Skip to main content

A Weidmüller u-mation nevű automatizálási és digitalizálási portfóliója

Megjelent: 2019. április 09.

weidmulleru-control 2000 vezérlőrendszer és u-create szoftvereszközök az automatizálási technológia területén kialakított egyedi megoldásokhoz – az érzékelőtől a felhőig. Eszközök gépi tanuláshoz és ipari analitikához.

 

 

 

A „u-mation” kifejezés egy sor különböző automatizálási és szoftverportfóliót takar, amelyeket a Weidmüller azzal a céllal állított össze, hogy az ügyfél alkalmazásához pontosan igazodó megoldásokat hozzon létre. A tökéletesen összehangolt portfólió ötvözi a moduláris automatizálási hardvereket és az innovatív tervezési és megjelenítő eszközöket a jól átgondolt digitalizálási megoldásokkal. Megvalósulhat ezáltal az összes folyamatszint intelligens kapcsolata az érzékelőtől a felhőig, emellett az intelligens analitikai modulok az összes releváns gépi és folyamatadat részletes kiértékelésére is lehetőséget adnak. Az eltérések és a rendellenességek már a folyamat korai szakaszában észlelhetők. Az innovatív portfólió tartalmazza a u-control 2000 vezérlőrendszert, a u-create szoftvert, valamint a gépi tanulás és az ipari analitika eszközeit.

 

u-control 2000 vezérlőrendszer

A u-control 2000 egy mindössze 54 mm-es, áramvonalas vezérlőrendszer két Ethernet, egy CAN és egy u-remote I/O-interfésszel. A vezérlőmodul alkalmas projektek mentésére, rendelkezik USB-szervizcsatlakozóval, és az adatcserét is lehetővé teszi. Tartalmaz ezenkívül 512 Mbyte RAM-ot, akkumulátorral védett valós idejű órát és microSD-kártyabemenetet is, amelybe akár 32 GB-os kártyák is helyezhetők. A vezérlőrendszer dupla A9-magos architektúrával rendelkezik, különálló valós idejű és nem valós idejű funkciókkal. A u-control szolgál hardverplatformként a u-create web, a u-create studio és a u-create IoT számára. Ezek az optimálisan összehangolt hardver- és szoftvereszközök automatizálási feladatok széles körének végrehajtását teszik lehetővé, az érzékelőtől a felhőig.

 

1 abra weidmuller

1. ábra  Weidmüller u-mation: A u-control 2000 vezérlőrendszerrel és a u-create szoftvermegoldásokkal a Weidmüller egy optimálisan összehangolt hardver- és szoftverportfóliót kínál automatizálási feladatok széles köréhez – az érzékelőtől a felhőig

 

u-create szoftvereszközök

A Weidmüller szoftvereszközök a u-mation automatizálási és digitalizálási portfólió kulcsfontosságú részét képezik. A gépekhez és a rendszerekhez helyfüggetlen hozzáférést biztosító webalapú szoftverektől az IoT-technológiával megvalósított felhő-kommunikáción át az ismerős tervezési környezetben megvalósítható komplex vezérlési feladatokig a Weidmüller minden alkalmazási területen az igényeknek tökéletesen megfelelő szoftvereket kínál, amelyek az alkalmazási igényekkel összhangban rugalmasan bővíthetők.

 

u-create web – platformfüggetlen vezérlőszoftver

A u-create web egy olyan webalapú tervezési szoftver, amelyet az IEC 61131-3 szabvány szerinti konfigurációhoz, rendszerparaméterezéshez és programozáshoz fejlesztettek ki. A szoftver webböngészőn keresztül érhető el és nem igényel telepítést, ami azt jelenti, hogy bármilyen hardveren és operációs rendszeren használható tervezési platformként. A rendelkezésre álló funkciók köre további szoftveralkalmazásokkal bővíthető. A u-create web a u-control és a u-remote együttes használatával gépek és rendszerek széles skálájához biztosítja az optimális automatizálási megoldást.

 

u-create studio – az automatizálás nyílt platformja

A vezérlőrendszer nyílt Linux-architektúrája révén a u-create studio számos lehetőséget kínál alkalmazásspecifikus szoftvermodulok telepítésére, lehetővé téve ezáltal a u-control 2000 rendszer adaptálását egyedi alkalmazásokhoz. A u-create studio CODESYS V3.5 fejlesztői környezettel rendelkezik, és támogatja az IEC 61131-3 által meghatározott összes programnyelvet, mint az ST, az AWL, a KOP, az FBS és az AS. A C/C++ környezet az objektumorientált programozást is lehetővé teszi. A tervezési eszköz egyszerű konfigurációt, diagnosztikát és 3D-rendszerszimulációt kínál, a hibaelemzést pedig erőteljes hibakereső és nyomkövető eszköz támogatja. A gépek közötti kommunikációt egy OPS-UA szerver szolgálja. A rendszert EtherCAT és CANopen fieldbus masterek, valamint egy Modbus-TCP slave teszi teljessé. A u-create studio szoftver a u-control és a u-remote hardvermegoldásokkal is kompatibilis.

 

2 abra weidmuller

2. ábra  Weidmüller u-mation: A u-create visu szoftver testre szabott megjelenítési megoldások megvalósítását teszi lehetővé berendezésekhez és rendszerekhez

 

u-create IoT – modulkészlet a „dolgok internetéhez”

A u-create IoT egy webalapú, licencmentes szoftvermegoldás a u-control 2000-hez, amelyet szabványos webböngésző segítségével érhetünk el. Az adatok Node-RED-en keresztül közvetlenül a felhőbe küldhetők. A szoftver támogatja a Microsoft Azure, az IBM Cloud és az Amazon felhőszolgáltatókat. A webalapú szoftverkörnyezet eszköztől és platformtól függetlenül használható, a Security-by-Design koncepció pedig garantálja a magas szintű biztonságot: a u-create a u-control 2000-en fut, és kompatibilis a u-remote I/O-modulokkal. (3. ábra)

 

 3 abra weidmuller

3. ábra  Weidmüller u-mation: Egyedi ipari analitikai megoldások értékelik az összegyűjtött folyamat- és gépadatokat, és optimalizálják a termelést

 

u-create visu – a méretezhető és platformfüggetlen HMI-szoftver

Az automatizálási területre kifejlesztett dinamikus, többpontos érintéssel kompatibilis megjelenítési megoldásoknak köszönhetően a u-create visu megkönnyíti a feladattervezést. Az integrált webszerver azt jelenti, hogy a különböző HTML5-kompatibilis kliensek további szoftverek telepítése nélkül használhatók. A kommunikációs illesztőprogramok széles választéka garantálja az új és meglévő gépekhez és rendszerekhez történő rugalmas integrálást. A u-create visu rugalmas architektúrája minden elterjedt operációs rendszert támogat, a dinamikus felhasználói felület pedig sokféle végberendezés használatát teszi lehetővé. A webalapú megjelenítési megoldások eredményeképpen az olyan webes technológiák, mint például a HTML5 és a JavaScript sokféle előnye optimálisan beépül a gépek és rendszerek üzemeltetésébe és felügyeletébe. A tervezési folyamatot előre definiált szimbólumkönyvtárak és szakmai stíluskalauzok teszik egyszerűbbé: a u-create visu segítségével testre szabott megjelenítési megoldások valósíthatók meg az automatizálásban.

 

u-mation – Ipari analitika és gépi tanulás

Az üzem életciklusa során a jobb hatékonyság és költségkontroll kulcsa a gépi és a folyamatadatok jövedelmező felhasználása.
A legmodernebb érzékelőtechnológiának és digitális hálózatnak köszönhetően a u-mation képes a mért értékekből a lényegeseket kinyerni, és ezeket intelligens elemzésekhez felhasználni. A gépi tanulás olyan innovatív elemzési megoldást kínál, amely szelektíven kezdeményez karbantartási műveleteket, minimalizálva ezzel a felesleges állásidőket. Az előrejelző karbantartásnak köszönhetően pedig a szervizintervallumok igény szerint, pontosan megtervezhetők. Az érzékelő-, az állapot- és a folyamatadatok zökkenőmentes megfigyelése lehetővé teszi a termékek minőségének (prediktív minőség) megbízható megállapítását. Az analitikai modulok tanulnak a gépi adatokból, így az idő múlásával egyre pontosabbá válnak. A gépi tanulási modellek a hatékonyabb termelési koncepciók jövőbiztos alapjaként szolgálnak.

 

További információ: https://www.u-mation.com/

 

Weidmüller Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: +36 1 382-7700
Fax: +36 1 382-7701
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.weidmueller.hu