Skip to main content

A 2023-as Német Design Award nyertese az igus bike

Megjelent: 2023. május 05.

igus lidSzéles, szögletes, műanyagból készült váz, fekete kerekek Y-csap­á­gyakkal – a holland mtrl kerékpárfejlesztő cég által az igus cég motion műanyagával tervezett kerékpár futurisztikus megjelenése a „kerékpárok és elektromos kerékpárok” kategóriában elnyerte a rangos German Design Award 2023 díjat. A díj fontos lépést jelent a fenntarthatósági elképzelés megvalósításában, amely szerint a városi mobilitás számára a fogyasztás utáni hulladékból származó újrahasznosított műanyagból készülő kerékpárokat gyártanak.

 

Az „óceáni műanyagtól” a mozgó műanyagig: Frank Blase, az igus ügyvezető igazgatója és az mtrl start-up cég már a 2000-es évek végén megálmodta a műanyagból készült városi kerékpárt. A modern, nagy teljesítményű műanyagoknak köszönhetően rozsdamentesnek, kenőanyag- és karbantartásmentesnek kell lennie, és minden időjárási körülmények között megbízhatóan kell közlekednie. A holland Circular Start-Up mtrl (korábban DutchFiets) 2015 óta gyárt újrahasznosítható műanyagból kerékpárokat. Az igus céggel mint együttműködő partnerrel meg­kezdődött az alkatrészek fejlesztése, amelynek során sok mindent új vagy más módon gondoltak át. Az innováció azonban nem csak a műanyag kerékpárra korlátozódik. Az igus a mozgóműanyagokkal kapcsolatos tapasztalatai révén az igus:bike platformon más gyártók számára is elérhetővé teszi a műanyag kerékpáralkatrészeket. A platform emellett új technológiákat mutat be, és segíti a kerékpár- és alkatrészgyártókat a hálózatépítésben, valamint az egymás közötti információcserében.
Ennek a kerékpárnak nem sok köze van egy normál kerékpár megjelenéséhez. Inkább úgy néz ki, mintha egy sci-fi filmből származna. A műanyagból készült váznak szinte semmi íve nincs, szögletes formák jellemzik, és a szokásosnál szélesebb. Az Y alakú küllők is szemet szúrnak. „Nagyon örülünk ennek a díjnak, amelyet az elmúlt években számos újszerű és úttörő termék megkapott előttünk” – mondja Frank Blase. „A díj az mtrl és az igus csapatait jutalmazza az innovatív szellemükért és a radikális gondolkodásmódjukért. Hiszen egy újrahasznosított műanyagból készült, teljesen műanyag kerékpár nagy előrelépés lenne a modern városi mobilitásban” – teszi hozzá Johannes Alderse Baas, az mtrl alapítója.

 

igus bike

Az mtrl által tervezett igus bike a German Design Award 2023 díjnyertese (Forrás: igus GmbH)

 

„A kiemelkedő tervezés azt jelenti, hogy választ adunk korunk kihívásaira”

A díjat tizenegyedik alkalommal ítéli oda a Német Formatervezési Tanács, egy 1953-ban a német Bundestag kezdeményezésére létrehozott frankfurti székhelyű alapítvány. Támogatja a gazdaságot abban, hogy a design révén a márka hozzáadott értéket teremtsen. A magas színvonalú nemzetközi zsűri ezeket az úttörő formatervezési teljesítményeket ismeri el. A díjátadó ünnepségre 2023 februárjában került sor. De korunk mely kihívására ad választ az mtrl által készített kerékpár és az igus:bike platform? A világ fuldoklik a műanyaghulladékban. A műanyag egy része a tengerbe kerül, bekerül a táplálékláncba, és veszélyt jelent az emberekre és az állatokra, míg más részei a hulladékégetőbe kerülnek, és környezetszennyező kibocsátást okoznak, ezért a legsürgetőbb a műanyagokat a körforgásos gazdaságba átvinni. A teljesen műanyagból készült kerékpár lehetővé teszi ezt az átalakulást.

 

Nagy teljesítményű műanyagokkal a hosszú élettartam érdekében

Az igus könnyű és kenésmentes, nagy teljesítményű műanyagok a kerékpárban mindenhol használatosak – a kerék golyóscsapágyaitól a fékkarok és pedálok csapágyaiig. Minden alkatrész beépített szilárd kenőanyaggal rendelkezik, és alacsony súrlódású száraz futást biztosít – egyetlen csepp kenőolaj nélkül. A tulajdonosok a kerékpárt minden időjárási körülmény között nyugodtan a szabadban hagyhatják, és egy kerti tömlővel pillanatok alatt megtisztíthatják. A mindennapos használatra alkalmas kerékpár nem rozsdásodik és gyakorlatilag karbantartásmentes. Egy e-bike és egy gyermekmodell is követi majd a tervek szerint. A kerékpárral pedig „upcycling” is lehetséges: négy gyermekkerékpárból egy felnőtt kerékpár is kialakítható. A jövőre nézve az igus az mtrl-lel szoros együttműködésben helyi gyártóhelyeket tervez világszerte a műanyaghulladék-lerakók közelében.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

#f48221