Skip to main content

A Rohde & Schwarz megvalósította a Verizon nyílt kísérleti előírása szerinti 5G-alapú jelelőállítást és -elemzést

Megjelent: 2016. november 29.

rs kicsiA Rohde & Schwarz sikeresen valósította meg 5G-jelek előállítását és elemzését a Verizon nyílt kísérleti előírásában foglalt jellemzők szerint. Mind az R&S SMW200A típusú vektor-jelgenerátor, mind az R&S FSW típusú jel- és spektrumanalizátor kiemelkedő képességekkel rendelkezik, 1%-os EVM-értéket biztosítva az ilyen jellegű 5G-jelek esetében is.

 

2016. júliusában a Verizon Wireless, az Egyesült Államok egyik mobilhálózati nagyszolgáltatója infrastrukturális elemeket, csipkészleteket és végberendezéseket gyártó, élvonalbeli gyártók támogatásával 5G-jellegű rendszer fizikai rétegét leíró műszaki előírást hozott nyilvánosságra. Az ebben meghatározott jel felépítése az LTE-normán alapul, olyan módosításokkal, amelyek lehetővé teszik a cm-es hullámsávban – kezdetben 28 GHz-en, de később akár 39 GHz-en is – történő kommunikációt. Az említett frekvenciákat a helyi hatóság, a Szövetségi Hírközlési Bizottság (Federal Communications Commission – FCC) a közelmúltban jelölte ki 5G-rendszerek számára. A most közzétett dokumentum szerinti jel sokvivős (OFDM-) elrendezésű, 75 kHz-es vivőtávolsággal, egy elemi csatornájának a sávszélessége 100 MHz. Összesen akár nyolc ilyen csatorna összefogását is lehetővé teszi, alapértelmezett közeghozzáférési eljárása pedig a TDD.

SMW200A FSW 46872 mod

 Az R&S SMW200A vektor-jelgenerátor (felül), és az R&S FSW jel- és spektrumanalizátor (alul)


Eredendő rugalmasságának köszönhetően a Rohde & Schwarz jelgenerátora és analizátora képes kezelni a Verizon által előírt alapszintű 5G-jeleket. Az R&S SMW-K114 5G jelű hullámforma-fejlesztő szoftverrel kiegészített, R&S SMW200A típusú vektor-jelgenerátor segítségével könnyedén létrehozhatók az említett 75 kHz-es vivőtávolsággal rendelkező, 100 MHz sávszélességű OFDM-adások. Mindezek mellett jelzésátviteli előtagok („preambulumok”) és egyedi felhasználói adattartalmak is beállíthatók a generátoron, előállítva a Verizon műszaki bizottsága által előírt alapszintű 5G-jeleket. A leírtakból következően referenciaszimbólumok is kisugározhatók, az adatvivők modulációja pedig QPSK, 16QAM, 64QAM, sőt, akár magasabb rendű, 256QAM is lehet.
Az R&S FS-K96-jelű, OFDM vektor-jelelemző opcióval felvértezett, R&S FSW típusú jel- és spektrumanalizátor segítségével mélységében jellemezhető a fentiekben ismertetett 5G-adás. Ehhez mindössze a Verizon által meghatározott hullámforma jellemzőit tartalmazó konfigurációs állományt kell betölteni a műszer szoftverébe.
Különféle eszközök, például az új cm-es hullámsávra kifejlesztett, új teljesítményerősítők bevizsgálása során maguk a mérőműszerek is befolyásolhatják az eredményt. R&S SMW200A és R&S FSW típusú berendezésével a Rohde & Schwarz kiemelkedően jó jelminőséget ért el a kísérletek során: 28 GHz-en egy 5G-adás EVM-értékét 1% alatt sikerült tartani, miközben a kisugárzott jel szintjét 10 dB-es tartományban változtatták, ami azt jelenti, hogy a műszerek nem befolyásolták a mérést.
Az LTE-Advanced és az LTE-Advanced Pro szabványú mérőrendszerek élvonalbeli gyártójaként a Rohde & Schwarz a jelen cikkben ismertetett műszaki hátterére támaszkodva elkötelezetten támogatja az 5G‑hez kapcsolódó méréstechnikai fejlesztéseket. E témával kapcsolatban további információkat talál az olvasó a www.rohde-schwarz.com/ad/press/5g webhelyen.


Rohde & Schwarz Budapesti Iroda

1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu


Még több Rohde & Schwarz