Skip to main content

A megfelelő beágyazott kártya választása

Megjelent: 2024. február 28.

Farnell cikk beágyazott kártyák bevezető kiskép logóvalA beágyazott rendszerek fejlesztői, akik a fejlesztésre és a gyártásra kész kártyákat szeretnének használni, számos lehetőség közül választhatnak. Ma már több olyan ajánlat létezik, amely csak az Arm architektúra köré épül. Az Arm által a processzorok szellemi tulajdonára vonatkozóan elfogadott nyílt licencelési politika lehetővé tette a mikrokontroller- és a többmagos rendszerchip- (SoC) kínálat robbanásszerű növekedését, ami számos alacsony költségű, nagy teljesítményű kártyaszintű ajánlat létrehozásához vezetett. A korábban több ezer euróba kerülő és egyedi megoldást igénylő számítási teljesítményt ma már 100 euró alatti, készre gyártott kártyák is kínálják, még kis mennyiségben is.

 

A szükségletekre összpontosítva

Amikor a beszerzési döntés meghozatalára kerül a sor, a kérdés az, hogyan lehet gyorsan a megfelelő ajánlatra összpontosítani a kínálatban, amely az Arm Cortex-M-en alapuló tervektől a többmagos Cortex-A processzorok fejlett feldolgozási teljesítményéig terjed, amelyekhez ma már gyakran mesterséges intelligencia és grafikus gyorsítók is társulnak.
Bizonyos esetekben egyértelmű különbségek lehetnek, ha a mérnök figyelembe veszi a szükséges teljesítményszintet. Ha az alkalmazások teljesítménye nem elsődleges szempont, az Arduino egylapos számítógépek jó és olcsó megoldást jelentenek a hardveres perifériák vezérlésére tervezett kódok számára. Más esetekben a Linux lehet követelmény a nagy kódbázisok kezelésére való képessége miatt. Ez viszont jellemzően az Arm Cortex-A processzorcsaládban található virtuális memóriakezelő egység használatát igényli.
A teljesítmény még a Cortex-A processzorokon alapuló kártyákon belül is széles skálán mozoghat. A Beaglebone Black például egyetlen Cortex-A8-as alkalmazásprocesszor-magra épül, amelyet több Cortex-M3-as mikrokontroller-egység kísér a valós idejű feldolgozáshoz. A Raspberry Pi 4 a későbbi Cortex-A72-t használja négymagos konfigurációban, amely nagyobb összesített teljesítményt nyújt. Azt azonban nehezebb megjósolni, hogy ez hogyan teljesíthet a Beaglebone AI-64 ellen, amely egy kétmagos Cortex-A72-t kombinál három Cortex-R5 maggal.

 

Farnell cikk beágyazott kártyák 1ábra Beagle Bone AI 64

1. ábra Beaglebone AI-64

 

A megfelelő választás megtalálása

A választási lehetőségek egyértelműbbé válnak, ha figyelembe veszik a célalkalmazás I/O-válaszát és a szoftver átviteli igényeit. A Cortex-R5 processzorok például valós idejű vezérlésre optimalizáltak, ahol sok I/O-csatornát és megszakítást kell kezelni. A Cortex-A processzormagok inkább az alkalmazások kódteljesítményére, mint az I/O-ra összpontosítanak.
Bár a beágyazott kártyák gyakran kombinálják a Cortex-A-t Cortex-M vagy Cortex-R processzorokkal az I/O és a valós idejű vezérlőkörök kezelésére, mostanában más kooprocesszorok is elterjedtek, például a mesterséges intelligenciára (MI) összpontosító gyorsítók. Ez a váltás felismeri, hogy a beágyazott és edge-computing hardvereken képzett neurális hálózatok és más gépi tanulási modellek alkalmazására van szükség. A neurális hálózatokról kiderült, hogy kiválóan alkalmasak számos edge-computing-alkalmazásra, például objektumok követésére összetett környezetben és rendellenességek észlelésére.

 

Az ipar számára megfelelő kártya kiválasztása

Az anomáliaérzékelés egyik legfontosabb felhasználási területe a prediktív karbantartás, amely a rezgés, a hőkibocsátás és más jelek finom változásait használja fel annak megállapítására, hogy egy berendezés javításra vagy karbantartásra szorul-e, mielőtt teljesen meghibásodna. A mesterséges intelligenciát alkalmazó prediktív karbantartás költséget takaríthat meg és növelheti az ipari üzemek áteresztőképességét azáltal, hogy megszünteti a rutinszerű karbantartás szükségességét, amely rendszeres időközönként leállítja a berendezéseket vagy egész gyártósorokat, még akkor is, ha a javítás szükségtelen.
Bár egyes neurális hálózati modellek futtathatók olyan általános célú processzormagokon, mint a Cortex-A sorozat, a gyártók felismerték a további teljesítmény iránti igényt olyan ajánlatokkal, mint a Beaglebone AI-64, amely az általános célú CPU-k mellett C7x+ gyorsítót és fejlett vektoros lebegőpontos egységet is kínál. Ezek az egységek biztosítják azt a fajta numerikus feldolgozást, amely nemcsak a mesterségesintelligencia-modellek következtetéseinek elvégzéséhez szükséges, hanem az online képzési elem támogatásához is. Míg a következtetések levonásához jellemzően egész számok aritmetikáját használják, a neurális hálózatok képzése általában a lebegőpont által kínált további pontosságot igényli. Bár a nagy méretű képzés általában a felhőben történik, és az így kapott modellt letöltik a peremhálózati számítógépre, a helyi lebegőpontos képesség lehetővé teszi a modell finomhangolását a helyszínen, valamint fejlett adatmanipulációt biztosít a modell jobb forrásadatokkal való ellátása érdekében.
A mesterséges intelligencia nagyobb teljesítménye olyan kártyákkal érhető el, mint a Seeed Studio által készített J1010, amely az Nvidia Jetson technológiáján alapul, Arm Cortex-A57 hoszt­processzorral párosítva. A 128 általános célú grafikus processzor- (GPU) mag 500 GFLOPS teljesítményre képes. Az összetettebb modellekhez a J20 sorozatban egy Jetson Xavier modult alkalmaznak, amelynek csúcsteljesítménye 21 tera művelet/másodperc.

 

Összehasonlítás különböző ipari alkalmazásokhoz

Bár a célalkalmazás teljesítménye mindig kulcsfontosságú mérőszám lesz a kártyák kiválasztásakor, más szempontok gyakran elsődleges szerepet játszanak abban, hogy a jelöltek potenciálisan hosszú listája sokkal rövidebbé váljon. Az ipari vezérlésben az olyan szempontok, mint a termék életciklusának hossza, a környezeti veszélyekkel szembeni ellenállás és az I/O-hoz való hozzáférés fontos szerepet játszanak az alkalmazás támogatására alkalmas, készen kapható kártya kiválasztásában. A Raspberry Pi-t például elsősorban kompakt formára tervezték, és nem biztos, hogy optimális I/O portok elhelyezését biztosítja egy olyan eszköz számára, amelyet állványra vagy sínre szerelnek.
Más kártyákat, amelyeknél az I/O portok nagy része a kártya egyik oldalán van elhelyezve, könnyebb lesz a végleges burkolatba integrálni és kábelekkel összekötni. Továbbá az ipari alkalmazásokhoz tervezett kártyák gyakran kiterjedtebb támogatást nyújtanak az I/O bővítéshez. Mind a Beaglebone, mind az Arduino családok ma már támogatják a bővítések (Cape, Shield) széles skáláját, amelyek az I/O lehetőségek óriási választékát nyújthatják.
Az olyan alkalmazásokban, mint a gépfelügyelet az ipari ellenőrzés és az érzékelőfeldolgozás, a hőmérséklet-kompatibilitás és a rezgésállóság gyakran fontos szempont. Az asztali használatra tervezett csatlakozók könnyen elmozdulhatnak olyan környezetben, ahol a gépek erős mechanikai rezgésekre hajlamosak. Az irodai vagy otthoni használatra tervezett kártyák hajlamosabbak lehetnek a meghibásodásra olyan környezetben, ahol a hőmérséklet nagyobb szélsőségeket érhet el. Ennek egyik módja a speciális burkolatok használata, amelyek kábelkezelési megoldásokat és ventilátorok vagy hőcserélők segítségével történő hő­szabályozást tartalmaznak.

 

Farnell cikk beágyazott kártyák 2ábra Arduino Portenta Machine Control

2. ábra Arduino Portenta Machine Control


Kaphatók azonban olyan kész kártyák, amelyeket ipari felhasználásra terveztek. Ilyen például a Beaglebone Black Industrial, amely a Texas Instruments AM335x Cortex-A8 processzorára épül, hasonlóan a termékcsalád többi tagjához, de -40 °C és +85 °C közötti működési hőmérséklet-tartománnyal. Az Arduino által gyártott, Arm Cortex-M többmagos mikrokontrollerekre épülő Portenta kártyakészletet ugyanilyen kiterjesztett hőmérsékleti tartományban való működésre tervezték, ami ipari környezetben történő gépvezérlésre alkalmas. Az ipari vezérlésre való összpontosítás a fedélzeti I/O eszközökben is tükröződik, amelyek a Wifi, USB és Ethernet portok mellett az RS485 és CANbus terepbusz csatlakozási lehetőséget, valamint a hőmérséklet-érzékelőkhöz és a 4-20 mA I/O hurkokhoz tartozó analóg interfészeket is támogatják.

 

Farnell cikk beágyazott kártyák 3ábra BeagleBone Black 2

3. ábra Beaglebone Black

 

Kódolási támogatás beépítése

A fejlesztési támogatás szintén kulcsfontosságú szempont, sőt, ez lehet a legfontosabb. A projektidő csökkentését nagyban segíti a számos nyílt forráskódú eszközkészlet elérhetősége, amelyek ma már léteznek az olyan családok által támogatott Linux-környezetekhez, mint a Raspberry Pi és a Beaglebone-gyűjtemények. A múltban a beágyazott fejlesztőknek az alacsony szintű programozási nyelvek, például a C és a C++, valamint az assembly ismeretére volt szükségük az illesztőprogram szintjén, míg ma már sok mindent el lehet végezni értelmezett nyelveken, például a Pythonban.
A Linux azonban nem elengedhetetlen a könnyebb fejlesztési eszközökhöz való hozzáféréshez. Ahol a céltárgy energiafogyasztása és költsége fontos, és az alkalmazási igények viszonylag alacsonyak, ott a Linux-képes kártyák gyakran túl drágának és nehézkesnek bizonyulnak. Az olyan helyzetekben, mint például a több valós idejű érzékelő bemenetével rendelkező valós idejű vezérlés, az Arduino platform számos előnnyel rendelkezik, és nem kényszeríti a fejlesztőket a Python elhagyására. Az Arduino IDE teljes támogatást nyújt a Pythonhoz, és az ökoszisztéma az OpenMV szoftveren keresztül a képfeldolgozási funkciókat is támogatja. Ez segít a robotrendszerek és intelligens kamerák létrehozásában, minimális hardverlábnyom mellett.

 

Megalapozott döntések

Az Arduinótól a Jetsonig a beágyazott rendszerek fejlesztői a kártyaszintű ajánlatok széles skáláját integrálhatják rendszereikbe. Bár a választék kezdetben nyomasztónak tűnhet, a célalkalmazás pontos követelményei gyakran terelik a mérnököt a lehetőségek érvényes készlete felé. Az ilyen modulok nagy számához hozzáférő tapasztalt beszállítók, mint például a Farnell, segíthetnek a helyes végső döntés meghozatalában.

Szerző: Simon Wade – Termékszegmens-vezető, Single Board Computing, Farnell

 

Farnell element14
Ingyenesen hívható telefonszám: 06 80 016 413
Műszaki támogatás e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://hu.farnell.com
www.element14.com

#46b55a