Skip to main content

A Rohde & Schwarz első GCF minősítéssel rendelkező, mobil V2X modulok vizsgálatára szolgáló tesztelő-összeállítása

Megjelent: 2019. szeptember 11.

rhode lidA Rohde & Schwarz elsőként jelentette be, hogy a GCF (Global Certification Forum) nevű szervezet által meghatározott követelmények teljesítésével tanúsíttatta C-V2X (járművek és tetszőleges eszköz közötti mobil kommunikációs) protokollmegfelelőségi vizsgálatokra szolgáló tesztelő-összeállítását. E tanúsítás az R&S® CMW500 típusú, szélessávú rádiókommunikációs tesztelőberendezéssel és az R&S® SMBV100A típusú vektor-jelgenerátorral végrehajtott mérésekre vonatkozik.

 

A GCF a mobil szolgáltatók érdekében kézi mobilhálózati végberendezések megfelelőségének igazolására hivatott, iparilag elismert szervezet. Tanúsítványai révén garantálható, hogy a kézi készülékek a szolgáltatók által használt számos különféle bázisállomással megfelelően legyenek képesek együttműködni.
A GCF testület a közelmúltban jelentette be, hogy minősítési rendszerébe beépíti a mobilhálózati (LTE) alapú V2X (járművek és tetszőleges eszköz közötti), illetve a V2V (járművek közötti) kommunikációt is. E tanúsítás kifejezetten eszköz-eszköz szintű LTE összeköttetésekre összpontosít, ami az LTE alapnormák 3GPP Release 14 szabvány szerinti megvalósítását jelenti, egy vagy több, egymáshoz közel elhelyezkedő készülék közötti közvetlen kommunikációt téve lehetővé. Ilyen jellegű hívások bármely LTE-sávban felépíthetők, azzal a megkötéssel, hogy az 5,9 GHz-es tartomány intelligens közlekedési rendszerek (ITS) számára van fenntartva.


A GCF mérőkörnyezeti tanúsítványának elnyerése

A Rohde & Schwarz az első mérőberendezés-gyártó vállalat, amely teljesíteni tudta a C‑V2V (járművek közötti mobil kommunikációs) protokollmegfelelőségi vizsgálatokkal kapcsolatos mérőkörnyezeti tanúsítási követelményeket (TPAC). A minősített elrendezés a Rohde & Schwarz már bevált műszereinek és további kiegészítő szoftvereknek az ötvözete. Rádiókommunikációs oldalon az R&S® CMW500 típusú, szélessávú rádiókommunikációs tesztelő-berendezés segítségével építhető fel mind LTE-A, mind WCDMA/HSPA+ szabvány szerinti összeköttetés, továbbá végezhetők eszköz-eszköz szintű LTE vizsgálatok egy adott C-V2X modulon.

 

rhode

V2X modulok vizsgálatára szolgáló tesztelő-összeállítás – CMW500 típusú, szélessávú rádiókommunikációs tesztelő és SMBV100A típusú vektor-jelgenerátor


Mindehhez az R&S® SMBV100A típusú vektor-jelgenerátorra is szükség van, amellyel különféle helymeghatározó rendszerek – úgymint GPS, GLONASS, Galileo vagy BeiDou – jelei szimulálhatók. A GCF testület által jóváhagyott protokollvizsgálatokat az R&S® CMW-KK550 jelű szoftvercsomag tartalmazza.
A GCF előírásai szerinti megfelelőségi vizsgálatokat 20 éve fejlesztő vállalatként a Rohde & Schwarz kitűnő háttértámogatást képes nyújtani a járműfedélzeti C-V2X egységek tesztelésében még tapasztalatlan mérnököknek. A céggel régebben együttműködő partnerek és tervezőirodák ugyanakkor – kihasználva a már meglévő berendezéseik adta lehetőségeket – egyszerűen szoftverfrissítés útján alkalmassá tehetik műszereiket C-V2X rendszerű megfelelőségi vizsgálatokra.
A Rohde & Schwarz által kínált visszaellenőrző és megfelelőségvizsgáló megoldásokkal kapcsolatos további információk a következő honlapon találhatók: www.rohde-schwarz.com/ad/press/conformancetest

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

 

még több Rohde & Schwarz