Skip to main content

A WAGO Hungária éves sajtótájékoztatója

Megjelent: 2017. április 05.

wago2Az idén március 8-án tartotta a WAGO Hungária szokásos éves sajtótájékoztatóját, amelyben a 2016. év eredményein, a legfontosabb kereskedelmi partnerek munkájának elismerésén kívül a cég aktuális termékújdonságait is bemutatták. Röviden összefoglaljuk a lapunk olvasói érdeklődésére számot tartó tényeket.

 

A WAGO cég és magyar leányvállalata a 2016-os év folyamán egyaránt töretlenül fejlődött. Az előbbi 760 millió EUR értékű terméket értékesített világszerte, amely a 2015-ös bázisadathoz képest 5,5% növekedést jelent. A hazai leánycég 1,8 milliárd forintos éves forgalma pedig még ezt is meghaladja: 12%-kal több a 2015-ös eredménynél. Csak a hazai adatokat tovább vizsgálva a vásárlókat az értékesítés 56%-ában közvetlenül szolgálták ki, és 44%-uk vásárolt a cég viszonteladói partnerhálózatán keresztül. A leginkább villamos szereléstechnikai termékeiről ismert vállalat legnagyobb számban értékesített – és ebben az értelemben a legsikeresebb – terméke stílusosan egy olyan vezetékkötő elemcsalád, amellyel a csupaszolt (egyeres vagy sodrott) vezetékek kötését szerszámhasználat nélkül lehet pillanatok alatt létrehozni, módosítani vagy bontani. E termékcsaládból több mint 7 millió darabot adtak el 2016-ban.
A cég gyártmányspektrumának jelenét és jövőjét reprezentáló termékként mutatták be a főként az energiamenedzsment és épületautomatizálás területére ajánlott WINSTA-családot, amely dugaszolható csatlakozásokkal, szerelvényekkel és laposkábelekkel teszi lehetővé a hatékony installációt és karbantartást. 2-től 7-ig terjedő pólusszám-lehetőségeivel összetett vezetékkombinációkat is kezelhet, a csatlakozók pedig felépítésüknek köszönhetően védett, megbízható, könnyen oldható kötéseket létesítenek.
Számos további termékük segítségével lehet az energiamenedzsment és az épületautomatizálás területén használható, alkalmazás-specifikus megoldásokat létrehozni, lényegében minden elterjedt épületautomatikai és „okosvilágítás-technikai” kommunikációs technológia (pl. KNX, BACnet, DALI) előtt nyitott megoldásokkal.
Amint már láttuk, a magyar leányvállalat értékesítésének közel felét a viszonteladói forgalom képviseli. Emiatt a WAGO Hungária éves sajtótájékoztatóinak már hagyománnyá vált programpontjában elismeréseket adnak át a legjobb viszonteladó partnerek képviselőinek. Ezzel nem csak az elismert vállalkozások munkatársainak kíván köszönetet mondani, hanem az elismert vállalatokról is azt a képet alakítja ki azok vásárlóiban, hogy a viszonteladó komoly hozzáértéssel, széleskörű áttekintéssel rendelkezik a WAGO kínálata felett. A WAGO Hungária számára fontos, hogy ezek az elismerések ne csak az abszolút értékesítési számokban elért kiválóságot fejezzék ki, hanem a fejlődés dinamikáját is, és egyben lehetőséget adjanak a kisebb, esetleg kezdő partnercégeknek is, hogy ezeket az elismeréseket saját forgalmuk fejlesztésére használhassák. Emiatt viszont meglehetősen összetett, „sokkategóriás” elismerési rendszert dolgoztak ki, amelyben a legnagyobb éves forgalmat elért vállalatokon kívül a 30 millió forint alattiakat, az abszolút és a 30 millió alatti legnagyobb éves forgalomnövekedést elérteket is díjazták, de nem feledkeztek meg az automatizálás terén legnagyobb eredményt felmutató közvetlen partnerükről sem. Mivel az utóbbi kivételével mindegyik kategória három legjobbja kapott elismerő oklevelet, a számos díjazott felsorolásától eltekintünk. Talán csak a három abszolút győztessel teszünk kivételt, már csak azért is, mert ezek a partnercégek évek óta a toplista főszereplői, és emiatt minden bizonnyal teljes kompetenciával közvetítik a WAGO értékeit a végfelhasználók felé. A leg-legjobbak tehát: 1. Sonepar Magyarország Kft., 2. MILE Kft és 3. Mentavill Kft. Nemcsak nekik, hanem minden eredményes partnernek gratulálunk.

wago1

1. ábra A WAGO automatizálási termékprogramjának fejlődése


A technikai innováció aktuális eredményeinek ismertetése is az éves sajtótájékoztatók hagyományos eleme. Ma már elmondható, hogy a villamos kötéstechnika mellett a WAGO az automatizálás területén is megvetette a lábát. Az 1. ábrán a WAGO automatizálási térhódításának lépései láthatók a remote I/O rendszerek 1995-ös bevezetésétől kezdve a 2015-ben megjelent eCockpit szoftverrendszerig, amely az automatizálás távoli konfigurációs feladatait, az adatgyűjtést, a gép–gép (M2M) kapcsolatait, és a felhőalapú szolgáltatások problémamentes használatát támogatja. Az 1995-től napjainkig tartó fejlődéstörténetre visszatekintve látható, hogy a WAGO ma már a folyamat- és gyártásautomatizálás területén egyaránt versenyképes, világszínvonalú megoldásokat ajánl.
Külön előadás foglalkozott a WAGO-innovációk „kiindulópontjának” tekinthető csatlakozás- és jelöléstechnika újdonságaival: szereléstechnikai és NyÁK-ba ültethető sorkapcsok, a már említett WINSTA, és a gyorsan megvalósítható, tartós jelölések technológiája és a hozzájuk kapcsolódó tervezői támogatás is a cég erősségei közé tartozik. Újdonság a speciális jelöléstechnikai nyomtatóhoz, a WAGO smartPRINTER-hez alkalmazható vágóadapter, amely kifogástalan, egységes képet mutató, professzionális megjelenést kölcsönöz az alkalmazott jelzéseknek (2. ábra).

wago2

2. ábra WAGO-jelöléstechnika

Az előadó ismertette az X-COM®S rendszerben megjelenő dugaszolható sorkapocsrendszert, amely a TOPJOB®S rendszerrel kompatibilis, de az ipari nehézcsatlakozókkal is integrálható, lehetővé teszi az előkonfekcionált csatlakozások létesítését, a részegységek gyors és megbízható csatlakoztatását, amivel különösen a gépgyártók érdeklődésére számít. A POWER CAGE CLAMP nagyáramú sorkapcsok a teljesítményelektronika számára kínálnak megoldásokat akár 1000 V AC/DC-ig, 1500 V DC-ig, illetve 353 A-ig. A NyÁK-kapcsok ugyancsak a teljesítményelektronika igényeit elégítik ki gyorsan – és szerszám nélkül – csatlakoztatható megoldásaikkal, akár 25 mm2 vezetékkeresztmetszetig.
A rövid tudósításunk keretében nem térhettünk ki minden újdonságra, azonban az érdeklődők a WAGO Hungária műszaki támogatómérnökeitől minden további információt megkaphatnak.


Tóth Ferenc

Még több WAGO Hungária