 2,3 MVA névleges teljesítményű PVS980-58BC inverter is, amelyet nagyméretű, hálózatra csatlakoztatott energiatárolási alkalmazásokhoz fejlesztettek ki. A termék összehangolja a napelemes rendszerek és az energiatárolós rendszerek energiatermelését, a karbantartási- és szervizütemezésüket. A PVS980-58BC 4-negyedes hatásos- és meddőteljesítmény-támogatást kínál fejlett hálózattámogatási funkciókkal. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas nagyfeszültségű akkumulátorcsoportokhoz, és jelentősen javítja az energiatárolási megoldások versenyképességét.
Az ABB egy évi fix átalánydíjas szervizszerződést kínál ügyfeleinek a Solar Care keretében, amely a napenergia-hasznosítási beruházás teljes élettartamára védelmet nyújt számukra. A célzott szervizprogram lehetővé teszi, hogy az ABB ügyfelei proaktív módon szabályozhassák a karbantartási költségeket. A rendszer kialakítása, valamint a támogatási igény függvényében Expert és Pro megnevezés alatt két különböző szintű szerződést is ajánlanak. A moduláris szervizcsomagokból felépülő szerződés akár 30 évig is biztosíthatja a szolárinverterek megbízható és tervezhető gondozását, hatékony szervizelését.

 

ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
1134 Budapest, Kassák Lajos utca 19-25.
Tel.: +36 1 443 2100
www.abb.hu