Skip to main content

A Renesas új 32 bites Cortex-M-alapú MCU-családja, az RA

Megjelent: 2021. május 12.

EBV lidA Renesas RA-családja a mikrokontrollerek legújabb generációjával minden iparágban teret ad az IoT innovatív termékötleteinek.
A legmodernebb Arm® Cortex® M33 és M23 magok, a kiváló beágyazott Flash memória, a csúcstechnológiájú biztonsági funkciók, az erőteljes teljesítmény és a kategóriában legjobb perifériás IP-k kombinálva a legmagasabb szintű integrációval és a versenytársakhoz képest alacsonyabb szállítási idővel biztosítják a gyors piacrakerülési időt.

 

Integrált biztonság

Az RA-család integrálja az SE (Secure Element) funkcionalitását a Secure Crypto Engine-be, az Arm® TrustZone® technológiával összhangban. A Renesas arra összpontosított, hogy a biztonsági funkciókat közvetlenül integrálja a mikrovezérlőkbe, jobb teljesítményt, alacsonyabb energiafogyasztást, nagyobb ellenálló képességet és rugalmasságot, valamint költséghatékony biztonsági megoldásokat kínálva az IoT-eszközök számára. A Renesas MCU-k támogatják a rugalmas felhasználásokat, az egyszerű szöveges kulcsok biztonságos tárolásának engedélyezésétől kezdve a biztonsági kulcs telepítéséig, amelyet akár az eszköz programozója, akár az alkalmazás hajthat végre, egészen az MCU egyedi kriptográfiai identitásának létrehozásáig magán az MCU-n – a privát kulcs csak a mikrokontrolleren belül látható. Mivel a biztonsági támadások folyamatosan fejlődnek, a Renesas a biztonsági funkciók egyszerű és rugalmas frissítését kínálja, és korlátlan helyet biztosít a kulcsok tárolásához. A Renesas MCU-k integrált biztonsági kínálata NIST tanúsítású kriptográfiai algoritmusaival és az MCU egyedi kulcstárolási képességeivel tökéletes alapot nyújt a biztonságos IoT-eszközök felépítésére a mai összekapcsolt világban.

 

EBV 1

 

Magas fokú connectivity-funkciók

Az RA-család végtelen kommunikációs lehetőségeket kínál magas szintű integrációval, gazdag csatlakozási lehetőségekkel, beleértve az Ethernet-et, az USB-t vagy a nagy sebességű soros interfészeket. Az óriási, akár 2 MB flash és 640 kB RAM memória a chipen könnyen növelhető külső Flash és / vagy RAM memóriával a Quad és az OctaSPI interfészeken keresztül. A fejlett analóg funkciók, a rugalmas időzítők és még sok más korszerű periféria teszi az RA mikrokontroller-családot igazán komplett általános célú eszközzé.

 

Nagy teljesítőképesség, alacsony teljesítményfelvétel mellett

Az RA-család egyszerre növeli a teljesítményt és csökkenti az energiafelhasználást akár 200 MHz-es működési frekvenciával és max. 80 uA / MHz energiafogyasztással. A legújabb 40 nm-es félvezető-technológiával a Renesas képes volt mind az aktív, mind a készenléti energiafogyasztás javítására. Az RA-család valóban nagy teljesítményű és alacsony fogyasztású MCU-család.

 

Csökkentett költségek

Az RA-család egyedülálló integráltsági fokával csökkenti a rendszer költségeit. Az integrált SE funkcionalitás csak egy a sok példa közül a külső alkatrészek feleslegessé tételére. A belső adat-flash segítségével kiküszöbölhető a külső EEPROM iránti igény a nem felejtő, frissíthető tároláshoz. A nagy pontosságú belső (on-chip) oszcillátor kristály nélküli működést tesz lehetővé mind az USB FS Host, mind az eszközmódban. Az MCU széles bemeneti feszültségtartományú egyetlen tápegységgel működik. Ezeknek a funkcióknak a kihasználása számos lehetőséget kínál a külső alkatrészek csökkentésére, ami lehetővé teszi a PCB-méret és a BOM-költségek csökkentését.

 

Skálázható/méretezhető megoldás

Az RA-család kiterjedt pin-kompatibilis MCU-sorozatot tartalmaz, ami a családot a végtermékek széles választékának lehetséges platformjává teszi: az RA2-sorozat Cortex-M23-mal a legalacsonyabb 66 uA / MHz energiafogyasztású és széles bemeneti feszültségtartományú (1,6 V és 5,5 V között) tagja, az RA4-sorozat 100 MHz-es; az RA6-sorozat Cortex-M33-mal 200 MHz-es maggal rendelkezik.

 

A piacrakerülési idő rövidítése

Az RA Flexible Software Package (FSP) lerövidíti a piacra kerülés idejét gyártásra kész, nagy teljesítményű és hatékony illesztőprogramokkal, alkalmazásprogramozási interfészekkel (API). A Renesas eszközök intuitív konfigurátorokat kínálnak az illesztőprogramokhoz, a lábkiosztás kiválasztása és az órafa konfigurálása érdekében. Az FSP egy nyitott ökoszisztéma, amely nyitott a meglévő alkalmazások és köztes programok integrálására: nyílt szoftvercsomag érhető el a Githubon keresztül. A Renesas cégnél minden a nagy ötletek megvalósításáról szól. Mivel minden fejlesztés egy ötlettel kezdődik, a mérnököknek gyors és sokoldalú módszerre van szükségük biztonságos összekapcsolt eszközeik felépítéséhez és összetett ötletük megvalósításához egy könnyen használható platform segítségével. A Renesas RA mikrokontrollerek az FSP együttes használatával egyszerűbbé teszik a beágyazott fejlesztést.

 

EBV 2

 

Az RA mikrokontroller-család tagjai

 

Az RA2-sorozat

Az RA2-sorozat az RA-család belépő szintű 32 bites MCU-ja, kiváló költség/teljesítmény értékaránnyal, rendkívül alacsony energiafogyasztással, 48 MHz-es CPU-teljesítménnyel és 256 KB beágyazott Flash memóriával. Működési feszültség: 1,6–5,5 V között. A nagy pontosságú analóg és a kapacitív érintésérzékelés – beépített funkció – segítségével az RA2-sorozat ideális megoldás lehet a felhasználói interfészalkalmazásokhoz, például egészségügyi eszközök, háztartási gépek, irodai berendezések vagy mérőberendezések esetén.

 

Az RA2-sorozat előnyei

 • Rendkívül alacsony energiafogyasztás, 64 μA / MHz üzemi áram és 250 nA szoftveres készenléti áram; kevesebb mint 5 µs-os gyors ébresztéssel.
 • A chipen lévő analóg egységek: nagy pontosságú, 16 bites ADC, 24 bites szigma-delta ADC, gyors válaszidejű 12 bites DAC, rail to rail alacsony ofszetű erősítők és nagy sebességű / kis fogyasztású komparátorok.
 • Csökkentett költség a chipen lévő perifériás funkciókkal, beleértve a nagy pontosságú (1,0%) és nagy sebességű oszcillátort, hőmérséklet-érzékelőt, analóg elemeket és Flash háttérmemóriát.
 • Továbbfejlesztett kapacitív érintésérzékelő egység (CTSU) nagy érzékenységgel és nagy zajvédelemmel, amely intuitív, kiváló minőségű HMI kialakítást valósít meg.
 • Különféle kommunikációs interfészek (USB és CAN) az IoT alkalmazások támogatására.

 

Az RA4-sorozat

Az RA4-sorozat áthidalja az észszerű alacsony energiaigény szükségességét a csatlakozás és a teljesítmény igényével. Ezek az MCU-k akár 100 MHz-es CPU-teljesítményt nyújtanak az Arm® Cortex®-M33 vagy az M4 maggal, 1 MB beágyazott Flash memóriával. A sorozat a perifériák széles választékát kínálja, mint az USB, CAN, ADC, a Bluetooth Low Energy 5.0, a kapacitív érintés vagy LCD-meghajtás, amelyek alkalmassá teszik a sorozat tagjait az IoT, ipari, irodai, háztartási, méréstechnikai és egészségügyi termékekben való felhasználásra.

 

Az RA4-sorozat előnyei

 • Magasabb számítási kapacitás, korlátlan biztonságos kulcstárolás, kulcskezelés és alacsonyabb BOM költségek.
 • Nagy teljesítmény és alacsony energiafogyasztás egyidejűleg: 81 μA / MHz – miközben a CoreMark algoritmus a Flash memóriából 100 MHz-en fut.
 • Connecivity: Bluetooth 5.0, FS USB 2.0, CAN, SDHI, QSPI.

 

Az RA6-sorozat

Az RA6-sorozat a kommunikációs interfészek legszélesebb integrációját, valamint a legjobb teljesítményszintet kínálja. Ezek az MCU-k akár 200 MHz-es CPU-teljesítményt nyújtanak az Arm® Cortex®-M4 vagy M33 mag és a 256 KB–2 MB Flash memóriatartomány használatával. A sorozat Ethernet, teljes és nagysebességű USB, QSPI, OctaSPI, CAN / CAN FD és TFT kijelzőmeghajtó-integrációt kínál. A beágyazott Secure Crypto Engine funkciói biztonságos szolgáltatásokkal járulnak hozzá a magasabb szintű megoldásokhoz. Az RA6-sorozat az IoT-végpontok, háztartási cikkek, mérők, valamint egyéb ipari és fogyasztói alkalmazások széles körét célozza meg.

 

Az RA6-sorozat előnyei

 • SE funkcionalitás, jobb teljesítmény, korlátlan biztonságos kulcstárolás, kulcskezelés és alacsonyabb BOM költségek.
 • Nagy teljesítmény és alacsony fogyasztás, 99 μA / MHz, miközben a CoreMark algoritmus 200 MHz-en fut a Flash memóriából.
 • Magas integráltság, 2 MB kód Flash memória háttérművelettel, Dual-bank és Flash blokk SWAP-műveletek a rendkívül rugalmas és a memória, valamint az optimalizált firmware-frissítések érdekében, 8 KB Data Flash és 512 KB SRAM Parity / ECC-vel.
 • Sokrétű csatlakozás (Ethernet MAC kontroller, CAN FD, HS és FS USB 2.0, SDHI, Quad és Octa SPI), fejlett analóg funkció, három sample and hold ADC, PGA (programmable gain amplifier), nagy sebességű komparátorok.

Az EBV Elektronik mint vezető félvezető-forgalmazó Európában széles gyártói portfóliójából a legújabb alkatrészek és félvezető-megoldások teljes és folyamatos ellátását garantálja. Vegye fel a kapcsolatot az EBV technológiai és piaci szakértőivel, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy az alkalmazásaihoz a legoptimálisabb megoldást választja!

 

Több mint disztribúció – EBV Elektronik!


Gnyálin István
EBV Elektronik Kft.
1117 Budapest, Budafoki út 91–93.
Tel.: +36 30 470 34 96
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ebv.com