Skip to main content

A Melsoft iQ Works EPLAN-integrációja

Megjelent: 2018. április 10.

Melsoft iQ WorksJó dolog, ha egy ismétlődő műszaki feladatra létezik informatikai támogatás. Még jobb, ha ez együtt tud működni a határterületeket támogató szoftverekkel. Ám még ennél is jobb, ha a szomszédos szakterületek megoldásai egyetlen integrált rendszerként szolgálják a felhasználót. Ezt a célt valósítja meg az EPLAN és egy automatizálási CAD-szoftver, a Melsoft iQ Works szerves egybeépülése.

 

Az AutomationML technológiával ez is lehetséges

Az EPLAN Electric P8 és a Mitsubishi Electric Melsoft iQ Works új integrációs megoldása a villamos tervezést kapcsolja össze az automatizálással. Az adatok, például a szimbolikus címek mostantól kétirányúan cserélhetők az aktuális szoftvercsomaggal. 

Az EPLAN Electric P8 eredményei lenyűgözők: validált diagramok (köztük a PLC komponensek buszvezetékei) és kiváló minőségű hardverkonfigurációk állnak a fejlesztő rendelkezésére. A PLC adatok kétirányú cseréje segít a tervezési és automatizálási folyamatok optimalizálásában.
Az EPLAN Electric P8 és a Melsoft iQ Works integrációjával az EPLAN és a Mitsubishi Electric újabb lépést tettek előre. Az integráció alapját az AutomationML képezi, amely az adatcserére vonatkozó semlegességével és nyitottságával megnyitja az utat az Ipar 4.0 irányába. Az EPLAN-ban létrehozott adatkészlet a PLC hardver (rack) összeszerelésének és a szoftver programozásának alapját képezi. Valódi különlegességnek számít, hogy adatok az egész termékfejlesztési folyamat során csak „az igazság egyetlen forrásából” származhatnak, azaz kizárt ugyanazon adatnak a több alkalmazás és/vagy több felhasználó általi többszörös elnevezéséből eredő tévedési lehetőség. A szükséges alkatrészadatok az EPLAN Data Portalból erednek. Mindez együttesen jelentősen felgyorsítja az alkatrészek konfigurációját és a tervezési folyamatot.

Eplan Mitsubishi

 

A Melsoft iQ Works integrált szoftvercsomag a Mitsubishi Electric automatizálási termékek programozásához szükséges szoftveres megoldásokat tartalmazza. Az EPLAN Platform legújabb, 2.7-es verziójával történt integrációval a felhasználók a projekt minden szakaszában bármilyen irányba kicserélhetik, majd később szerkeszthetik és szinkronizálhatják a projektadatokat.
Az adatokat ezentúl elég csak egyszer megadni, így elkerülhetők a bevitel során elkövetett esetleges hibák. Az integráció a villamos tervezőmérnökök és a szoftverfejlesztők közötti együttműködést is megkönnyíti. A villamos tervezést használó felhasználóknak további előnyt jelent a PLC-részegységek elosztásának átláthatósága. A rendszertámogatással a szerelvények gyorsabban szerkeszthetők, az utolsó perces módosítások pedig könnyebben és általánosabban valósíthatók meg.

 

Az AutomationML technológia

A nem védjegyzett, szabványosított és XML-adatformátumú AutomationML képes megjeleníteni a tervezési információkat a rendszertopológiákra és -struktúrákra, geometriákra és logikára vonatkozóan. A strukturális és topológiai információk megjelenítéséhez az AutomationML az IEC 62424/IEC 62714 szabványnak megfelelő nemzetközi adatformátum-szabványt alkalmazó CAEX formátumot használja (Computer Aided Engineering Exchange – a számítógéppel támogatott mérnöki tevékenység egységes adatcsere-formátuma). Az AutomationML alapvető objektumorientált koncepciókat kínál, amelyek a berendezés- és rendszerszerkezetekben használhatók fel. Az AutomationML emellett lehetőséget nyújt a rendszerszerkezetek, például a rack összeállítás átvitelére is, amivel jól strukturált, végponttól végpontig terjedő dokumentáció hozható létre még a szervizelésre és karbantartásra is. Végezetül: a különböző szoftvereszközök adatai, például az eszközinformációk cserélhetők a gyártók és a felhasználók között, és könnyen integrálhatók a dokumentációba.

 

Melsoft iQ Works

 

Az iQ Works szoftverről

A Melsoft iQ Works egy beágyazott szoftvercsomag, amely a Mitsubishi Electric automatizálási termékei (a GX Works3, az MT Works2, a GT Works3, az RT ToolBox2 és az FR Configurator2) programozásához szükséges programokat konszolidálja. A szoftverintegrációt a grafikus, könnyen kezelhető Navigator interfész támogatja a felhasználó és a központi rendszerkonfiguráció között. További egyszerűsítést jelent a projekt kiterjesztése során a címkék és paraméterek használata. A hatalmas szoftvercsomag előnyei közé tartozik az egyszerűsített rendszerfejlesztés, mert sokkal kevesebb erőfeszítést igényel az ismétlődő feladatok létrehozása, a hibaforrások minimalizálása, valamint az ezekhez a hibákhoz kapcsolódó általános működési költségek csökkentése.

 

Háttér

Az EPLAN és a Mitsubishi Electric évek óta stratégiai partnerségben működik együtt. Az integrált mérnöki megoldásokat szállító EPLAN az e-F@ctory Alliance tagja, a Mitsubishi Electric pedig a termékadatokat biztosítja az EPLAN Data Portalhoz. A cél mindkét vállalat számára egyértelmű: az adatok minőségének javítása, a tervezési és gyártási folyamatok felgyorsítása, valamint a termelékenység növelése.

 

EPLAN Software & Service

Az EPLAN Software & Service a világ egyik vezető CAx- (számítógéppel támogatott) szoftvertermékeket, konfigurációs és mechatronikai megoldásokat fejlesztő vállalata, amely a tervezési és szerelési folyamatok optimalizálásában segíti ügyfeleit. Az ERP és PLM/PDM rendszerekhez készített sztenderd, illetve testreszabott interfészek biztosítják az adatkonzisztenciát a termékfejlesztés, a megrendelések feldolgozása és a gyártás során. A tervezés és gyártás világában elért sikerek kulcsa a következetes ügyfélközpontúság, a globális támogatási képesség, az innovatív fejlesztések, valamint az interfészek létrehozásában megszerzett szakértelem. Globális vállalatként az EPLAN világszerte több mint 45 ezer ügyfelet és 120 ezer megoldást támogat a kiváló termékminőség és a maximális hatékonyság által.
Az 1984-ben alapított EPLAN a Friedhelm Loh Grouphoz tartozik, amely világszerte 18 gyáregységgel és 78 nemzetközi leányvállalattal rendelkezik. A cégcsoport több mint 11 500 alkalmazottat foglalkoztat és 2015-ben árbevétele elérte a 2,2 milliárd eurót. A családi tulajdonban lévő vállalat 2016-ban sorozatban nyolcadszor nyerte el a „Legjobb német munkahely” elismerő címet. A Deutschland Test and Focus Money tanulmány alapján a Friedhelm Loh Group a „Legjobb szakoktató” elismerést is megkapta.
További információk: www.eplan.de  és www.friedhelm-loh-group.com

 


EPLAN Software & Service GmbH Fióktelep
2040 Budaörs, Puskás Tivadar út 1.
Tel.: +36 23 420 735
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.eplan.hu

 

Még több EPLAN