Skip to main content

A XXI. század szállodájának automatikája

Megjelent: 2019. február 13.

1 hotel lid2A Holt-Duna partján épült Dombori Beach néven ismert egykori üdülőközpont a tavalyi évben újjászületett és négycsillagos szálloda és rendezvényközpontként kezdte meg működését Donautica Étterem és Hotel néven. A közel 1,3 milliárd forintos projekt során a régi üdülő teljes rekonstrukción esett át, amit egy komplett web-technológiára építő épületautomatikai rendszer telepítése tett teljessé.

 

A Dél-Dunántúl és a Duna természeti szépségei, a szekszárdi borvidék közelsége tökéletes alapot adnak egy négycsillagos szálloda megvalósításának. Ezt a lehetőséget felismerve született meg a 800 m2 alapterületű Donautica Étterem és Hotel, amelyet 2018. október 26-án adtak át Fadd-Domboriban 11 egyedi kialakítású szobájával és 6 apartmanházával (1. és 2. ábra).
Az immár 58 férőhelyes modern hotelnek „múltja van”, hiszen a Fadd-Dombori strand 1960 körül kezdte meg működését. Alig néhány év alatt számos vállalati üdülő épült, köztük a cikkben szereplőnek az elődje, amely valaha a 22. számú Állami Építőipari Vállalat üdülője volt. A felújításig 5 db hat-, 5 db négy- és 1 db kétszemélyes összkomfortos faházzal várta vendégeit a közel 7000 m2 területen mólójával és tengerpartszerűen kialakított strandjával.

 

2 hotel
1. ábra

 

Modern megjelenés és még modernebb műszaki tartalom

A Donautica Étterem és Hotel azon kevés beruházások egyike, amelynek műszaki tartalma nem esett áldozatul a költségvetés realizálásának. Az új hotel megálmodói egy olyan 21. századi szállodát szerettek volna létrehozni, amely ötvözni tudja a régi időkhöz méltó, háborítatlan környezetbe illő eleganciát a modern technika vívmányaival.

 

1 hotel

2. ábra


A kivitelezés során a megújuló energiákra alapozó, energiahatékonyságot szem előtt tartó épületgépészeti rendszer megvalósítása volt a cél, így hővisszanyerős légkezelők, hőszivattyú és napkollektor kapott helyet a szállodában. A közösségi terek és konyha levegőminőségéért 4500 m3/h és 5500 m3/h levegőforgató kapacitású légkezelők felelnek.
A hűtési-fűtési rendszer alapját egy hőszivattyú adja a maga 170 kW fűtési és 168 kW hűtési teljesítményével. A hőszivattyú mellett a HMV készítésben részt vesz 20 db vízszintes síkkollektor is, amelyek az 1000 literes HMV-tartályt töltik. Mind a 11 szobában helyet kapott egy-egy 160 m3/h légbefúvó kapacitású fan-coil, amelynek ~1 kW a fűtési és ~1 kW a hűtési teljesítménye.
A teljes projekt a komfortérzet maximalizálásának biztosítását tűzte ki célul, az alkalmazott épületgépészeti megoldások jó ár-érték arányának figyelembevételével.

 

3 sb controls

3. ábra

 

„Minden, ami a technológia csúcsa és illeszkedik a szállodához”

Ez a mondat volt az épületautomatikai rendszer „feladatkiírása”, ez fogalmazta meg a megrendelői igényeket. Az automatikának a stabil, zavartalan működést kell garantálnia, semmilyen kommunikációs zavar nem befolyásolhatja a szobák működését, ezáltal a vendégek kényelmét. Amint a 3. ábrán is látszik, a megvalósításhoz komoly automatikai rendszert kellett telepíteni. Minden szoba saját vezérlőt kapott a szigetüzem és a helyi vezérlés (beléptetés, fan-coil, felületfűtés, világítási körök, zsaluzia, dugaljáramkörök-kapcsolása: pl: minibár, törölközőszárító…) megvalósítására (4. ábra).

 

4 sb controls

4. ábra


A kazánházi PLC Modbus-on kommunikál a légkezelőkkel és a hőszivattyúval (5. ábra) a hőmérsékletek kijelzésére, és a hőadatok gyűjtésére. Szintén Modbus platformon valósult meg az emeleti PLC és a meteorológiai állomás közötti kommunikáció, amely a mért paraméterek segítségével képes arra, hogy elősegítse a komfortosabb és költséghatékonyabb működést. A globális besugárzásmérés és a szélmérés adatai az árnyékolók mozgatásában, illetve a különböző világítási képek kialakításánál segítenek, a hőmérsékleti adatokkal és az esőjelzővel kiegészülve a locsolórendszer működését szabályozzák. Az apartmanok esetében inkább a felügyeleti funkciók vannak túlsúlyban, hiszen már egy meglévő rendszerre telepítettek automatikát. Itt a fan-coil-ok és a padlófűtés szabályozása a fő feladat.

 

5 sb controls

5. ábra


A wellness-részleg esetében szintén a hőfok kijelzések és az állapotjelzések képezik a felügyeleti rendszer részét. Mind az élmény-, mind a pezsgőmedence esetében a forgatószivattyúk, a masszázs szivattyúk, az élménykompresszor és a szűrőtartályok adatait gyűjtik és jelenítik meg. A pH-szint és a klórtartalom mellett, az üzemóra és kapcsolási szám, valamint a forgatott víz mennyisége is kijelzésre kerül csakúgy, mint az aznapi és az előző napi pót, illetve öblítő víz mennyisége.
A világításról is érdemes néhány szót ejteni, hiszen 0–10 V-os dimmelhető lámpák kerültek mindenhová. Az automatika a szálloda életéhez illeszkedő világításjeleneteket biztosít a különböző helyiségekben (6/a. ábra). A világításjelenetek beállítását (6/b. ábra) egyszerű módon engedélyezéssel és a kívánt fényerősségnek megfelelő világítási szint százalékos értékének beírásával lehet megvalósítani. A különböző eseményekhez – mint reggeli, ebéd, vacsora vagy grill a teraszon – egyedi világításkép tartozik, amelyek megválasztása a személyzet feladata.

 

6a sb controls

6/a. ábra

 

6b sb controls

6/b. ábra

 

Megjelenítés – a gépész szemléleten túl

A megjelenítőképek láttán szembetűnő, hogy a megszokott gépészeti rajzok helyett színes piktogrammokat vagy táblázatos szövegeket alkalmaznak, mivel a felügyeleti rendszer diszpécser funkcióját a szálloda munkatársai látják el. A kezelőszemélyzet nem feltétlenül rendelkezik mélyebb műszaki tudással, ezért a kijelzéseknél a számukra is egyszerű és érthető megjelenítés lényeges szempont volt.
Emiatt a programozóknak kellett kilépniük a komfortzónájukból és android-platformon megszokott megjelenítést idéző képeket kellett létrehozniuk.
Az egyértelmű, színes, képes kezelés lehetősége mára már mindennapos igénnyé vált az okostelefonok és a tabletek elterjedésével.
A szálloda teljes felügyelete HTML5-ös, webképes megjelenítésre épül a PLC-k-ben található webszervereknek köszönhetően. Az eredeti tervek szerint minden szobában helyet kapott volna egy érintőképernyős panel, amelyen a vendég kezelhette volna az épületgépészeti rendszerek helyi beállításait. A különböző szobai beállításokat a recepcióról nem tudták volna befolyásolni. A szobai egyéni érintőpaneles verziót végül elvetették a túl magas költségek miatt, de a minél magasabb szintű szolgáltatás érdekében rugalmasan kezelték a hiányt a kivitelezés során.

 

7a hotel

7/a. ábra

 

7b sb controls

7/b. ábra

 

Hazánkban az elsők között

A 7. ábrán látható kezdőképet és a szobaképet figyelmesen megnézve szembeötlik, hogy a recepción dolgozó személyzet egyéni jelszót generál – a „Generálás” gomb segítségével az aktív időszakra egy négyszámjegyes jelszó hozható létre – a szállóvendégek részére, amelyet szobánként megkapnak. A szobában pedig egy, a szobához társított QR-kód található, amely tartalmazza a szoba megjelenítő-képének elérhetőségét a megjelenítő-szoftverrel együtt. Ezen a felületen tudja a vendég saját kívánalma szerint a hőmérsékletet állítani, illetve a zsaluziát mozgatni. Az aktív (foglalt) időszakon túl a jelszó érvénytelenné válik.
Az automatikai rendszer kivitelezőinek feladata a tervezésnél kezdődött, folytatódott a szekrényszerelési, bekötési és tesztelési feladatokkal, majd egy több mint 200 órás programozási munkában csúcsosodott ki. Az újjáépítés tervezése során megfogalmazott követelményeknek sikerült eleget tenni és a szálloda színvonalához illeszkedő automatikai rendszert létrehozni, amelyre méltán büszke lehet a megrendelő és a kivitelező egyaránt.

 

Szerzők: Dudás Anita – SB-Controls Kft., Hammer Roland – Zsók és Zsók Kft.

 

SB-Controls Kft.
2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz.
Tel: +36 23 501 170
Fax: + 36 23 501 180
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.hu

www.saia-pcd.com

 

Zsók és Zsók Kft.
7100 Szekszárd, Fagyöngy u. 1.
Tel: +36 74 413 873 
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.zsok.hu

 

Még több SB-Controls