Skip to main content

A Beckhoff Automation az előző évi szinthez nagyon közeli, 903 millió eurós forgalomról számolt be

Megjelent: 2020. május 20.

beckhoff 1lid

A 2019-es pénzügyi év jellemzői: innováció, fenntarthatóság és globális terjeszkedés

A Beckhoff Automation 2019-ben globálisan 903 millió euró összegű árbevételt ért el, ami az előző évi 916 millió eurós forgalomhoz képest csekély, 1%-os csökkenést jelent. A kis mértékű csökkenés ellenére a Beckhoff elégedett a teljesítménnyel, hiszen a vállalat alapjában véve a rendkívül nehézzé váló piaci környezetben is képes volt a tavalyi értékesítési szintet megtartani.

 

A beruházások intenzitásának lassulása már a 2018-as év második felében is világszerte érezhető volt, ami – különösen a Beckhoff gépgyártással foglalkozó ügyfelei körében – a 2019-es megrendelések jelentős csökkenéséhez vezetett. A 2020-as év elején számos piacon erőteljes helyreállás volt tapasztalható, azonban a globális koronavírus-válság kirobbanásával ismét ellenkező irányú fordulat következett. A Beckhoff várakozásai szerint a vállalat gazdasági teljesítménye – a kapcsolódó beruházásokkal együtt – a járvány lecsillapodását követően többé-kevésbé visszaáll a korábbi szintre. Jelen pillanatban ugyan nehéz pontosan megjósolni azt, hogy hogyan fejlődik a vállalat a 2020-as év folyamán, de a Beckhoff erre a pénzügyi évre is az előző évihez hasonló mutatókkal tervez, és óvatos, bizakodó becslése szerint az értékesítés egyszámjegyű növekedése várható.

 

beckhoff keretes


„A 903 millió eurós globális értékesítéssel a 2019-es év kiegyensúlyozott pénzügyi év volt számunkra” – nyilatkozta Hans Beckhoff, a Beckoff Automation alapítója, tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. „Ez kissé szokatlan volt, mivel 2000 óta az évi átlagos növekedés 15%-os volt. A néhány éves fellendülést követően ciklikus korrekcióra lehetett számítani, noha ennek a hatását mára már súlyosbíthatta a koronavírus-helyzet. Gyártóegységeink azonban teljes kapacitással üzemelnek, és megerősíthetjük, hogy ez így fog folytatódni az elkövetkezendő hónapok során is, nem fog csökkenni a betervezett munkaidő. Amint az elkövetkezendő hónapokban a járvány alábbhagy, elfogadható mértékű növekedést fogunk tudni elérni 2020 során is. Ezzel az optimista szemlélettel a Beckhoff teljes lendülettel tovább folytatja összes beruházási projektjét, illetve kutatás-fejlesztési tevékenységét. A vállalat világszerte 4350 munkatársat foglalkoztat jelenleg, és ez a szám bizonyos területeken növekedni is fog” – tette hozzá Hans Beckhoff.

 

beckhoff 1abra

Hans Beckhoff, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG alapítója, tulajdonosa és ügyvezető igazgatója

 

Alkalmazkodás a koronavírus okozta helyzethez

A vállalatnak sikerült megfelelően alkalmazkodni a koronavírus következtében kialakult helyzethez. A Beckhoff továbbra is jóformán változatlan kapacitással szolgálja ki ügyfeleit, és készen áll újabb projektek elvállalására. A Beckhoff – világviszonylatban aktív, 39 országban leányvállalattal rendelkező vállalatként – már a korai fázisban tudomást szerzett a COVID-19 járványról. Különösen a kínai leányvállalat tudott tapasztalatokat gyűjteni arról, hogy miként garantálható a dolgozók biztonsága a COVID-19 járvány idején, és hogyan tartható fenn a vállalat tevékenysége. A Beckhoff kínai alkalmazottainak tapasztalatai alapján a vállalat február végén vezette be kezdeti intézkedéseit Németországban. Március közepére – ahol csak megoldható volt – minden németországi munkatárs otthonról dolgozott (1200 fő Németországban, illetve összességében 2100 munkatárs világszerte). „A hivatali feladatot ellátó munkatársak majdnem 80%-a otthonról dolgozik. Számos kommunikációs lehetőség segítségével az intézkedések által érintett összes munkatársunk ügyfeleink rendelkezésére áll” – jelentette ki Hans Beckhoff.
A termelést fokozatosan két műszakra állították át. A gyártásban dolgozó összes munkatársat foglalkozási biztonsági csoportokba (potenciális fertőzési csoportokba) osztották, amelyek egymástól függetlenül és egymástól biztonságos távolságban tudnak dolgozni.
„A társadalmi távolságtartás, illetve a szakaszos munkaidő és számos higiéniai intézkedés bevezetése révén minden termelési, raktározási és ellátási funkció védelem alá került, ezáltal biztosítani tudjuk ügyfeleink számára az ellátási lánc folyamatosságát. A vállalat szeretné megköszönni az összes termelésben és raktározás területén dolgozó munkatársnak, hogy példamutatóan és önzetlenül támogatták ezeket a változásokat és korlátozásokat” – erősítette meg Hans Beckhoff.
A fentieken túlmenően a Beckhoff élvonalbeli termékek és technológiák biztosításával, valamint munkatársainak tapasztalatai és szakértelme útján tud segítséget nyújtani a koronavírus elleni harcban.
A vállalat világszerte körülbelül 15 nagy horderejű projektben vesz részt – például lélegeztető- és tesztelőberendezések fejlesztésében. Az egyik kifejezetten izgalmas és ígéretes fejlesztés a CoroVent lélegeztetőgép, amelyhez a Beckhoff csehországi leányvállalata támogatást nyújtott a fejlesztés és gyártás során (további információk a www.corovent.com címen találhatók).

 

A vállalat bővítése Németországban

Németországban a sűrű értékesítési hálózat új irodákkal bővült Waldkirch-ben (Freiburg közelében), Aachen-ben és Kempten-ben.
Ezenfelül a Beckhoff 2019. április 1-jén átvette a németországi Siegenben székelő ADL Embedded Solutions GmbH nevű vállalatot is. Az ADL számítógép alaplapokkal és testreszabott perifériákkal megvalósított, komplex beágyazott alkalmazások elismert gyártója. A vállalat ügyfeleivel szoros együttműködésben egyedi, kulcsrakész beágyazott megoldásokat fejleszt.
Az ADL már több éve a Beckhoff ipari kivitelű alaplapjaira építi projektjeit, ennek köszönhetően a verli székhelyű vállalatba történő integrálással ez a sikeres együttműködés a következő fázisba léphet.

 

Globális terjeszkedési stratégia

A dél-koreai Szöulban korábban disztibútor cégként működő Tri-TEK Corp. átalakulásával 2019. július 1-jén létrejött a Beckhoff dél-koreai leányvállalata. A sikeres disztribútor hosszú évek óta a Beckhoffal szoros együttműködésben végzi tevékenységét.
Az eddig elsősorban félvezetők és kijelzők gyártására összpontosító tapasztalt csapat innentől kezdve Beckhoff Korea név alatt még szélesebb körű támogatást tud biztosítani a dél-koreai csúcstechnológiai piac számára.
A Beckhoff jelenleg a világ 39 országában van jelen leányvállalatokkal és képviseletekkel. Saját értékesítési hálózata, valamint disztribútorai révén a világ 75 országában megtalálható.

 

Az innováció sikertényező

A Beckhoff folyamatos fejlődését nagyrészt annak köszönheti, hogy az új technológiákra kiemelten összpontosít. Ezt termékválasztéka is jól tükrözi. A vállalat 2019-ben ismét új, nagyobb teljesítőképességű ipari PC-ket, buszterminálokat, terepibusz Box-modulokat, hajtástechnikai megoldásokat, illetve új szoftveres fejlesztéseket mutatott be a nyilvánosság számára.

 

beckhoff 2abra

A Beckhoff Automation forgalmának alakulása

 

Új technológiák az Ipar 4.0, a mesterséges intelligencia és az energiahatékonyság területén

Annak köszönhetően, hogy a PC-alapú technológia központi és nyílt vezérlőplatformként támogatja a gépi funkciókat, optimális megoldást jelent a kiemelkedően hatékony IoT-alapú automatizálási rendszerek megvalósítására. A gépek, rendszerek és gyártósorok hálózatba köthetők, ezáltal növelve a folyamatok közötti hatékonyságot. Ezen a területen a Beckhoff számos innovációval támogatja ügyfeleit.
A TwinCAT 3 automatizálási szoftverplatformot például mesterséges intelligencia funkciókkal bővítették, emellett a teljes fejlesztői környezet most már felhőben is elérhető. Ez azt jelenti, hogy világszerte hozzájárul a Beckhoff technológiáját használó fejlesztők munkájának eredményességéhez, és elősegítheti az új felhőalapú képzési koncepciók kialakítását. A 2018-ban bejelentett lebegő mozgatóegységekkel ellátott, forradalmian új XPlanar síkmotor-rendszer gyakorlati alkalmazásai is elkezdődtek.

 

BMW autógyárak Beckhoff vezérléssel

A BMW Csoport a tervek szerint egy 2030-ig tartó partnerkapcsolat keretében világszerte alkalmazni fogja a Beckhoff PC-alapú technológiáit. A közelmúltban aláírt szerződés értelmében mind az új járművek gyártásánál, mind az utólagos módosítások során ipari PC-ket és többérintéses vezérlőpaneleket fognak alkalmazni a gépek közötti adatkapcsolatok biztosításához, a beléptetések kezeléséhez, az adatgyűjtéshez, valamint a megjelenítési műveletekhez és egyéb PC-alapú feladatokhoz.

 

A Beckhoff Automation célja a karbonsemlegesség

A Beckhoff elkötelezett a klímavédelem mellett, és 2019 óta aktívan dolgozik a klímasemleges és fenntartható termelés irányába tett célkitűzései megvalósításán.
A CO2 kibocsátások elkerülése és a megújuló energiák nagyobb arányú felhasználásának ösztönzése érdekében a Beckhoff 2020. január 1-je óta zöld villamosenergiát vesz igénybe – célja, hogy a teljes 8,7 GWh áramszükségletet ily módon fedezze a Verl és környékén található telephelyeken, illetve a Smyczek GmbH (szintén a Beckhoff Csoport tagja) esetében.
A fennmaradó, elkerülhetetlen kibocsátások ellensúlyozására máshol, mérhető CO2 megtakarítások útján kerül sor. Karbonkreditek vásárlásával kompenzálják ezeket a kibocsátásokat, az ebből befolyó bevétel pedig klímavédelmi projektekbe áramlik. Ebben a témakörben a Beckhoff a myclimate Deutschland GmbH elnevezésű alapítvánnyal működik együtt, amelynek globális fejlesztési projektjei mérhetően hozzájárulnak a klímavédelemhez és a fenntartható fejlődéshez. Az egyik ilyen projekt keretében hatékony, illetve napenergiával működő tűzhelyekre nyújtanak támogatást Madagaszkáron, lehetővé téve a környezetbarát módon történő főzést.
A Beckhoff 2019-re vonatkozóan globális tevékenységeiből adódóan összességében kb. 21 700 tonnányi CO2 kibocsátást ellentételezett. A vállalat azonban nemcsak a kibocsátások ellentételezésével foglalkozik, hanem számos vállalati szintű intézkedést is tesz a CO2 közvetlen mérséklése érdekében – ilyenek pl. a napenergia-termelés, az elektromos és hibrid járművek, valamint épületek külső burkolatának, illetve a termelési és ügyviteli infrastruktúra korszerűsítése révén keletkező energiamegtakarítások. A klímavédelmet a kevesebb erőforrást felhasználó, energiahatékony termelést ösztönző automatizálási technológiák fejlesztése is támogatja. „Vállalatként az automatizálási technológiáinkkal ügyfeleink számára biztosítható előnyök útján tudunk valójában a legnagyobb mértékben hozzájárulni a környezetvédelemhez” – érvelt Hans Beckhoff.

 

A jövő tehetségeinek képzése

A Beckhoff számos szakterületen képez tehetséges fiatalokat a szakember-utánpótlás biztosítása érdekében. A vállalat 2010 óta gyakorlattal integrált felsőoktatási képzési programokat működtet, és jelenleg a Bielefeldi Alkalmazott Tudományok Egyetem Güterslohban található kampuszán az egyetemmel együttműködve lehetővé teszi az alábbi területeken képesítések megszerzését: mechatronika/automatizálás, ipari technológia, digitális technológiák, termékéletciklus-tervezés és digitális logisztika. A kurzuskínálat folyamatosan bővül, április 1-jétől pedig a tanári állások számát 10-ről 12-re emelték. A 2020/2021-es téli szemeszter során összesen körülbelül 16 oktató aktív részvételére lehet számítani. A Beckhoff arról is beszámolhat, hogy a COVID-19 válság ellenére április 13-a óta az előadások a szokásos rend szerint folytatódnak a Bielefeldi Alkalmazott Tudományok Egyetemének güterslohi kampuszán, a digitalizáció adta lehetőségek felhasználásával.
Az alapképzési diploma megszerzését követően további képesítések megszerzésére is lehetőség van. Alkalmazott automatizálás és ipari technológia területén munka mellett végezhető mesterképzési programokhoz is támogatást nyújt a Beckhoff. Az újonnan indított képzések közé tartozik a digitális technológiák elnevezésű, munka mellett végezhető mesterképzési program, amely igen népszerűnek bizonyul az alapképzést teljesítők körében, valamint az adattudományi (Data Science) témájú kutatói mesterképzési program.
A Beckhoff Automation Németországban jelenleg 124 gyakornokot és 102 diákot alkalmaz.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

 

még több Beckhoff