Skip to main content

A decentralizálás legmagasabb foka

Megjelent: 2018. április 07.

Murrelektronik Dezentralisierung in höchster Ausprägung 2A mai gépek és berendezések gyártásánál megfigyelhető a tendencia, hogy a rugalmasabb megoldások és a moduláris felépítés egyre fontosabb szempontok. A Murrelektronik Cube67 terepibusz-rendszere pontosan az ehhez szükséges megoldást kínálja. A Cube67 diagnosztikai átjárónak és az IO-Linkek egyszerű integrációjának a kombinációjával, a Cube67 az OPC UA kommunikációs felületen keresztül megnyitja a kaput a felhőrendszerekbe a decentralizációhoz és a digitalizációhoz.

 

 

A Murrelektronik Cube67 rendszere már azzal is a rugalmasabbá és modulárissá válás irányába mutató trendet támogatja, hogy a rendszer maga a legkisebb részletig modulárisan épül fel. A legkülönbözőbb ágazatokban és alkalmazásoknál már 100 ezernél is több gépben és berendezésben használják, és lenyűgözően sok különböző modulvariációval rendelkezik.
A modulok legtöbbjén be- és kimenetként is konfigurálható, multifunkcionális csatlakozók találhatók. Ezek teszik lehetővé a vevői igényeket szem előtt tartó installációs koncepciókat, amik rugalmasan és a szenzorok és aktorok szintjéig, az IO-k ténylegesen szükséges számát is figyelembe véve, a legapróbb részletekig személyre szabhatók. Ennél a költséghatékony megoldásnál, amely maga a decentralizáció tiszta megvalósulása, szinte egyetlen csatlakozó sem marad kihasználatlanul.

 

Murrelektronik Dezentralisierung in höchster Ausprägung 3

A topológia és a felmerült hibák egy kényelmes, webes felületen jelennek meg


A Cube-rendszer nagy előnye az „egyvezetékes felépítés”. Ugyanaz az egyetlen rendszervezeték szolgál a kommunikációs adatok és a tápfeszültség továbbítására is. Ezzel tényleg eltűnnek a vezetékek a kábelcsatornákból és energialáncokból, így kezdettől fogva kisebbre lehet őket méretezni, vagy el is lehet hagyni. A hatpólusú M12-es csatlakozóval a hibás huzalozások veszélyét is elfelejtheti a felhasználó.
Minden buszcsomópont négy kötegéhez 60 méteres installációs körzetben akár 32 modul is csatlakoztatható, és ezzel a Cube-rendszer nagyobb installációkhoz is kiválóan alkalmas. A kötegeket a Murrelektronik jól bevált áramfelügyeleti rendszerének részei, integrált elektronikus biztosítékok (MICO) védik. Ez helyet szabadít fel a kapcsolószekrényben, mivel nem kell áram-védőkapcsolókat beszerelni.
Az installációkhoz az IP20-as védelmi osztálytól az IP67 besorolásún át az IP69K-ig a modulok teljes kínálata elérhető. A kommunikáció mindvégig a buszcsomóponton keresztül történik. Ez a fölérendelt vezérlő protokollnak megfelelően cserélhető, így lehetővé válik a „rendszercsere nélküli vezérléscsere”. Bármely terepibusz-rendszer (Profibus, ProfiNet, EtherNet/IP, EtherCAT) alkalmazásakor csupán a megfelelő buszcsomópontot kell cserélni, a rendszer tehát különböző protokollok alkalmazására egyformán használható. Ebben hihetetlen egyszerűsítési lehetőség rejlik.

 

Murrelektronik Dezentralisierung in höchster Ausprägung 1

Murrelektronik Dezentralisierung in höchster Ausprägung 0 new

A Cube67 terepibusz-rendszernél nem marad kihasználatlan csatlakozó 

 

Machine Option Management – egy koncepció különböző opciókkal

A Cube-rendszer a moduláris felépítésből eredő problémák elkerülésére a Machine Option Management (MOM) megoldást kínálja. A hardver és a szoftver megtervezése virtuálisan, egy szabványosított maximális konfiguráció alapján történik.
A rendszer ezt követően egyszerűen és automatikusan aktiválja a gépre ténylegesen telepített elemeket. Ennek eredményeképpen nagyszerűen konfigurálható egy gép összes különböző változata. Ez jelentős egyszerűsítést jelent és megkönnyíti a felhasználó életét. Ha utólagosan opcionális kiegészítéseket kell installálni, az egyszerű gombnyomással megtehető, nincs szükség a szoftver bonyolult testreszabására.

 

A biztonságkritikus jelek közvetlen rendszerbe kapcsolása

Ha biztonságtechnikai szempontokat is figyelembe kell venni, a gépinstallációk racionális megvalósításának ötlete különleges kihívást jelent. A Cube-rendszer erre is rendkívül érdekes megoldást kínál: a Cube67-K3 modulok és az MVK Metal Safety modulok gazdaságosan kombinálhatók a biztonságos kimenetek megsokszorozása érdekében.
A ProfiNet/PROFIsafe vezérlésű MVK Metal Safety biztonságos kimenetein keresztül akár 12 standard kimenet is biztonságosan lekapcsolható (K3 funkció).
A biztonsági rendszer kettő, egyenként 3 duplán konfigurálható csatlakozóból álló biztonsági körből áll. Ezzel megsokszorozódik a biztonságos kimenetek száma – egyszerű, de hatékony módszer a költségek és munkaigény csökkentésére. Ezzel a kombinációval a biztonsági szenzorok közvetlenül integrálhatók az installációs koncepcióba, nincs többé szükség biztonsági relékre, ezzel jelentősen csökken a huzalozási igény is, és rengeteg helyet megtakaríthatunk a kapcsolószekrényben.

 

Murrelektronik Dezentralisierung in höchster Ausprägung nagy

Egy (zöld) rendszervezeték továbbítja a kommunikációs adatokat és a tápfeszültséget


Az egész installációt átfogó részletes diagnózis

A Cube-rendszer alapvető előnyei közé tartoznak a lenyűgöző mélységű, fejlett diagnosztikai lehetőségek, amelyek a buszcsomóponttól kiindulva, modulokra és csatornákra tagoltan az egész installációra kiterjednek. Ez a nagy mennyiségű információ természetesen egyrészt az üzembe helyezéskor takarít meg időt, mindenek előtt azonban a hibák felderítésekor – és ennek gazdasági haszna is jelentős, amihez elég csak a hihetetlen költségekre gondolni, amit már akár rövid gépleállások is okozhatnak.
A Cube távolról is jól felismerhető diagnosztikai jelzéseket ad a ledek segítségével, amelyek piros fényükkel első pillantásra megmutatják a gépnél dolgozónak, hogy melyik csatlakozónál lépett fel a hiba. A diagnózisfunkció az adott vezérlésen keresztül részletesen programozható és kiértékelhető.
Még ennél is hatékonyabb, időtakarékosabb és integratívabb módszert kínál azonban a Cube67 diagnosztikai átjáró, amely programozási munka nélkül teszi lehetővé a hibakeresést. A piacon egyedülálló modul egyaránt beépíthető új installációkba, de a már meglevő rendszerekbe is beszerelhető utólag.
A Cube67 diagnosztikai átjáró a teljes installációból „helyre pontosan” és a vezérléstől függetlenül kiolvas minden jelet és diagnosztikai jelentést. A topológia és a felmerült hibák egy kényelmes, többnyelvű webes felületen, áttekinthető formában jelennek meg.
Ezen túlmenően az adatok bármely tetszőleges felhőrendszerben tárolhatók, és egy standard OPC UA interfészen keresztül a további analitikai feldolgozáshoz is rendelkezésre állnak. Mindez – a szó legszorosabb értelmében – „a vezérléstől függetlenül”, vagyis az installáció integrált részét képezve, amihez nem kell hozzányúlni a vezérlés cseréje esetén.

 

Murrelektronik Dezentralisierung in höchster Ausprägung 2

A szenzorok és aktorok a legrövidebb vezetékekkel csatlakoznak

 

52 intelligens IO-Link eszköz egy csomópontban

A Cube67 a külön erre a célra készült modulnak köszönhetően kiválóan alkalmas intelligens IO-Link szenzorok integrálására is. Egy csomópontra akár 52 IO-Link eszköz is csatlakoztatható, amely a versenytársak megoldásaival összehasonlítva is lenyűgöző szám. A Murrelektronik az IO-Link integrációt szolgáló kiegészítők – analóg/IO-Link átalakítók, induktív csatolók és hubok – széles tárházával könnyíti meg az installációt.
Ha a gépek és berendezések moduláris rendszerének növelésére rugalmas és moduláris installációs koncepciókat kell felépítenie, akkor a Cube67 sokoldalú és nagy teljesítményű megoldást nyújt. A rendszer kaput nyit az Ipar 4.0 felé, és nem csak az új installációknál, hanem a gépek bővítésénél és felújításánál is. A Cube67 diagnosztikai átjáróval a már meglevő megoldások is optimálisan hozzáigazíthatók az új standardokhoz.

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.murrelektronik.hu

 

Még több Murrelektronik