Skip to main content

A kollaboratív robotok jövője – mobil és intelligens Kobot-ok

Megjelent: 2019. október 10.

omronA termelőüzemek világszerte egyre inkább kénytelenek az alacsony darabszámú és nagy vegyességű (low volume – high mix) gyártásra átállni, hogy kielégítsék a vásárlók szerteágazó igényeit. A kihívásokhoz hozzátesz az árucikkek egyre rövidülő életciklusa, illetve a munkaerőhiány. A vállalatoknak tehát növelni kell rugalmasságukat, biztosítva a gyors gyártósori átállásokat flexibilis termelői kapacitás kialakításával!

 

A rugalmas gyártási környezet kialakításában, és ezáltal a versenyelőny megteremtésében kiemelkedő szerepe van az emberekkel egy térben és teljes biztonságban dolgozó kollaboratív robotoknak. A kobotok új generációja a klasszikus ipari robotok fejlődésével, az Ipar 4.0 szükségleteinek kielégítésére adott válasz. Azon alkalmazásokban, ahol a rugalmasság fontosabb a maximális gyártási sebességnél, a kollaboratív robotok kitöltik a robotizálási piacon keletkezett rést a rendkívül felhasználóbarát szoftvereszközeikkel, integrált szenzoros funkcióikkal, amelyek magukba foglalják a kamerás ellenőrzőrendszereket, helymeghatározási eljárásokat és a vállalatirányítási rendszerekkel való integrációt.

 

omron2

 

Kollaboratív robotok megnövelt terhelhetőséggel

A kollaboratív robotok egyre erősebbé válnak. Könnyű súlyához képest az Omron Techman TM14M kobot 14 kilogrammig terhelhető. Az ipari kollaboratív robotok miközben megfelelnek az ISO 10218 biztonsági szabványnak – ami meghatározza a robotok és emberek együttműködésének szabályait –, valódi csapattárssá válnak a termelési és logisztikai környezetben nagy terhelhetőségüknek köszönhetően. A kobotok valódi összhangot és együttműködést teremtenek az emberek és a gépek között, és ezáltal innovációt hoznak a gyártás területén.
A kollaboratív robotalkalmazások széles körben telepíthetők, például a gyártás, a tesztelés, a minőségellenőrzés, a csomagolás és palettázás, továbbá a gyártásközi logisztika területén is.
A kobotok támogatni tudják az emberi munkát például azokban az összeszerelési folyamatokban, ahol kulcsfontosságú az ismétlési pontosság és az állandó minőség. A kollaboratív robotok alkalmazhatók ragasztás-, és tömítéstechnikai alkalmazásokban beépített minőségellenőrzéssel kombinálva. Az ismétlési pontosságuknak köszönhetően tökéletesen megfelelnek összetett minőségellenőrzési feladatok automatizálására. Nagy terhelhetőségük alkalmassá teszi őket – megfelelő biztonsági feltételek mellett – palettázási feladatok ellátására is.

 

omron

 

Önjáró kollaboratív robotok

A kollaboratív robotok új generációja könnyedén integrálható a mobil robotokkal – köszönhetően a legújabb robotok kisebb tömegének, valamint a mobil robotokra épülő platformoknak –, erre példa az Omron LD önálló intelligens járműve.
A kollaboratív robotok természetes részét képezhetik egy rugalmas, folyamatosan fejlődő gyártási környezetnek, ahol a gépek átcsoportosítására, illetve gyors gyártósori átállásokra van szükség.
A kollaboratív robotok mobil robotokra telepíthetősége által innovatív logisztikai megoldások részévé válhatnak. Például alkalmazhatók alkatrészek, illetve félkész termékek munkaállomások közötti szállítására, valamint a késztermékek raktárba vagy a minőségellenőrző állomásokra való eljuttatására.
Jelenleg a kollaboratív robotok hatékonyan egészítik ki az emberek munkáját sok különálló gyártási folyamatban.

 

A kollaboratív robotok okossá válása

A kollaboratív robotok ugyan csak nemrég jelentek meg, s tették lehetővé az innovációt, amely a gyártók versenyképességét nagy mértékben növeli, funkcionalitásukat a sokoldalúság, a lehetőségek széles spektruma jellemzi. A kobotok vitathatatlan előnyeinek egyike, hogy az eddig a normál ipari robotok által elvégzett feladatokat is át tudják venni, ami a helyi mérnökök számára teszi könnyebbé a konfigurálhatóságot.
Mindezek mellett sokkal egyszerűbbek a telepítési igényei, könnyebben kivitelezhetők a munkabiztonsági előírások, és összehasonlíthatatlanul nagyobb gyártási rugalmasságot eredményeznek. Egy ilyen befektetés megtérülése meglepően pozitív lehet.
Az együttműködő robotok előre jelzett növekvő részesedése az összes ipari robot között sem lehet meglepetés.
Ha a fentiekhez hozzáadjuk a gépi kamerás rendszerek képességeit a mesterséges intelligenciával kombinálva, akkor korlátlan lehetőségek előtt állunk.
A kollaboratív robot elérhető beépített intelligens kamerás rendszerrel is, ami lehetővé teszi az alakfelismerést, a tárgyak pozicionálását, vonalkódok azonosítását, színek megkülönböztetését, valamint további kamerás rendszerekkel történő bővítését.
A kobotok egyszerűen, manuális megvezetéssel – külső konzol használata nélkül – taníthatók be a teljes mozgási folyamatra, emellett lehetőségünk van szoftveresen a mozgás szabadságfokainak korlátozására is.

Amennyiben már látta az Omron interaktív asztaliteniszező robotját, Forpheus-t működés közben, akkor el tudja képzelni, hogy a kollaboratív robotok mesterséges intelligenciával kombinálva milyen lehetőségeket tartogathatnak.
Forpheus az egyik legjobb példája az ember és a gép közötti együttműködésnek, amelyet kamerás rendszerekkel, mesterséges intelligenciával és a robotika ötvözésével hoztak létre. Képes interaktívan játszani az ellenféllel. Képes felismerni 3 dimenziós térben a ping-pong labdákat, hasonlóan az emberi látáshoz, valamint alkalmas kiértékelni a játékost, megítélni képességeinek szintjét, és annak megfelelően vezérelni az MI kontroller robotkarjának nagy sebességű mozgását.
Egyesítve a mesterséges intelligenciát a kamerás rendszerekkel és a mobil kollaboratív robotokkal a jövőben sokkal izgalmasabb lehetőségek nyílnak meg az új ipari alkalmazások számára.

 

Gondolatok Bruno Adam-től az Omron Mobil Robot üzletágvezetőjétől

 

Omron Electronics Kft.
1134 Budapest, Váci út 45. C/6
Tel.: +36 1 399 3050
www.omron.hu

 

 author

„A mesterséges intelligenciával kombinált gépvezérlő együttműködésben a kamerás ellenőrző rendszerekkel és a mobil kollaboratív robotokkal még több izgalmas lehetőséget nyit meg a jövőben az új ipari alkalmazások számára.” Bruno Adam – Mobile Robots Business Director