Skip to main content

A PASS SCADA elindulása a hagyományos SCADA és a jövőbe mutató IoT, valamint Ipar 4.0 szegmensben

Megjelent: 2018. október 24.

energiaA PASS SCADA 2017 októberében mutatkozott be a Magyar Elektronika jóvoltából. Akkor még az induló projektekről, lehetőségekről, megcélzott fejlesztésekről és piacokról lehetett beszélni. A jelen cikk az azóta eltelt egy év fejlődését, eredményeit és sikereit mutatja be.

 

 

 

Röviden összefoglalva a PASS egy új fejlesztésű SCADA, amellyel az alkalmazáskészítés és az operátori használat kizárólag böngészőn keresztül lehetséges. Ehhez nem kell semmit feltelepíteni, a programozói vagy operátori számítógép bármilyen operációs rendszerrel rendelkezhet, a lényeg, hogy egy böngészővel IP cím alapján elérje a PASS szervert.

 

energia

 

A fejlesztés a mai legmodernebb technológiák alkalmazásával történt (HTML5, JavaScript, jQuery...). A rendszer alapját egy robusztus SQL szerver biztosítja, emellett a feladatokat C++-ból fordított programok végzik. Az SQL szerver lehetőséget ad az alkalmazáskészítőnek saját relációs adatbázis-kezelés kialakítására, amelyhez a hozzáférés a PASS-ba ágyazott függvényekkel lehetséges. Az alap SCADA funkciók mellett (hisztorikus adatkezelés, alarm rendszer, eseménynapló, riportgenerátor, felhasználókezelés...) komplett vezérlőcsaládok állnak rendelkezésre, amelyekkel összetett vezérlési és adatkezelési feladatok végezhetők el. Egyedi feladat esetén saját fejlesztésű vezérlő is létrehozható.
Ár-érték arány figyelembevételekor a PASS jelentős előnyökkel rendelkezik. Egy 1 állomásos rendszer esetén is a mezőny élén tud maradni kedvező árszabásának köszönhetően, de ahogy az állomások darabszáma növekszik, a kliensek ingyenessége révén, az előnye többszörösére nő. Volt példa hússzoros árkülönbségre is, ahol természetesen a PASS volt a befutó.

 

mobil1

mobil2

 

Fejlődés

A tavalyi terveknek megfelelően a driverek fejlesztése megtörtént. A meglévő Modbus TCP, RTU, BACnet és SQL mellé bekerült a kínálatba a Siemens S7 és OPC UA kliens is. Az energiamenedzsment-modul kiegészült a teljes körű használatot biztosító elemekkel (riportok, előrejelzések, csúcsérték-kiválasztás…). Októberben debütáltak és ingyenesen letölthetővé váltak a PASS mobil kliensei Android és iPhone platformokra.

 

referencia1

 

Sikerek, kapcsolatok

  • A 2017 októberében rendezett PCS (Process Control System) találkozón a PASS kiállítói díjat kapott.
  • Rendszerintegrátori program kapcsán a Process Automatika Kft. több neves hazai irányítástechnikai céggel kötött megállapodást.
  • A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán ez évtől a PASS bekerült az oktatási tematikába, amelyhez a Process Automatika Kft. a Comforth Kft.-vel közösen összeállított MOXA-PASS elemekből demokészletet biztosított.
  • Az SPE (Society of Petroleum Engineers) International szervezésében a „Digitalization in the Oil and Gas Industry” 2018 novemberi konferenciájára meghívást kapott a Process Automatika Kft. a PASS általános és olajipari menedzsment lehetőségeinek bemutatására.
  • A mezőgazdasági területen dolgozó Okosfarm csapat 2019-től a PASS-t választotta egységes szoftverplatformnak saját driver és megjelenés kialakításával.
  • Sikerként könyvelhető el az is, hogy a PASS első éve alatt 21 db licenc került kiadásra, így az ingyenes klienseket is figyelembe véve több mint 100 felhasználó használja az alkalmazást, közülük néhányan az USA-ból és Kanadából.

referencia2

 

Jövőkép

A fejlesztés természetesen nem állhat meg. Az ipari szegmens igényei megkövetelik a fokozott rendelkezésre állást. 2019. év elejétől indul a PASS redundáns szerver tesztelése. Szintén 2019 első félévében válik elérhetővé az OPC UA szerver, amellyel és a meglévő OPC UA klienssel teljes átjárhatóság biztosítható. A Node.js modul beépítésével szerveroldali JavaScript futtatása válik elérhetővé, amely a lehetőségek hatalmas tárházát nyitja meg.

 

tablazat

 

 

Process Automatika Kft.
6726 Szeged, Gizella u. 47.

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.automatika.hu

www.pass-scada.com

www.pass-scada.de

 

Még több Process Automatika