Skip to main content

A helyiségenkénti szabályozás igényétől a helyiségenkénti igényszabályozásig

Megjelent: 2017. november 10.

3 abra SB controlsNapjainkban az intelligens épületek és az okos otthonok kapcsán gyakran találkozunk a helyiségenkénti szabályozás és a helyiségenkénti igényszabályozás kifejezésekkel, eltérő értelemben. A cikk a szinonímaként használt „room controller” és „helyiségszabályozó” készülékek automatikai feladatait ismerteti.

 

 
 
 
 
A helyiségenkénti szabályozás

Az épületautomatikai rendszerek célja általában a kényelem és komfort megteremtése, a költséghatékonyság és a biztonság követelményeit is kielégítve. Ezek a rendszerek jellemzően a hűtés/fűtés, valamint a szellőzés szabályozása által a hőmérsékletet és a levegőminőséget; a világítás, a sötétítők és az árnyékolók vezérlése által pedig a fényviszonyokat szabályozzák.
Az első lépés a helyiségenkénti szabályozás felé a szobatermosztát volt, amely a fűtési rendszerek legfontosabb eleme.
A felhasználó ezen a készüléken állítja be, hogy milyen helyiség-hőmérsékletet kíván elérni, a fűtési rendszer pedig erre az alapértékre szabályozza a fűtőteljesítményt. A szobatermosztátok a köztudatban olyan sokszobás házak és lakások eszközeiként jelennek meg, amelyek egyes helyiségeiben különböző hőmérsékletekre merülhet fel igény.
A korszerű, automatizált épületek esetében a fűtési és hűtési rendszereknek minden helyiséghez, illetve a funkciójukban összeegyeztethető helyiségek zónáihoz saját szabályozó kör van rendelve. Ehhez szükség van a helyiségek hőmérsékletének mérésére, a fűtő- és hűtőberendezések helyi szabályozására, a szellőző ventilátorok vezérlésére. Az ehhez szükséges szabályozóelemek elhelyezhetők egy központi helyen, ami komoly kábelezési munkával és jelentős költségekkel jár. Ekkor a helyiségben vagy zónában a szabályozott paraméterek érzékelőin kívül csak egy helyi kezelőfelületet kell telepíteni. Egy másik alternatíva az adott helyiségbe telepített szabályozóegységek használata; ezeket nevezzük room controllernek (1. ábra).

 

1 abra SB controls

1. ábra Helyiségautomatizálás Saia eszközökkel

Az SBC helyiségszabályozói

A Saia Burgess Controls AG. (SBC) helyiségszabályozó egységei belső NTK hőmérsékletérzékelővel, falra szerelhető kivitelben, belső PIC processzorral megvalósított, P vagy PI szabályozóval készülnek, és bármilyen típusú fűtési és hűtési feladat megvalósítására alkalmasak. Külső ellenálláshőmérő, harmatpont-, ablaknyitás- és jelenlétérzékelő is csatlakoztatható hozzájuk. A helyiségszabályozó-család három típusa a kívánt helyi hőmérsékletérték beállításához szükséges potenciométerrel rendelkezik. Ez (2. ábra) a gyárilag 21 °C-ra beállított alaphőmérséklet-paraméter környezetének ±5 °C-os tartományában engedi a szoba hőmérsékletét szabályozni, a jelenlét kapcsoló bekapcsolt állapotában. A szabályozó modulok kimeneteivel (0…10 VDC vagy 24 VAC) egy vagy két szabályozószelep, más néven termofej működtethető. A szabályozás impulzusszélesség-modulációval történik. A szabályozó egységek a téli-nyári üzemmód központi átváltását is lehetővé teszik. Ez a szabályozó szelepek vezérlésének átváltásával (kétkörös rendszer), vagy a szabályozási görbe beállítási ponton történő tükrözésével történik.

 

2 abra SB controls

2. ábra PCD7.L642


Az SBC room controller termékcsalád kompakt termosztátjai kitűnően alkalmasak egyszerű hűtési és/vagy fűtési rendszerek beállítására, valamint kiegészíthetők világítás és árnyékolásvezérléssel is. A webes megjelenítés térhódításával – a „szürke dobozokat” felváltva – a kezelőfelületek új generációja is megjelent. A PCD7.L645B/W érintőképernyős panelek (3. ábra) egyik legnagyobb előnye, hogy akár négy különböző beállítási konfigurációt tárolhatunk bennük, ezáltal nem kell mindig egyenként beállítani a hőmérsékletet, a belső világítást, az árnyékolókat és a ventilátorok sebességét.

 

3 abra SB controls

3. ábra Érintőképernyős kezelőfelület

Igényszabályozás helyiségenként

Az épületautomatizálás térhódításával egyre több beruházás során merül fel az épületfelügyeleti rendszerek és a helyiségenkénti szabályozás iránti mind magasabb tudásigény, de az „intelligens ház” vagy „okos otthon” fogalmának egységes értelmezése is nehézségekbe ütközik az automatikai piacon. Nincsenek pontosan megfogalmazott kritériumok, összemosódtak a feladatok és a megvalósítási lehetőségek a termékismertető szóróanyagokban és az interneten egyaránt. Ezáltal az érdeklődőnek nagyon nehéz eligazodnia, mit várhat és mit kellene mindenképpen elvárnia egy „okosnak” minősíthető épülettől.
Némi segítséget nyújthat az épületautomatizálás feladataival foglalkozó MSZ EN 15232:2012 szabvány (amelyről már a Magyar Elektronika szakfolyóirat 2017/6. számában is szóltunk), de egyértelmű meghatározás eddig nem született. Az „Épületek energetikai teljesítőképessége, az épületautomatizálás, a szabályozás és az épületmenedzselés kihatásai” című szabvány az alkalmazott épületautomatika energiamegtakarítást eredményező „tudásának” egységes értelmezését tűzi ki célul, amelynek szerves részét képezik a helyiségenkénti szabályozási lehetőségek:

  • jelenlét érzékelés,

  • hőmérsékletmérés helyiségenként,

  • helyiségenként történő szabályozhatóság,

  • energiafelhasználás nyomon követés.

Elsőként a hűtés-fűtés osztályozásánál találkozhatunk a helyiségek igénykövető szabályozásával a lakó- és nem lakóépületek esetében egyaránt. Igaz, hogy ez még az akkori legmagasabb „A kategória” követelménye volt, de a szabvány kibocsátásakor még csak 2012-t írtunk. Napjainkra az igényfüggő szabályozásból igényszabályozássá nőtte ki magát a minél magasabb komfortérzethez társított energiahatékony automatika elvárása. A bevált kezelőfelületeket magasabb tudású megoldások váltották fel.

 

4 abra SB controls

4. ábra Helyiségszabályozó


Ilyen például a PCD7.L79x termosztátcsalád (4. ábra), amely az egyéni igényeknek megfelelő klíma megteremtése mellett lehetőséget ad az energiahatékonyság és az egyéni igények követelményeinek teljesítésére is. A beépített hőmérsékletérzékelő, a jelenlét kapcsológomb, valamint a kívánt hőmérséklet beállításának lehetősége együttesen teszi lehetővé a személyes komfortérzet biztosítását. Hasonló fejlesztési elv mentén született meg a Saia új analóg helyiségszabályozó termékcsaládja a Q.RCU-A-TXXX is (5.ábra), ahol a termékkód utolsó négy karaktere határozza meg a készülék néhány speciális képességét (hőmérséklet, jelenlét, setpoint, fan-coil). Természetesen ezen a területen is megtalálható az érintőképernyős kezelőfelület, amelynek egyik altípusa még tovább mutat az igényszabályozás irányába (6. ábra).

 

5 abra SB controls

5. ábra Az analóg helyiségszabályozók új generációja

 

6 abra SB controls

6. ábra A programozható érintőképernyős kezelőfelület


A programozható panelek megjelenésével az eddig megismert vezérlőegység-kezelőfelület szereposztás „felborult”. Ma a helyiség „intelligenciája” az alig 4”-es érintőképernyő mögött foglal helyet, amely a már megszokott webes megjelenítési lehetőségek irányába viheti el a „szobatermosztátokat”.


Szerző: Dudás Anita – SB-Controls Kft.

 

SB-Controls Kft.

2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz.
Tel: +36 23 501 170
Fax: + 36 23 501 180
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.hu

www.saia-pcd.com

Még több SB-Controls