Skip to main content

A napenergiával működő járművek felemelkedése

Megjelent: 2023. augusztus 24.

Distrelec lidA napenergia az egyik legnépszerűbb alternatív energiaforrás manapság, és egyre gyakrabban használható otthonaink energiaellátásán túl többféle, egyéb célokra is. A világ a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének és a fosszilis tüzelőanyagok leváltásának égető szükségével küzd, ezért lehetetlen túlbecsülni a napenergia jelentőségét közlekedési hálózataink ellátásában. 

 

A napelemes járművek tiszta, megújuló és környezetbarát megoldást nyújtanak, és rengeteg lehetőség rejlik bennük. A Nap sugárzó energiája segítségével működnek.
Jelen cikkünkben a napenergiával működő közlekedési eszközök növekvő tendenciájával foglalkozunk, és kiemeljük, hogy a napelemes technológia fejlődése hogyan tette hatékonyabbá és praktikusabbá azokat a mindennapi használat céljából. Bemutatjuk a napelemmel működő közlekedés előnyeit, valamint példákat sorakoztatunk fel a már használatban lévő napelemes járművekre.

 

Napelemes autók – valóban lehetségesek?

A The Guardian szerint a napelemek autókba való beépítésének ötlete az elmúlt években egyre népszerűbbé vált. A Mercedes-Benz a közelmúltban tette közzé, hogy 2024-től a napelemek opcionálisan beépíthetők lesznek a vállalat bármelyik elektromos modelljébe, a Toyota pedig egyes modelljeit már napelemekkel látta el.
Egy független kutatószervezet, a TNO szerint az első napelemes autók már idén készen állnak az utakra!
„We have this handy fusion reactor in the sky called the sun; you don’t have to do anything, it just works. It shows up every day.” – Elon Musk
/„Van ez a praktikus fúziós reaktorunk az égen, Napnak hívják; nem kell semmit sem tenned, csak úgy működik. Minden nap felbukkan.” – Elon Musk/

 

solar car 3d concept

Hogyan működnek a napelemek a járművekben?

A napenergiából történő villamosenergia-termelés egyik leggyakoribb módja a napelemek használata. A legtöbben ismerik a napelemeket és az épületek energiaellátásában való felhasználásukat, de emellett járműveket is képesek meghajtani. A napenergiával hajtott járműveket úgy tervezik, hogy napelemek által termelt energiával működjenek, amelyeket gyakran a jármű karosszériájába építenek be. 
A napelemes technológia fejlődésével együtt jár, hogy a napenergiával működő járművek puszta prototípusokból a mindennapi szállítás praktikus lehetőségévé léptek elő. A napelemek hatékonyabbá, tartósabbá és költséghatékonyabbá váltak, lehetővé téve a napfény begyűjtését és a járművek meghajtására használható energiává történő átalakítását. Ennek eredményeként az autóiparban jelentős változásnak lehetünk szemtanúi, egyre több gyártó és startup használja a napenergiát járműveik kulcsfontosságú elemeként.

 

Napenergia a közlekedési szektorban

A napelemes járművek koncepciója több évtizede megfogalmazódott, a korai prototípusok az 1970-es évekre nyúlnak vissza. Azonban csak most, a fenntartható és tiszta közlekedésre, valamint a napelem-technológia fejlődésére fektetett fokozott hangsúly miatt vált valósággá a napenergia közlekedési célokra való hasznosítása. Egyes vállalatok terveztek már napenergiával működő közlekedési eszközöket, amelyekről az alábbiakban olvashat.

 

A Lightyear napelemes autója

A holland Lightyear autógyártó vállalat a Lightyear 0, a világ első kereskedelmi forgalomban kapható napelemes autójának megjelenésével került a címlapokra. Lenyűgöző módon naponta 69 kilométert (vagyis 43 mérföldet) képes megtenni tisztán napenergiával, viszont magas, több mint negyedmillió eurós ára korlátozta az elérhetőségét. A csődöt követően a Lightyear a praktikusabb Lightyear 2-re összpontosított, amelynek ára körülbelül 40 000 euró, és célja a napelemes járművek megfizethetőbbé és elérhetőbbé tétele. Ez a stratégiai lépés alátámasztja a Lightyear elkötelezettségét az autóipar forradalmasítása és a fenntartható közlekedés előmozdítása iránt.

 

Napenergiával működő járművek 1

 

Sono Motors napelemes buszkészlet

Egy német vállalkozás, a Sono Motors megalkotott egy újfajta napelemes buszt – Solar Bus Kit. „A napelemes buszkészlet egy komplett és rendkívül hatékony, utólag felszerelt napelemes megoldás dízel buszok számára” – olvasható a cég oldalán. A jármű külseje integrált napelemekkel rendelkezik, amelyek az akkumulátort töltik, növelve a hatótávolságot, így szükségtelenné válik a külső töltés. Az autóbuszflották üzemeltetői a készlet segítségével csökkenthetik a dízelfogyasztást, csökkenthetik a CO2-kibocsátást és elérhetik a fenntarthatósági célkitűzéseket.
A napelemes autók és buszok mellett a top 10 innovatív technológia között a fenntarthatóenergia-szektorban megemlítjük a napelemes vonatokat. Ugyan nem olyan elterjedtek, mint a napelemes buszok, történt néhány figyelemre méltó kezdeményezés és kísérletezés a napenergiával a vasúti közlekedésben.
Ausztráliában a Byron Bay Railroad Company üzemelteti a világ első napenergiával működő vonatját. A vonat tetején napelemeket helyeztek el, és három kilométer hosszú vágányon halad. Ezek a napelemek állítják elő a vonat villanymotorját hajtó áramot, lehetővé téve a fosszilis tüzelőanyagok használatát mellőző közlekedést. Az akkumulátorok extra napenergia tárolására szolgálnak, amely gyenge fényviszonyok esetén hasznosítható.
Továbbá néhány startup, mint a Swiss Sun-Ways áramtermelő vasúti síneket fejlesztett ki, amelyek lényegében sínek közötti napelemek. A vállalat állítása szerint az országos vasúti hálózat „évente 1 Terawattóra (TWh) napenergiát termelhet, ami a Svájcban felhasznált villamos energia körülbelül 2%-a”. 

 

A napelemes járművek előnyei

A napelemes járművek előnyei túlmutatnak a környezetvédelmi megfontolásokon. A fosszilis tüzelőanyagokra való rászorultságunk mérséklésével a napenergiával működő járművek energiafüggetlenséget és az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentését kínálják. Ezenfelül a napenergia üzemanyagforrásként történő hasznosítása hosszú távú költségmegtakarítást is eredményez, mivel a járművezetők egy bőségesen rendelkezésre álló, megújuló erőforrást aknázhatnak ki, amely minimális üzemeltetési költségekkel jár.

 

A napelemes közlekedés jövője

Abban a korszakban, amikor a környezeti fenntarthatóság áll a globális aggodalmak középpontjában, a napelemes járművek térnyerése jelenti a reménysugarat. Mivel a bolygó a magas szén-dioxid-kibocsátás és a korlátozott fosszilis erőforrás-tartalékok hatásaival küzd, a napelemmel működő járművek megjelenése ígéretes lehetőséget nyújt. A Nap erejét hasznosítva ezek a járművek nemcsak szénlábnyomunkat csökkentik, hanem utat is nyitnak a fenntarthatóbb és tisztább közlekedést biztosító jövő felé.

 

Processed with VSCO with dog2 presetSzerző: Justyna Matuszak
Digital content writer, Distrelec Group

Distrelec Gesellschaft m.b.H.
Jagdgasse 25
1100 Wien, Austria
Tel.: +36 1 550 7933
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.distrelec.hu

 

#e41b13