Skip to main content

A termelékenység, hatékonyság és biztonság kevésbé értékelt elemei

Megjelent: 2023. január 28.

Farnell lidA jövő gyárai gyakran szorosan kapcsolódnak olyan divatos kifejezésekhez, mint a tárgyak internete (IoT), az ipari IoT, az ipar 4.0 és más csúcstechnológiai mozgalmak. Ahogy azonban Cliff Ortmeyer, a Farnell globális műszaki marketingvezetője elmagyarázza, gyakran az egyszerű, visszafogott termékek és alkatrészek ugyanolyan fontosak lehetnek a termelékenység, a hatékonyság és a biztonság eléréséhez egy modern üzemben.

 

 

Amikor az emberek a jövő gyárát képzelik el, gyakran gondolnak autonóm szállítójárművekre és más robotizált gépekre, amelyek éjjel-nappal hatékonyan, megszakítás és állásidő nélkül végzik el a feladataikat. Való igaz, hogy az új technológiai innovációkat egyre inkább átveszik a gyárakban, amelyek példátlan termelékenység- és hatékonyságjavulást hoznak magukkal. Egy gyártósor azonban csak annyira erős, amennyire a leggyengébb láncszeme. Egy tipikus üzemben számtalan olyan alkatrész van, amely „a radarernyő alatt” működik, de mégis kritikus funkciókat lát el, különösen, ha a biztonságról van szó.
Ha egy kapcsológomb, tárcsa vagy lámpa nem működik megfelelően, az veszélybe sodorhatja a gyártósor rugalmasságát, és potenciálisan életeket veszélyeztethet. A nehézgépek közelében dolgozó személyzet biztonsága elsődleges fontosságú, és nem lehet veszélyeztetni. Még a legkisebb alkatrészeknek is megbízhatónak kell lenniük, és továbbra is hibátlanul kell működniük.
A kis- és középvállalkozások (kkv-k) világszerte jelentős hányadát teszik ki a vállalkozások összlétszámának, és az egészséges gazdaság gerincének tekintik őket. A dinamikus kkv-szektor munkahelyeket teremt, és növekedést generál a helyi és a tágabb értelemben vett gazdaság számára. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a kkv-k a munkahelyek mintegy 70 százalékát adják, és átlagosan a hozzáadott érték 50–60 százalékát állítják elő. A feltörekvő gazdaságokban a kkv-k a teljes foglalkoztatás 45 százalékát, a GDP 33 százalékát adják. A regionális és globális gazdaságokhoz való együttes hozzájárulásuk kiemeli annak kritikus szükségességét, hogy ezek a vállalkozások a lehető leghatékonyabban, legbiztonságosabban és legtermékenyebben működjenek.

 

A járvány utáni hullám meglovaglása

Jelenleg a kkv-k pandémiát követő fellendülése erőteljesebb megrendelésállományt és gyorsabb terjeszkedést eredményez. Következésképpen az automatizálásba, a digitalizációba és más innovatív technológiákba történő beruházások továbbra is növekednek. Ahelyett, hogy a nagyobb méretgazdaságossági előnyöket kihasználó nagyvállalatokkal versenyeznének, sok kkv inkább a speciális vagy hiánypótló piacokon való kereskedéssel teremti meg értékét. Ezért a gyártósorok gyakran erősen specializáltak és testre szabottak. Ráadásul gyakran nem engedhetnek meg maguknak jelentős tőkebefektetést egy teljes gyártósor automatizálására vagy a gyártási folyamatok robotikával történő átalakítására. Általában a digitalizáció bevezetése lassabb ütemben történik, és több gyártótól származó, egymástól eltérő rendszereket és alkatrészeket foglal magában, hogy egy zökkenőmentes egészet hozzanak létre.

 

1

1. ábra


Miközben az innovatív, új termelési módszerek új termelékenységi szinteket szabadíthatnak fel, a vállalkozások számára létfontosságú, hogy az alapokat is jól kezeljék. Ebben az esetben az „alapok” a modern gyártósorok kevésbé divatos elemeire vonatkoznak, amelyek kritikus feladatokat látnak el. Ezek közé az elemek közé tartoznak a biztonsági gombok, az oszlop- és jelzőfények, valamint a riasztórendszerek, amelyek soha nem kerülnek a címlapokra – kivéve, ha elromlanak.

 

Kritikus biztonsági funkciók

A vészleállítógomb az egyik legalapvetőbb, de egyben az egyik legfontosabb alkatrész, amelyet egy üzemben használnak. Ez a kritikus fontosságú alkatrész megakadályozhatja a berendezések károsodását, a személyzet sérülését, és szélsőséges esetekben élet és halál közötti különbséget jelenthet. Ennek az egyetlen berendezésnek 100 százalékig megbízhatónak kell lennie. A globális elektronikai alkatrészforgalmazók, mint például a Farnell, számos jó hírű gyártótól származó megállító gombot kínálnak különböző kialakításban és konfigurációban, hogy megfeleljenek az üzem vagy a munkaerő különleges igényeinek. A vészleállító gombok rendelkezhetnek kulcsos vagy nem kulcsos aktiválással, húzás-kioldás vagy elfordítás-kioldás funkcióval, valamint a jobb láthatóság érdekében a gombok megvilágításával.

 

2 Eaton

2. ábra SL7-100-L-RG-24LED, Eaton

 

3 Mallory Stack Light

3. ábra JT028-RYGBC-CD, Mallory

 


Az Eaton a biztonságos leállítás és a vészleállítás gombjainak átfogó választékával rendelkezik, amelyek felszerelhetők a berendezések elejére vagy közvetlenül a gyár padlójára. Az önellenőrző kapcsolóelemek még hibás telepítés vagy túlzott erővel történő működtetés esetén is garantálják a működési biztonságot. Az Eaton vészleállító gombjai a magas fokú védettséget (IP67, IP69K) nyújtó robusztus kialakításnak és a széles környezeti hőmérséklet-tartománynak köszönhetően kiválóan alkalmasak a zord környezetben való használatra is. Végső soron a vészleállító gomb kritikus fontosságú elem az emberek, gépek és rendszerek alapos védelmének biztosításához.
A jelzőlámpák, fényoszlopok szintén példák azon berendezésekre, amelyek ritkán keltik fel a figyelmet, mégis létfontosságú funkciót töltenek be, mivel lehetővé teszik a vizuális gyár lehetőségét. A világítás intelligens használata a jó automatizálási rendszertervezéssel kombinálva lehetővé teszi, hogy az emberi gépi interfészek (HMI) vizuálisabb megközelítést biztosítsanak a hibaelhárításhoz. A fényoszlop gyakran jelzőfényeket használ, hogy pontosan megjelenítse, hol történt a probléma. A jelzőlámparendszerek vagy jelzőfények is használhatók arra, hogy könnyen érthető és intuitív vizuális jelzésekkel tájékoztassák a gyár dolgozóit a termelés állapotáról és a jelenlévő potenciális kockázatokról, különösen zajos környezetben. Ilyen például az SL7-100-L-RG-24LED jeladóoszlop az Eatontól és a JT028-RYGBC-CD jelzőoszlop a Mallorytól. A hibakeresés során a jelzőfények értékes időt takaríthatnak meg a lehetséges problémák azonosítása és elkülönítése során, javítva az üzem biztonságát és az elvégzendő karbantartási munkák hatékonyságát.
A jelzőfények és a hangjelző rendszer tovább javíthatja a biztonságot. Ezek az eszközök általában nem a futurisztikus gyártósorokhoz kapcsolódnak, de mégis létfontosságú funkciót töltenek be. A forgalmazók a nehézgépek biztonságát javító lehetőségek jelentős választékát kínálják, és biztosítják, hogy vészhelyzet esetén a segítséget gyorsan oda lehessen irányítani, ahová szükséges. A Werma Signaltechnik GmBH 57005268 falra szerelhető hangjelzője (membrános sziréna) a piacvezető megoldások közé tartozik beltéri és kültéri használatra.

 

4 Werma

4. ábra 57005268, Werma Signaltechnik GmbH

 


Ahogy az üzemek tervezése egyre kifinomultabbá válik, új technológiai megoldások jelennek meg a piacon a biztonság érdekében, amelyek kiegészítik az olyan bevált alkatrészeket, mint a riasztók és a gombok. Például a biztonsági fényfüggönyök, amelyek virtuális akadályt hoznak létre a veszély körül, lényegében közelségérzékelőként működnek, és a mechanikus akadályok alternatívájaként használhatók. Fényt használnak arra, hogy virtuális akadályt hozzanak létre egy tárgy vagy terület körül. Ha működésbe lépnek, azonnal és automatikusan aktiválhatják az olyan biztonsági funkciókat, mint a riasztás vagy a berendezés leállítása, hogy csökkentsék a mozgó gépeken karbantartást végző személyzet megsérülésének kockázatát.

 

A modern gyárak kevésbé értékelt elemei

A modern üzemek számos biztonsági elemét ideális esetben soha nem kell működésbe hozni. Szükség esetén azonban működniük kell. Az üzembentartók számára kritikus fontosságú, hogy biztosak legyenek abban, hogy minden berendezés tanúsított, tesztelt és naprakész. Az emberek és a gépek egymás mellett történő munkavégzése magában hordozza a kockázatokat, és olyan eszközök használatát igényli, amelyek megvédik a dolgozókat a nem biztonságos gyakorlatoktól, felgyorsítják a hibakeresést, és vészhelyzet esetén garantálják a gyors és hatékony leállítást.
Bebizonyosodott, hogy a fokozott ipari automatizálás a termelékenység növekedését eredményezi, bár fokozott kockázatot is jelenthet. A technológia segített abban, hogy a modern gyárak jobban összekapcsolódjanak, és ezáltal javulást érjenek el a sebesség és az áteresztőképesség terén. A jövő gyárát tekintve azonban ne hagyjunk figyelmen kívül néhány olyan „meg nem énekelt hőst” sem, amelyek szükségesek egy gyártósor felépítéséhez és a produktív és biztonságos munkakörnyezet létrehozásához.

 

Szerző: Cliff Ortmeyer – a Farnell műszaki marketing globális vezetője

 

Farnell element14
Ingyenesen hívható telefonszám: 06 80 016 413
Műszaki támogatás e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://hu.farnell.com | www.element14.com

 

#46b55a