Skip to main content

A Rohde & Schwarz és COMPRION kombinált tesztelő

Megjelent: 2019. október 09.

rohde lidAz elektronikus SIM-kártyák távoli kezeléséhez

A Rohde & Schwarz bejelentette együttműködését a mobiltelefon-technikai tesztelésben élenjáró COMPRION nevű vállalattal. A közös munka célja az Ipar 4.0‑hoz kapcsolódó eszközökbe és hálózati kommunikációra képes járművekbe ágyazott univerzális integrált áramköri kártyák (UICC-k, közismert nevükön eSIM-kártyák) távoli kezelésének (RSP) tesztelésére alkalmas rendszer kidolgozása, kifejezetten mobilhálózati szolgáltatók számára.

 

Az elrendezést a COMPRION „eUICC Profile Manager” nevű szoftvere és az R&S® CMW500 típusú mobilkommunikációs tesztelőberendezés, illetve az R&S® CMW290 típusú rádiókommunikációs tesztelőműszer alkotja – az utóbbi kettő a mobilhálózatokat szimulálja. Az ERA-GLONASS alapú segélyhívó rendszer minősítési folyamatának 2020-tól kezdődően kötelező része lesz a SIM-kártyák távoli kezelése (RSP).
Az eCall és V2X (jármű és tetszőleges végpont közötti) adatkapcsolati képességekkel rendelkező, hálózati kommunikációra képes járművek fejlesztésének fő mozgatórugója maga az autóipar. Emellett, amint az Ipar 4.0 néven ismert, újabb ipari forradalom felé tartunk, a gépek közötti (M2M) alkalmazások terjedése következtében egyre fokozottabb igény mutatkozik mobilhálózati rádiós modulok iránt, IoT-rendszerek kiépítése kapcsán.
Általában véve minden előbb említett mobilhálózati modul univerzális integrált áramköri kártyával (UICC), közismert nevén SIM-kártyával működik, így képes bejelentkezni a szolgáltatóhoz. Amennyiben egy adott modul távoli helyszínen, például szélturbinában található, szükséges helyzetben nehézkes lehet a SIM-kártya cseréje.
A beágyazott UICC (eUICC), vagy más néven eSIM a „hagyományos” SIM-kártya továbbfejlesztése, amelyet kifejezetten a miniatürizálással, fokozott igénybevétellel és biztonsággal kapcsolatos igények kielégítéséhez dolgoztak ki. Ez nem más, mint a rádiós modulokba beforrasztott, kis méretű elektronikus egység, amely a profiladatok mobilhálózaton keresztül történő módosítását, frissítését teszi lehetővé. E funkciók megfelelőségének és kompatibilitásának ellenőrzése kritikusan fontos, mielőtt a modulok kikerülnek a rendeltetési helyükre.


eUICC-profilfrissítések működőképességének biztosítása

A GSMA testület „GlobalPlatform Card Compliance Program” (Globális platform kártyamegfelelőségi programja) keretében kidolgozott tesztlépések révén igazolható, hogy a legfontosabb műveletek – például új szolgáltatói profil letöltése – az előírtaknak megfelelően működnek-e. E vizsgálatok középpontjában maga az eUICC áll, a mögötte lévő eszközt nem veszik figyelembe.
A mobilszolgáltatók, mérőközpontok és a készülékgyártók számára azonban fontos, hogy a rádiókapcsolaton keresztül végzett frissítések (OTA) akkor is működjenek, ha az eUICC modult beforrasztják egy végberendezésbe. Ekkor az adott készülék és az eUICC közötti kompatibilitás kerül előtérbe.

 

ERA-GLONASS alapú segélyhívó rendszerek kötelező funkciói

Az Oroszországi Föderációba és az Eurázsiai Gazdasági Unió országaiba exportált új járműveknek rendelkezniük kell ERA-GLONASS alapú segélyhívó rendszerrel. 2020-tól kezdődően e vészhívó rendszerek beépített eSIM-kártyájának távoli kezelésére vonatkozó műszaki előírások szabványszintre emelkednek (GOST 33470, 9. fejezet). Mindezek következtében a SIM-kártyák távoli kezelése kötelező funkció lesz az ERA-GLONASS alapú járműrendszerekben, új méréstechnikai elvárásokat gerjesztve.

 

rohde

 

Kombinált tesztelőrendszer két élvonalbeli méréstechnikai cégtől

Az eSIM rendszer rádiókapcsolaton keresztül történő frissítésének (OTA) ellenőrző vizsgálataihoz a COMPRION vállalat „eUICC Profile Manager” nevű mérőszoftvere és az R&S® CMW500 típusú mobilkommunikációs tesztelőberendezés vagy az R&S® CMW290 típusú rádiókommunikációs tesztelőműszer szükséges.
Az R&S® CMW‑Z10 jelű, antennacsatolóval ellátott árnyékolt mérődobozzal együtt ez az elrendezés az eSIM távoli kezelésének (RSP) – a COMPRION programjával való – bevizsgálásához szükséges teljes mobilhálózati szimulációt képes biztosítani. A tesztek sikeres teljesítése a GSMA SGP.02 műszaki előírás követelményei szerinti megfelelőséget igazolja, ami az ERA-GLONASS járműfedélzeti eszközök moduljainak minősítéséhez is szükséges.

A Rohde & Schwarz R&S® CMW500 típusú mobilkommunikációs tesztelőberendezésével vagy az R&S® CMW290 típusú rádiókommunikációs tesztelőműszerével kapcsolatos tovább információk a https://www.rohde-schwarz.com/cmw weboldalon találhatók, míg a COMPRION vállalat eUICC távoli SIMkártya-kezelés vizsgálatára szolgáló szoftverének ismertetése a következő címen található: https://www.comprion.com/products-solutions/products-solutions-a-z/euicc-profile-manager/.

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest,
Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.rohde-schwarz.hu

 

még több Rohde & Schwarz