Skip to main content

A QUALCOMM SoC fejlesztési ütemterve megfelel az Edge IoT-piac igényeinek

Megjelent: 2023. május 10.

Codico lidAz Edge Computing vagy Edge IoT a legújabb fejlesztés az IoT-piacon, amely az utóbbi időben robbanásszerű növekedésnek örvend. Ezek a kifejezések az elosztott számítástechnika legújabb fejlődésére utalnak, amelynek során a számítógépek, kamerák és érzékelőfeldolgozó rendszerek ugyanabban a fizikai térben kerülnek telepítésre, ahol a gépek, robotok és emberek csatlakoznak egymáshoz és a digitális világhoz.

 

Az Edge IoT akkor kerül alkalmazásra, amikor a gépi döntéshozatalnak valós időben kell történnie, és amikor olyan nagyon nagy mennyiségű helyszíni érzékelőadat keletkezik, amelyet nehéz egy külső hálózatra küldeni (például adatvédelmi szabályozás vagy kapcsolódási problémák miatt). Néhány jó példa az Edge IoT-alkal­mazásokra: raktári megrendelések teljesítése, gyári robotrendszerek, helyszíni kiskereskedelem, önellenőrző pénztárak és személyi biztonsági felügyeleti rendszerek, szórakoztató rendszerek vonaton és repülőgépen utazók számára. Az elemzők szerint az Edge IoT-piac 2030-ra 155 milliárd USD értékű lesz, a Gartner előrejelzése szerint 2030-ra akár 18 milliárd eszköz is nyújthat Edge IoT-szolgáltatásokat. A félvezetőipar számára is kihívást jelenthet az ilyen sokféle felhasználási esetek igényeinek kielégítése.
A CODICO régi partnere, a QUALCOMM az elmúlt években olyan SoC-megoldások kifejlesztésével foglalkozott, amelyek egyesítik technológiai erősségeiket a számítástechnika és az AI, a kamera, a vezeték nélküli kapcsolat és az audio területén, hogy a SoC-eszközök egyik legátfogóbb ütemtervét fejlesszék ki a számos Edge IoT-alkalmazás támogatására. A QUALCOMM SoC-ek az IoT számára mindenféle eszközt képesek táplálni, az alacsony fogyasztású IoT-érzékelőktől kezdve a Voice UI-képes fejhallgatókon, kézi szkennereken, vezérlőpaneleken, többkamerás és kijelzőauto­matizáláson, digitális jelzőrendszereken át a robotokig, AGV-kig és drónokig. Mindegyik alkalmazáshoz rendelkezésre áll egy magasan integrált SoC-megoldás, amely megfelel az energiafogyasztási, ár- és teljesítménykövetelményeknek. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk az Application SoC fejlesztési ütemtervét az Edge IoT alkalmazásokhoz.

 

Qualcomm SoC IoT1

1. ábra A QUALCOMM SoC fejlesztési ütemterve az Edge IoT alkalmazásokhoz

 


A QUALCOMM Connected és Application SoC-jei közös architektúrát kínálnak, az eszközök a nagy teljesítményű számítási és AI-feldolgozást kombinálják a kamera, a kijelző, a biztonság és az érzékelők feldolgozására szolgáló dedikált hardverblokkokkal. A nagymértékben integrált eszközök egyszerűsítik a hardvertervezés összetettségét és optimalizált alaktényezőt biztosítanak.

 

Qualcomm SoC IoT2

2. ábra A Qualcomm SoC-eszközök leg­fon­tosabb jellemzői

 


A félvezető-ellátás jelenlegi helyzete példátlan kihívás elé állítja a tervezőket és a mérnököket, akik új termékeikhez megfelelő félvezetőeszközöket próbálnak találni. A QUALCOMM IoT tervei e tekintetben újabb előnyt jelentenek. A SoC-eszközök nem önálló eszközökként kerülnek forgalomba, a QUALCOMM minden egyes SoC-eszközhöz kiegészítő energiagazdálkodási, audio CODEC, teljesítményerősítő, töltési, helymeghatározási és vezeték nélküli csatlakozási megoldásokat kínál.

 

 

Qualcomm SoC IoT3

3. ábra RB5 SoC (QRB5165) energiagazdálkodási, kodek-, hangszóróerősítő, töltő és MIMO 802.11ax/BT 5.1 csatlakoztathatósági kiegészítő eszközök a QUALCOMM-tól

 


A QUALCOMM Application SoC processzorai SoC-teljesítmény, képességek és árképzés szerint vannak osztályozva. Az alábbi mátrix magas szintű áttekintést nyújt a QUALCOMM által ma kínált egyes SoC-ek legfontosabb képességeiről. A belépő szintű eszközök egy adott alkalmazáshoz vannak optimalizálva, például a QCS405 a vezeték nélküli hangzáshoz vagy a QCS2290 a kiskereskedelmi és ipari kézi eszközökhöz. Míg a magasabb szintű SoC-ek, mint például a QCS610, több képességet és teljesítményt kínálnak, hogy a tervezők több felhasználási területre, például kiskereskedelmi és biztonsági berendezésekre, ipari vezérlőpanelekre és robotikára is alkalmazhassák a SoC-et.
A QUALCOMM SoC-eszközei közös architektúrával rendelkeznek, ami lehetővé teszi a tervezők számára, hogy az eszközök felhasználásával többféle Edge IoT-terméket hozzanak létre, miközben a szoftvereket az eszközcsaládon belül újra felhasználják. Bizonyos esetekben pinről-pinre kompatibilis eszközök, mint például a QCS2290/QCS4290 és QCS410/QCS610, az intelligens csatlakoztatott kamerák és a POS/handheld piaci szegmensek egyedi követelményeinek kielégítésére szolgálnak. A QUALCOMM fejlesztési ütemterve szerint az Edge IoT-piacon a QUALCOMM által kínált, meghosszabbított élettartamú és hőmérséklet-tartományú termékek egy újabb követelményt jelentenek. A QUALCOMM közös vállalati partnerétől, a THUNDERCOMM-tól és másoktól származó SOM-megoldások is rendelkezésre állnak azon ügyfelek számára, akik csökkenteni kívánják a tervezési erőfeszítéseket, a kockázatot és a piacra kerülési időt.

 

Qualcomm SoC IoT4

4. ábra SoC-termékmátrix a QUALCOMM Application-Processors-selector-guide_87-PN002-1-D című kiadványából, amely itt található: application-processors-selector-guide_87-pn002-1-c.pdf (qualcomm.com)

 


Arra számítunk, hogy az Edge IoT piac nagy lehetőséggel szolgál majd az ügyfelek számára az elkövetkező években.

 

További kérdések esetén:
CODICO GmbH
Lefánti Gábor

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: +43 186 305 272

 

#e30613