Skip to main content

A Meanwell okostápegység rendszerei – 3. rész

Megjelent: 2024. március 11.

MeanWell okostápegység rendszerei cikksorozat 3rész bevezető kiskép logovalHa egy egyenfeszültség-kimenetű gyártmányt tesztelünk, adja magát az ötlet, hogy egy ellenállással szimuláljuk annak üzemi terhelését. Ám ha a tesztelt eszközök nagy kimenőteljesítményűek, ráadásul azokat tömegesen és tartósan kell tesztelni, az ellenállásos műterhelés jelentős környezetterhelés, hőelvezetési problémák és felesleges költségek forrásává válik. Ezek elkerülésére fejlesztette ki a Meanwell az ERG-5000 DC-műterhelésként használható invertercsaládját.

 

A sorozat eddig megjelent első és második cikkében az olvasó elé tártuk a Meanwell szabadon konfigurálható tápegységrendszerének felépítését, részletesen bemutattuk a CMU-2 rendszervezérlőt, röviden ismertettünk egy teljesítményfelügyelet- és energiavisszanyerés-applikációt (Power Management and Energy Recycling Application Demonstration System), végül az NCP-3200 „kettő az egyben” tápegységet.
Sorozatunk jelen része az előző részben bemutatott teljesítményfelügyeleti (Power Management) demonstrációs applikáció keretében röviden már említett energiavisszanyerő elem, az ERG-5000 programozható inverter működési elvét és paramétereit ismerteti.

 

Az ERG 5000 DC AC hálózatcsatolható inverter

Az ERG-5000 egy különleges termék a Meanwell portfóliójában, amelyet az az igény hozott létre, hogy csökkentse az ipari tápegységek beégetési (burn-in) és öregedési tesztjei során keletkező környezetterhelést és költséget, amely abból adódik, hogy a tesztelés alatt álló tápegységek kimeneti teljesítményét gyakran rezisztív terheléseken, hőként disszipálja el a tápegységek gyártója.
A folyamatosan változó – és egyre magasabb követelményeket támasztó – környezetterhelési regulációk miatt a gyártást a „kar­bonlábnyomra” figyelemmel kell folytatni, hogy ez utóbbit minden lehetséges módon csökkenteni lehessen. Egy olyan gyártónál, mint a Meanwell is, a tápegységek terhelés alatti tömeges tesztelésénél az ohmos terhelés használata azért sem gazdaságos megoldás, mert a bemenő villamos energia a vizsgált tápegység terhelésén hőenergiává alakul, és vesztendőbe megy, ráadásul a felszabaduló hő elvezetése jelentős többletköltséggel jár. Ha viszont a rezisztív terhelést aktív, elektronikus műterheléssel váltjuk fel, a tesztelt tápegységek kimenetén keletkező energia ismét villamos energiává alakul, amely a rendszer energiahálózatába visszatáplálva nagyrészt újrahasznosítható. Ezáltal nemcsak a CO2-emissziót terhelő adó, hanem a gyártási költség is csökken: nem elhanyagolható szempont ugyanis, hogy a visszatermelt energiát nem kell még egyszer – például valamilyen szénalapú energiahordozóból – előállítani és a gyártási költség terhére megvásárolni.
A Meanwell az ERG-5000 sorozatot saját felhasználásra fejlesztette ki, mert belátható volt, hogy a saját termékeik tesztjei során felhasznált elektromos energia jó része nem hasznosul megfelelő mértékben, ami számottevően növelte a cég karbon­lábnyomát. Ezt pedig egy felelős cég igyekszik minden tőle telhető módon csökkenteni.
Az ERG-5000 egy négycsatornás, 5 kW névleges teljesítményű energiaátalakító készülék, amely azonban akár 6 kW csúcsteljesítmény rövid idejű átvitelére is képes. Energiamegtakarító képessége elérheti a 88%-ot is. Az inverter a teljesítményt a DC bemenetein képes állandó áramú (Constant Current – CC) és állandó feszültségű (Constant Voltage – CV) üzemmódban felvenni. A bemenetén felvett energiát a kimenetén az ún. grid-tied (az AC energiahálózathoz szinkronizáltan csatolt) üzemmód révén képes visszajuttatni az AC-hálózatba. (Ezúton hívjuk fel az ERG-5000 modellen alapuló hasonló rendszerek fejlesztőinek figyelmét, hogy a hálózati visszatáplálás részleteit egyeztetniük kell a telepítés helyén illetékes energetikussal, és alkalmazkodniuk kell a helyi szabályokhoz.)
Belátható, hogy egy ilyen eszköz telepítése komoly előkészítő és tervezőmunkát igényel, de amint elkészül a megfelelő, jóváhagyott kivitelezési dokumentáció, és ennek alapján a Meanwell ERG-5000 invertereken alapuló, helyesen tervezett, majd szakszerűen kivitelezett energiavisszaforgató rendszer (1. ábra), láthatóan kevesebb villamosenergia megy hőként veszendőbe. Csökkenthető az üzemegység hőelvezető rendszerének hűtési kapacitása, ami további hozzájárulás a széndioxid-kibocsátás redukálásához.

 

Energom Meanwell okostápegység rendszerei 3rész 1ábra

1. ábra


Az ERG-5000 inverter kétféle bemeneti feszültségű változatban készül. Az alapverzió bemenőfeszültség-tartománya 10...60 VDC, míg a H jelű variánsé 60...420 VDC.
Az ERG-5000 egységek helyi vezérlését a cikksorozatban már ismertetett CMU-2 rendszervezérlő végezheti, amely Etherneten keresztül számos felügyeleti és vezérlőplatformmal kommunikálhat (2. ábra). Azonban az ERG-5000 és a CMU-2 közötti kommunikációra csak a CANbus-protokoll használható, PMBus-verzió nem érhető el. Ezért a sorozat előző részében részletezett energia-visszatermelő rendszer minden eleme CANbus protokollt használhat a részegységek közötti üzembiztos kommunikációra.
A 3. ábra egy alapkonfiguráció bekötését szemlélteti. Az ERG-5000 használható akár háromfázisú AC-hálózaton is, de ez esetben – fázisonként egy – összesen három készüléket kell értelemszerűen az L1, L2, L3 fázisokra kapcsolni.

 

Energom Meanwell okostápegység rendszerei 3rész 2ábra

2. ábra


Az ERG-5000 készülék bemenetei egymástól galvanikusan el vannak választva, ezért a négy bemenet akár párhuzamosan is kapcsolható, ha a tesztelt készüléket (Device Under Test – DUT) az egy bemenettel kezelhető áramnál nagyobb mértékben kívánjuk terhelni (4. ábra), de a bemenetek sorba is kacsolhatók (5. ábra), így akár 1260 V-os kimenőfeszültségű készülék tesztelésére is alkalmas.

 

Energom Meanwell okostápegység rendszerei 3rész 3ábra

3. ábra

 

Energom Meanwell okostápegység rendszerei 3rész 4ábra

4. ábra

 

Energom Meanwell okostápegység rendszerei 3rész 5ábra

5. ábra

 

Alkalmazási terület

Az ERG-5000 – mint speciális céleszköz – jóval szűkebb vásárlói réteg érdeklődésére tart számot, mint a gyártó többi, általános célú tápegységrendszere. Azonban alkalmazása minden olyan esetben fontolóra vehető, ahol jelentős DC kimenőteljesítményt kell tartósan, műterhelésen feldolgozni.

 

Az ERG-5000 elérhetősége

A cikkben bemutatott ERG-5000 hálózatcsatolt inverter az Energom Electronic Kft.-nél elérhető. Javasoljuk, hogy a téma iránt érdeklődők vegyék fel a kapcsolatot a termékmenedzserrel a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

A Magyar Elektronika 2024/4. lapszámában folytatódik a Meanwell nagy teljesítményű tápellátó rendszereinek ismertetése, ezúttal egy háromfázisú, 10 kW kimenőteljesítményű tápegységgel.

Szerző: Gombos Attila – Energom Electronic Kft.

 

ENERGOM Electronic Kft.
1142 Budapest, Komáromi út 28.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.energom.hu

 

#ed6726