Skip to main content

A technológia fejlődik a költségek csökkennek

Megjelent: 2023. november 15.

igus lidAz igus a legmodernebb technológiákat mutatta be az EMO 2023-on, az alacsony költségű robotikát, az online CNC-szolgáltatást, a 3D-nyomtatott összeszerelő keretet és a fenntartható, költségoptimalizált gyártáshoz szükséges gazdaságos energialáncokat.

 

 

A szakképzett munkaerőhiány mellett a szerszámgépipar számára továbbra is a magas energiaköltségek, a növekvő költségnyomás és a csökkenő beérkező megrendelések jelentik a legnagyobb kihívást. Ahhoz, hogy ebben a környezetben fennmaradjanak a vállalatok, még jobban és költséghatékonyabban kell termelniük. Az igus ezért az EMO 2023-as kiállításon élvonalbeli technológiákat mutatott be. Olyan technológiákról van szó, amelyek leveszik a nyomást a vállalatok válláról: olcsó robotok, amelyek olyan könnyen kezelhetők, mint egy számítógépes játék; nagy teljesítményű műanyagból készült CNC-alkatrészek gyors gyártására szolgáló online szolgáltatás; 3D-nyomtatott szerelőkeret és alacsony költségű energialánc a nem támogatott alkalmazásokhoz.
A német ipar helyzete egyre nehezebb. A Müncheni Egyetem Leibniz Gazdaságkutató Intézete szerint 2023 augusztusában a vállalatok 43,1 százaléka panaszkodott szakképzett munkaerőhiányra. Az egyik lehetséges és logikus megoldás az automatizálás. Ha emberek már nem állnak rendelkezésre, robotok vehetik át az illesztési, rakodási, összeszerelési és ragasztási feladatokat, ami eddig a megfelelő költségvetéssel és szakértelemmel rendelkező nagyvállalatok kiváltsága volt. „Ezekben a válságos időkben arra kell törekedni, hogy a kis- és középvállalkozások mindenütt élvezhessék a »tech up, cost down« (technológia fel, költség le) elvet. Mi már 2000 euróért is megvalósítunk automatizálási projekteket, gyorsan és kis kockázattal” – mondja Alexander Mühlens, az igus Low Cost Automation üzletágának vezetője. – „Ezt az RBTX segítségével tesszük, egy online piactérrel, ahol a vállalatok több mint 100 beszállítótól állíthatnak össze moduláris, alacsony költségű alkatrészeket, amelyeket az RBTXpert szolgáltatásunk támogat.
Egy ingyenes távoli videóhívás révén az ügyfelek kapcsolatba léphetnek automatizálási szakértőinkkel, akik együtt dolgoznak velük a személyre szabott megoldás megtalálásán. Már négyszáz projektet valósítottunk meg, amelyek online megtekinthetők, és 95 százalékuk beruházása 12 000 eurónál kevesebb”. Az EMO 2023 kiállításon az igus bemutatta a „made in Cologne” ReBeL kobotot, egy nagy teljesítményű műanyagból készült csuklókaros robotot, amelynek nettó tömege mindössze 8 kg, ára 4970 euró. A 2 kg-os hasznos teherbírása alkalmassá teszi a gépek be- és kirakodására, valamint könnyű pick-and-place feladatokra a szerelőszalagon. Az ingyenes igus robotvezérlő-szoftver digitális ikerrel olyan egyszerűvé teszi a működtetését, mint amilyen egy számítógépes játék – minimális programozási ismeretekkel.

 

igus EMO2023

Tech up, cost down – az EMO 2023-on az igus megmutatta, hogyan lehet költséghatékony és fenntartható a gyártás (Forrás: igus GmbH)

 

Egyedi megoldások – gyorsan és egyszerűen

Azokban az időkben, amikor a külső tényezők sok gyártó vállalatra nyomást gyakorolnak, a zökkenőmentes folyamatok kulcsfontosságúak – ez a CNC-gépeken gyártott speciális alkatrészek beszerzésével kezdődik. „A koordinációs erőfeszítések csökkentése érdekében, különösen az időkritikus esetekben, online CNC-szolgáltatásunkat kínáljuk, és most még gyorsabb, kényelmesebb feldolgozást teszünk lehetővé néhány kattintással” – mondja Patrick Schwitalla, az iglidur rúdkészlet lean mérnöke. Az ügyfeleknek mindössze annyit kell tenniük, hogy feltöltik az alkatrészük 3D modelljét STEP fájlként. Az eszköz automatikus megvalósíthatósági elemzést végez, és vizuális visszajelzést ad a gyártáskritikus pontokról. Az egyes megmunkált alkatrészek mindössze három perc alatt konfigurálhatók és megrendelhetők.
Az igus segítségével a géphez gyorsan és biztonságosan szállíthatók a beépítésre kész energialánc-rendszerek is: a 3D-nyomtatott „p-rack”-kel az igus egy gyors, egyszerű, szinte végtelenül testre szabható szállítási és összeszerelési megoldást fejlesztett ki. „Milliméteres pontossággal igazítható az adott vevői igényekhez. Minden tartozékot 36 órán belül kinyomtatunk” – mondja Christian Stremlau, a readychain és readycable üzletág vezetője. A megoldás nemcsak az összeszerelési időt csökkenti akár 66 százalékkal, hanem mintegy 80 százalékkal könnyebb is, mint fém társai. További kiemelkedő tulajdonsága, hogy minden tartozék komposztálható kukoricakeményítőből is nyomtatható.

 

Alacsony költségű energialánc nem támogatott alkalmazásokhoz

A növekvő költségek idején az ipari vállalatok számára egyre fontosabb, hogy elkerüljék a túlméretezést, és olyan funkciókba fektessenek be, amelyekre valóban szükség van. Ezért az igus kifejlesztette az E4Q.64L-t olyan közepes terhelésű alkalmazásokhoz, amelyekhez a bevált E4Q e-lánc korábban túlméretezett volt. „A fel­használóknak a bevált E4Q energialáncunk előnyeit akár 20 százalékkal alacsonyabb áron tudjuk kínálni” – mondja Christian Ziegler, az e-lánc termékmenedzsment vezetője. Ennek egyik oka, hogy módosítottuk a kialakítást – például a láncszemek oldalsó láncszemei keskenyebbek – az E4Q előnyei azonban megmaradtak. A klipszmechanizmusnak köszönhetően a felhasználók az e-chain keresztléceket másodpercek alatt, mindössze két ujjal nyithatják ki. A szerszámok szükségtelenné válásával pedig mintegy 40 százalékkal csökken a szerelési idő.

 

Kevesebb karcolás a tribo-szalaggal

Az iglidur nagyteljesítményű műanyagból készült tribo-tape bélés lehetővé teszi az igus számára, hogy megfeleljen az ügyfelek számos kihívásának. Alkalmas tribológiailag igénybevett felületek és szerszámok bélelésére és a szállítási feladatok optimalizálására. Használható élvédőként és dombornyomott bélésként gépágyakhoz. Ez az új fejlesztés segít az igusnak abban, hogy elérje a gépágyak karcolásának kiküszöbölésére irányuló célját. A dombornyomott bélés optimális súrlódási felületet hoz létre két felület között, így nemcsak a karcolási erőfeszítés, hanem a kopás és a tapadás-csúszás hatása is csökken.

 

Forradalmi egyszerűség: termékfejlesztés a metaversumban

Az igus azonban egy lépéssel tovább ment a termékfejlesztésben, és létrehozta saját metaversumát, az iguversumot. A jövőben a gépek és rendszerek gyorsabban, költséghatékonyabban és fenntarthatóbban fejleszthetők, mint valaha. A világ minden tájáról érkező ügyfelek, mérnökök és értékesítők teljes mérnöki projekteket valósíthatnak meg együtt a virtuális valóságban. A virtuális világban történő közös termékfejlesztés olyan megvalósíthatósági elemzéseket tesz lehetővé, amelyek már korai szakaszban feltárják a tervezés gyenge pontjait. A tervezési hibák elkerülése érdekében a virtuális valóságban összeszerelési és telepítési szimulációkat is el lehet végezni. Például az automatizálási megoldásokat a virtuális térben lehet megtervezni, irányítani és tesztelni. Az igus az EMO-n új felhasználási esetekkel is bemutatta az iguverse sokrétű alkalmazási lehetőségeit.

 

 

Az IGUS GmbH
Az igus GmbH motion plastics termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Ezek a kenésmentes, nagy teljesítményű polimerek fejlett technológiai megoldásokat képviselnek, és hatékonyan csökkentik a mozgó alkatrészekkel járó költségeket. Az igus jól ismert globális piacvezető az energiaellátó rendszerek, a kifejezetten rugalmas kábelek, valamint a tribopolimer anyagú siklócsapágyak, lineáris csapágyak és csavarorsós meghajtások terén. A kölni székhelyű, családi vezetésű vállalat 35 országban van jelen, és világszerte 4900 dolgozót foglalkoztat. A cég 2021-es forgalma elérte a 961 millió eurót. A szakma legnagyobb tesztlaborjában alapos vizsgálatoknak vetik alá a különféle anyagokat és gépelemeket, ami egyedi innovációkat és magasabb szintű biztonságot eredményez. 234 000 árucikk rendelhető raktárról, és az élettartamuk is online kiszámítható. Az utóbbi évek során a cég tovább bővült, és olyan témákkal foglalkozó belső startupokat indított útjára, mint például a golyóscsapágyak és robotmeghajtások fejlesztése, 3D nyomtatás, az RBTX platform fejlesztése a költséghatékony és egyszerű robottechnológia jegyében, valamint az Ipar 4.0 megközelítés részeként alkalmazható intelligens „smart plastics” műanyagok gyártása. A környezetvédelem szempontjából lényeges legfontosabb kezdeményezések között van a használt e-chain láncok újrahasznosítását felkaroló „chainge” program, valamint egy műanyaghulladékból olajat előállító cégbe való betársulás.

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

.

#f48221