Skip to main content

A National Instruments piacra dobja a LabVIEW következő generációját

Megjelent: 2017. szeptember 13.

LabVIEW NXGA National Instruments (NI) bejelentette, hogy piacra dobta a LabVIEW következő generációjának első változatát, a LabVIEW NXG 1.0 műszaki rendszertervező szoftvert. A LabVIEW NXG a konfigurálás-alapú szoftverek és az egyedi programozási nyelvek közötti szakadékot új, innovatív megközelítésű mérésautomatizálási elvekre alapozva hidalja át. Ennek révén a szakemberek az eszközök kezelése helyett a lényegre, a megoldandó problémára összpontosíthatnak.

 

„Harminc éve bocsátottuk ki a LabVIEW első változatát, mely segítségével a hagyományos programozási nyelvek mély ismerete nélkül is automatizálni lehetett mérőrendszereket” – magyarázta Jeff Kodosky, az NI társalapítója, valamint üzleti és technológiai kutatója, „a LabVIEW atyja”. „Hosszú ideig a LabVIEW képességeinek további bővítésére összpontosítottunk, nem pedig arra, hogy segítségével még gyorsabban és könnyebben lehessen automatizálni a méréseket. A LabVIEW NXG kifejlesztésével most ez utóbbira összpontosítunk: a szoftvert az alapoktól kezdve úgy terveztük meg, hogy támogassa a hatékony munkafolyamatot. A szokásos mérésautomatizálási feladatokat egyszerű, konfiguráció alapú megközelítéssel el lehet végezni, míg a bonyolultabb műveletekhez a LabVIEW G grafikus programozási nyelvének teljes eszköztára használható”.
A LabVIEW NXG 1.0 új, programozást nem igénylő munkafolyamataira támaszkodva az asztali mérések során sokkal hatékonyabban gyűjthetők be és elemezhetők iteratív úton a mérési adatok. E munkafolyamatok – az automatizálást egyszerűsítve – a szükséges kódot a háttérben építik fel. Például, egy 50 soros programnak megfelelő kódrészlet egérrel húzható be ― és ez csak egy a számos képesség közül, amelyekkel a LabVIEW NXG leveszi a mérnökök válláról a megvalósítás gondját, lehetővé téve, hogy a lényeggel, a fejlesztéssel foglalkozhassanak.
„Az NI platform lehetővé tette, hogy szoftvereink bővítése révén lépést tartsunk a forgalom növekedésével és kielégítsük a fokozódó keresletet” – fejtette ki Casey Lamers, a Phoenix Nuclear Labs vezető vezérléstechnika mérnöke; vállalata gyártja a világ legerősebb, kereskedelmi forgalomban beszerezhető neutrongenerátorait, többek között a gyógyszeripar, az energiaipar és az anyagfeldolgozó ipar számára. „Az orvosi képalkotó izotópok gyártásához szükséges gyorsítók egyedi szoftverének korábban hónapokig tartó kifejlesztése mára néhány hétre csökkent, a program fordítási ideje pedig órákról mindössze 30 percre rövidült. Az NI vezető felhasználókat tömörítő programjának résztvevőjeként tavaly a LabVIEW NXG korai változatait használtuk; meggyőződésünk, hogy a LabVIEW NXG segítségével még gyorsabban fogunk tudni fejleszteni és új szolgáltatásokkal piacra lépni.”

 

LabVIEW NXG


A LabVIEW NXG újratervezett szerkesztője a tapasztalt LabVIEW-felhasználók által kért funkciókon kívül a piacon kapható, hasonló jellegű szoftverek képességeihez hasonló funkciókkal is rendelkezik, emellett tovább bővíti a LabVIEW által támogatott programnyelvek körét. A korszerűsített szerkesztővel hatékonyabb a programozás is: vektorgrafikus objektumok segítségével és nagyítási/kicsinyítési műveletekkel gördülékenyebbé teszi mikroműveletek végrehajtását, a kezelőfelületi objektumok kezelését.
A LabVIEW NXG 1.0 az asztali méréseket forradalmasítja, a LabVIEW 2017 új képességei pedig a nagy, bonyolult, elosztott mérő- és beágyazott alkalmazások fejlesztését, telepítését és kezelését könnyítik meg. Az új képességek közé tartozik például az IP-alapú protokollokkal és további, elterjedten használt átviteli protokollokkal – például az IEC 61131-3 és az OPC UA protokollal, valamint a védett DDS üzenetszabvánnyal – való hatékonyabb együttműködés.
A LabVIEW új felhasználói és a már évek óta szervizszerződéssel rendelkezők is egyaránt hozzáférhetnek mind a LabVIEW NXG 1.0, mind a LabVIEW 2017 termékhez. Ez a két LabVIEW-változat is bizonyítja, hogy az NI elkötelezetten segíti a tesztelések, különféle mérések és vezérlést igénylő alkalmazások fejlesztésén dolgozó mérnököket abban, hogy gyors mélységi áttekintést kaphassanak az áramköri egységekről és adatokról.
Az NI több mint 30 éves szoftverfejlesztési munkáján alapuló LabVIEW következő generációjának első változatát gyors ütemben számos további fogja követni, amelyek a tervezéstől a tesztelésig terjedő teljes szakaszban további képességekkel ruházzák majd fel a bevált platformot. Az egyszerű DAQ alkalmazásoktól egészen a bonyolult tesztelő rendszerekig és intelligens gépekig bezárólag csökkenthető a piacra jutási idő a LabVIEW segítségével, felgyorsítva a mérnöki munkát.

További információk a LabVIEW NXG 1.0 és a LabVIEW 2017 rendszerről itt találhatók.

 
(A LabVIEW, National Instruments, NI, ni.com és az NIWeek a National Instruments védjegye. Minden más említett termék- vagy vállalatnév a megfelelő tulajdonosok védjegye vagy kereskedelmi neve.)

 

National Instruments Hungary Kft.
1117 Budapest, Neumann J. u. 1/E 2. em. (Infopark E ép.)
Tel.: +36 1 481 1400
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://hungary.ni.com

Szakmai tanácsadás: 06 80 204 704
Technikai kérdések: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Még több National Instruments